Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Κοινωνικό μέρισμα: Αίτηση σε κατάσταση «Under construction», οι απορριπτέοι και οι φιλοξενούμενοι

Εκτός κοινωνικού μερίσματος θα τεθούν δεδομένα οι φιλοξενούμενοι, όπως άλλωστε γίνεται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αφου όπως και πέρσι θα υπάρχει η πρόβλεψη για τον υπολογισμό του συνόλου του φορολογητέου εισοδήματος όλων των μελών του νοικοκυριού. Έτσι οι
φιλοξενούμενοι δεν θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις. Για παράδειγμα άνεργη οικογένεια με τρία μέλη που φιλοξενείται από συγγενικό πρόσωπο όπου θα ξεπερνά το εισοδηματικό κριτήριο που θα τεθεί δεν θα μπορεί καν να αιτηθεί το μέρισμα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα συνυπολογίζονται αθροιστικά τα ετήσια εισοδήματα όλων των ατόμων που συγκατοικούν, οπότε αν τα αθροίσματα των εισοδημάτων είναι υψηλά και υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια, τότε τα «νοικοκυριά» στα οποία ανήκουν τα άτομα με τα πολύ χαμηλά ή και μηδενικά εισοδήματα δεν θα δικαιούνται κανένα ποσό μερίσματος.
Και πάλι χαμένοι όμως θα είναι και οι πολύτεκνοι που έχουν στην κατοχή τους, αυτοκίνητα που εντάσσονται στην επιβολή του φόρου πολυτελείας και αγόρασαν λόγω απαλλαγής τελών. Για ακόμη μια χρονιά θα εξαιρεθούν από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας διότι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.ε.. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το εάν κατείχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για ένα μήνα το 2018 και μετά ή έκλεισε δεκαετία ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα.
Παράλληλα ο νόμος ορίζει ως κριτήριο το ύψος των καταθέσεων που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος.
Όσο αφορά την αίτηση η ΗΔΙΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news, έχει ήδη λάβει εντολή να ξεκινήσει τις εργασίες αναμόρφωσης της πλατφόρμας αιτήσεων εδώ και λίγες ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!