Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Γιουβαρλάκια σόγιας της Ελιάνας


Από χθες φιλοξενώ την αγαπημένη μου νεραϊδούλα, την ανηψιά μου την Εστέλα. Επίσης, ήρθε και ο Μπάμπης μου μόλις σήμερα το πρωί, για τρεις ευλογημένες μέρες :). Είμαι πλήρης, νοιώθω απόλυτα ευτυχισμένη αυτή την στιγμή αφού -τι χαρά!- μαγειρεύω για κάποιον! Ναι, δεν ντρέπομαι να το πω. Τις μέρες που είμαι
μόνη, τις περνάω περισσότερο με ωμοφαγία -σαλάτες, φρούτα,ξηρούς καρπούς και τα ρέστα- παρά με μαγειρευτά. Οταν όμως έχω κόσμο σπίτι, ω! ευτυχία, ποιός
με πιάνει...
Χθες το βράδυ λοιπόν, ετοίμασα γιουβαρλάκια, αγαπημένο φαγητό και της Εστέλας και του Μπάμπη μου. Του γιόκα  μου,του αρέσει να τον περιμένει μια σουπίτσα μετά το ταξίδι. Κι εγώ άλλο που δεν θέλω, κάθομαι μαζί του παρεούλα μασουλώντας το μηλαράκι μου και μου λέει εν τάχει τα καθέκαστα, πριν πέσει για ύπνο. Η πρώτη μας ώρα, μετά από τόσες μέρες πού 'χω να τον δω..Δεν έχω καλύτερο!
Αλλά άλλο έλεγα και ξεχάστηκα.. Ω, ναι, για τα γιουβαρλάκια ήθελα να σας πω. Τα έκανα λοιπόν, πρώτη φορά, με σόγια. Γνωστής εταιρείας, η οποία αναγράφει στις συσκευασίες της ότι η εν λόγω σόγια είναι μη μεταλλαγμένη. Αν θέλετε να δοκιμάσετε προσέξτε το αυτό, ιδιαίτερα.
Ενα θα σας πω. Ο Μπάμπης μου, δεν το κατάλαβε ότι ήταν σόγια! Εγιναν εκπλητκτικά! Κι επειδή η καλή συνταγή είναι άχρηστη αν δεν την μοιράζεσαι, σας παραθέτω κάτωθι τις σκανδαλιστικές λεπτομέρειες :)

ΥΛΙΚΑ
1 φλυτζ. τσ. σόγια κιμά
3       "            "         βραστό νερό
Μίγμα λαχανικών  (στην σελίδα του blog "Στο βασίλειό μας,ιδέες και λύσεις" θα βρείτε συνταγές για σπιτικά μίγματα λαχανικών) σε ποσότητα ανάλογη με το πόσο έντονη θέλετε την γεύση τους στο φαγητό
Αλεύρι και φρυγανιά μισό μισό, όσο πάρει για να γίνει μια σφιχτή ζύμη
1 κρεμμύδι τριμμένο στον ρεντέ
Λίγο τραχανά
1/2  φλυτζ. τσ. ρύζι νυχάκι
Λεμόνι
1 αυγό (γίνεται και χωρίς, για τους vegan)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε την σόγια,πλυμμένη, στο βραστό νερό και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα,να "φουσκώσει". Την ξεπλένουμε με κρύο νερό και την στίβουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε  τα μπαχαρικά,το ρύζι πλυμμένο, το αυγό, το κρεμμύδι, το αλεύρι και την τριμμένη φρυγανιά, και τέλος τον τραχανά ( λειτουργεί όπως στις πίτες, τραβάει τα υγρά). Αφήνουμε το  μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο, 2 ώρες για να σφίξει.
Πλάθουμε μπαλάκια μικρά, τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε σε νερό που βράζει, προσθέτοντας τον χυμό μισού λεμονιού. (μέτρια φωτιά)
Είναι έτοιμα σε περίπου 30'. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο όπως συνήθως και περιχύνουμε.
Για τους vegan αντί για αυγολέμονο, δένουμε την σούπα με κορν φλάουρ.
Καλή όρεξη!
Ελιάνα με 💓








On Pinterest!

On Instagram!