Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα Στην εποχή που ζούμε, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να φροντίζουμε το ανοσοποιητικό μας να είναι δυνατό και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε απειλή.

 


Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δρα συνεχώς για την προστασία του οργανισμού από επιβλαβείς προσβολές ιών, βακτηρίων και κάθε άλλου μολυσματικού μικρο-οργανισμού. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία όλων των μηχανισμών ανοσίας, κάτι που απαιτεί να λαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γύρω από τη διατροφή, δυστυχώς. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε το στρες και τη βιασύνη της καθημερινότητας, αλλά πάντα υπάρχει και η δική μας ευθύνη. Αν βάλουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα "πανδημία", που έχει επηρεάσει την ζωή μας από κάθε πιθανή άποψη, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, και μάλλον θα χρειαστούμε λίγη βοήθεια για να επαναφέρουμε τις ισορροπίες αυτών των απαραίτητων στοιχείων στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με παλαιότερες αλλά και νέες μελέτες, ορισμένες βιταμίνες έχουν σημαντικότερη δράση στην άμυνα του οργανισμού. Προεξέχουσα θέση κατέχει η βιταμίνη C, που εδώ και πολλά χρόνια έχει συσχετιστεί με μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Η βιταμίνη Ε, με την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντίστοιχη δράση έχει και η βιταμίνη Α. Παράλληλα, η Β6 φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δρώντας σαν ένζυμο σε πολλές απαραίτητες αντιδράσεις που θωρακίζουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Εκτός από τις βιταμίνες, εξέχουσα σημασία για την άμυνα του οργανισμού μας φαίνεται να έχουν και ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο χαλκός.

Τέλος, άλλα διατροφικά συστατικά υποστηρίζουν έμμεσα την αποκατάσταση του οργανισμού μετά από μια οξεία λοιμώδη νόσο, όπως τα ω-3 λιπαρά, η γλουταμίνη (τα επίπεδα της οποίας πέφτουν στο μυϊκό σύστημα ως δείκτης ενεργειακής εξασθένησης στη νόσο), και η γλυκίνη (σημαντική για την αποκατάσταση του ηπατικού παρεγχύματος, στις νόσους που το προσβάλλουν).

Η υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων (μετάφραση, ζάχαρη σε... κάθε της μορφή) αλλά και κόκκινου κρέατος, που περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με όσα χρειαζόμαστε, έχει "ρίξει" συνολικά τις άμυνες του οργανισμού μας, και ίσως να είναι μια καλή στιγμή να σκεφτούμε να λάβουμε κάποιο συμπλήρωμα.

πηγή:https://www.iatronet.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!