Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Πως προστατεύουμε τα δάση μας;

 


Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν περίπου τη μισή έκταση της χώρας μας. Είναι πολύτιμα για την ίδια μας τη ζωή, ένα φυσικό φίλτρο καθαρισμού της ατμόσφαιρας και ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο όμως, καίγονται χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, καταστρέφονται περιουσίες και δυστυχώς συχνά χάνονται και ανθρώπινες ζωές.

 

Η δουλειά μας στο WWF Ελλάς διαχρονικά βάζει την πρόληψη στο επίκεντρο:

  • Δουλεύουμε σε τοπικό επίπεδο με τους αρμόδιους φορείς και τους εθελοντές.

  • Συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς.

  • Κινητοποιούμε πόρους και ανθρώπους σε κοινές εκστρατείες με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη.

  • Προσπαθούμε να διερευνήσουμε τα αίτια των πυρκαγιών τοπικά.

  • Μέσω αυτοψιών, προτείνουμε μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές.

  • Κινητοποιούμε τις ομάδες της κοινωνίας που θα κάνουν την πρόληψη πράξη.

  • Επεμβαίνουμε πολιτικά με προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας, αναπτύσσοντας συμμαχίες, ασκώντας πίεση και συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις.

  • Παλεύουμε για ευρύτερα θέματα προστασίας των δασών, όπως είναι η νομική τους προστασία.

Εδώ μπορείς να δεις το σύνολο της δουλειά μας για τις δασικές πυρκαγιές, ενώ μπορείς να κάνεις και το κουίζ για τους μύθους που... ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

 

Επιπλέον, φέρνουμε για πρώτη φορά στην επιφάνεια ένα καίριο θέμα, με το οποίο κανείς άλλος δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά στο παρελθόν: τη διαχείριση των κρατικών πόρων για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, χαρτογραφώντας και ερευνώντας σε βάθος όλους τους κρατικούς φορείς που χειρίζονται κρατικά κονδύλια. Περισσότερα για τη συγκεκριμένη δράση μπορείς να δεις εδώ, ενώ είναι διαθέσιμα και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς μας.

 

Τέλος, το 2017 ολοκληρώσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη φωτιά του 2007 στην Πάρνηθα με συγκλονιστικές προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις για εκείνες τις μέρες αλλά και για το τι ακολούθησε. Πυροσβέστες, άνθρωποι του Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού, εθελοντές δασοπυροσβέστες, άνθρωποι που μεγάλωσαν στο βουνό, το WWF και πολλοί ακόμη εμπλεκόμενοι μας οδηγούν σε ένα ταξίδι στην Πάρνηθα του σήμερα. Μπορείς να το δεις εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!