Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Αντρες - Γυναίκες: Ποιός κερδίζει στα σημεία;Πολλά λέγονται και γράφονται για τις διαφορές των 2 φύλων και για το ποιος είναι ο «ισχυρός» και ποιος ο «αδύναμος». Μάλιστα, οι έρευνες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν δίνουν κάποια καταληκτική απάντηση, απλώς φωτίζουν μία ακόμη πτυχή του ζητήματος και τελικά βάζουν... φωτιά στις σχετικές συζητήσεις. Τελικά, πόσο καλά γνωρίζουμε τι μας χωρίζει από το άλλο φύλο; Ισχύουν ή όχι αυτά που ήδη πιστεύουμε; Ποιοι χάνουν περισσότερα μαλλιά;
Απάντηση: Άνδρες

Η τεστοστερόνη, που είναι η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη, και η κληρονομικότητα, είναι οι βασικές
αιτίες ανδρικής τριχόπτωσης, που ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 2 άνδρες. Από την άλλη, η τριχόπτωση απασχολεί μόνο το 15-20% των γυναικών.

Ποιοι είναι καλύτεροι στο multitasking; ( multitasking:το να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί)
Απάντηση: Γυναίκες

Όπως υποστηρίζει έρευνα, βασισμένη σε 1.000 μαγνητικές τομογραφίες ανδρών και γυναικών, στον εγκέφαλο των πρώτων οι συνδέσεις ανάμεσα στο πρόσθιο και το οπίσθιο μέρος κάθε ημισφαιρίου είναι πυκνές, αλλά εκείνες ανάμεσα στα 2 ημισφαίρια είναι λιγότερες. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες έχουν εντυπωσιακά πυκνές συνδέσεις μεταξύ των 2 ημισφαιρίων. Η διαφορά αυτή φαίνεται να εξηγεί το γιατί οι τελευταίες είναι καλύτερες στην ταυτόχρονη εκτέλεση διαφορετικών εργασιών, ενώ οι άνδρες αποδίδουν καλύτερα σε μεμονωμένες εργασίες, ιδιαίτερα όσες απαιτούν καλή αντίληψη του χώρου και σχετίζονται
με αισθητικοκινητικά ερεθίσματα.

Ποιοι φορούν πρώτοι γυαλιά πρεσβυωπίας;
Απάντηση: Γυναίκες

Και όμως, οι γυναίκες φαίνεται να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο μέχρι και 3 χρόνια νωρίτερα, επειδή δυσκολεύονται να δουν κοντά, έχουν δηλαδή πρεσβυωπία. Μάλιστα, συνήθως οι βαθμοί τους είναι υψηλότεροι από αυτούς των ανδρών.

Ποιοι μπερδεύουν περισσότερο τα χρώματα;
Απάντηση: Άνδρες

Ναι, διαφέρουμε ακόμα και στην ικανότητά μας να διακρίνουμε τα χρώματα, με τις γυναίκες να μπορούν να αναγνωρίζουν στο ουράνιο τόξο περίπου 13 χρώματα και τους άνδρες 9. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό των ανδρών που πάσχουν από δυσχρωματοψία, δηλαδή δυσκολεύονται να διακρίνουν το κόκκινο, το πράσινο ή το μπλε όταν συνδυάζονται με άλλα χρώματα, φτάνει το 8-10%, ενώ των γυναικών αγγίζει μόλις το 0,5%.

Ποιοι ζουν λιγότερο;
Απάντηση: Άνδρες

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί οι άνδρες ζουν λιγότερα χρόνια από τις γυναίκες, όπως, για παράδειγμα, το ότι κάνουν δουλειές σωματικά πιο απαιτητικές ή εμπλέκονται πιο συχνά σε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες θεωρίες, τα κύτταρα των γυναικών είναι προγραμματισμένα να ζουν περισσότερο, επειδή οι γυναίκες είναι πιο απαραίτητες για την εξέλιξη του είδους.

Ποιους προτιμά η κατάθλιψη;
Απάντηση: Γυναίκες

Η ήπια και η μέτρια κατάθλιψη είναι συχνότερες στις γυναίκες, οι οποίες στρέφονται πιο εύκολα για βοήθεια στον περίγυρό τους ή σε έναν ειδικό. Από την άλλη, οι άνδρες τείνουν να εκδηλώνουν ευερεθιστότητα και θυμό και να στρέφονται σε ακραίες συμπεριφορές, όπως π.χ. στην κατάχρηση αλκοόλ. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, πριν την έμμηνο ρύση και στην εμμηνόπαυση. Η ερμηνεία είναι εν μέρει βιολογική (π.χ. αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών) και εν μέρει κοινωνική (π.χ. διαφορές στη θέση των 2 φύλων σε σχέση με την εξουσία).

Ποιοι είναι πιο γόνιμοι μέχρι τα γεράματα;
Απάντηση: Άνδρες

Τη μάχη αυτή κερδίζουν οι άνδρες, αφού το σπέρμα αντέχει περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου σε σχέση με τα γυναικεία ωάρια. Έτσι, μπορεί οι «αποθήκες» ωαρίων της γυναίκας να αδειάζουν στην εμμηνόπαυση, ωστόσο το ανδρικό σπέρμα παραμένει γόνιμο ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών - αν και φθίνει σε ποιότητα.

Ποιοι έχουν υψηλότερη «καλή» χοληστερίνη;
Απάντηση: Γυναίκες

Η «καλή» HDL χοληστερίνη συνήθως είναι κατά 10-15% πιο υψηλή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, γι’ αυτό και οι φυσιολογικές τιμές της για τις γυναίκες είναι πάνω από 50 mg/dL, ενώ για τους άνδρες πάνω από 40 mg/dL. Δυστυχώς, αν η γυναίκα καπνίζει, η ευνοϊκή αυτή διαφορά χάνεται.

Ποιοι έχουν πιο αδύναμη μνήμη;
Απάντηση: Άνδρες

Στο πλαίσιο έρευνας σε 48.000 ανθρώπους, νορβηγοί επιστήμονες έκαναν 9 ερωτήσεις σε άνδρες και γυναίκες σχετικά με το πόσο συχνά δυσκολεύονταν να θυμηθούν πράγματα, ονόματα και ημερομηνίες, καθώς και με το αν θυμόντουσαν τι έκαναν πριν ένα χρόνο ή λεπτομέρειες από μια συζήτηση. Στις 8 από τις 9 περιπτώσεις οι άνδρες παρουσίασαν τα περισσότερα προβλήματα στην ανάκληση των πληροφοριών.

Ποιοι κοιμούνται καλύτερα;
Απάντηση: Άνδρες

Γενικά, οι γυναίκες έχουν τα πρωτεία όσον αφορά την αϋπνία, με το 63% να δυσκολεύεται να κοιμηθεί κάποιες μέρες την εβδομάδα, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο στο 54% των ανδρών. Επίσης, το 58% των γυναικών παραπονιούνται για πόνους που διακόπτουν τον ύπνο τους τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα σε σχέση με το 48% των ανδρών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι άνδρες δεν έχουν περίοδο και ορμόνες που αλλάζουν ανάλογα με τη φάση του κύκλου, ενώ δεν περνούν ούτε εγκυμοσύνες ούτε εμμηνόπαυση! Επιπλέον, οι γυναίκες -πιθανώς για εξελικτικούς λόγους- κοιμούνται πιο ελαφριά. Το πρόβλημα που σχετίζεται με τον ύπνο και είναι πιο συχνό στους άνδρες είναι η υπνική άπνοια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Απάντηση: Γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις αυτές, καθώς στο σπέρμα οι συγκεντρώσεις των ιών είναι μεγαλύτερες και επιπλέον οι βλεννογόνοι του κόλπου και του πρωκτού τραυματίζονται εύκολα.

Ποιος μεθάει γρηγορότερα;
Απάντηση: Γυναίκες

Οι περισσότερες γυναίκες το γνωρίζουν καλά. Εκτιμάται ότι μια γυναίκα απορροφά 30% περισσότερο αλκοόλ στο αίμα της σε σχέση με έναν άνδρα που έχει το ίδιο βάρος και έχει πιει την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή στο γυναικείο σώμα υπάρχει μικρότερη περιεκτικότητα υγρών και επιπλέον μικρότερη ποσότητα του ενζύμου αλκοολική αφυδρογονάση, που διασπά το αλκοόλ.

Ποιοι έχουν πιο ευαίσθητα γόνατα;
Απάντηση: Γυναίκες

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα στα γόνατα σε σχέση με τους άνδρες και αποδίδουν το γεγονός στο ότι διαθέτουν πιο αδύναμο μυϊκό σύστημα, διαφορετική ανατομία στη λεκάνη (στις γυναίκες είναι πιο ανοιχτή και τα γόνατα συγκλίνουν) και πιο συχνά περιττά κιλά.

Ποιοι έχουν πιο αδύναμη καρδιά;
Απάντηση: Άνδρες

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι άνδρες κινδυνεύουν από εμφράγματα 3 φορές περισσότερο από τις γυναίκες, γεγονός που οφείλεται στα οιστρογόνα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιθρομβωτική δράση. Βέβαια, το πλεονέκτημα αυτό χάνεται μετά την εμμηνόπαυση λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων.

Ποιοι αντέχουν περισσότερο τον πόνο;
Απάντηση: Και τα δύο φύλα
       
Στο ζήτημα της αντοχής και της ευαισθησίας στον πόνο συχνά οι έρευνες καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα όσον αφορά τα δύο φύλα. Από τη μία μεριά, οι γυναίκες θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και ευαισθησία, στον πόνο που συνοδεύει προβλήματα όπως οι ημικρανίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν και έρευνες που ανατρέπουν το στερεότυπο της γυναικείας αντοχής, αποκαλύπτοντας ότι οι άνδρες είναι πιο ανθεκτικοί στον πόνο. Τα αντικρουόμενα συμπεράσματα οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο ότι στο ζήτημα της αντίληψης του πόνου παίζουν ρόλο πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες, όπως οι βιολογικές παράμετροι (π.χ. τα πολύτιμα οιστρογόνα), τα κοινωνικά στερεότυπα (π.χ. «οι άνδρες δεν κλαίνε»), αλλά και η υποκειμενική αντίληψη του πόνου.

Ποιοι έχουν πιο αδύναμη άμυνα;
Απάντηση: Άνδρες

Τα οιστρογόνα φαίνεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών και πιο συγκεκριμένα ότι εμποδίζουν τη δράση γονιδίων που έχουν συνδεθεί με την πρόκληση φλεγμονών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πρόσφατα καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου «McGill», με βάση εργαστηριακά πειράματα.

On Pinterest!

On Instagram!