Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Αν δεν μπορείτε πλέον να κρατήσετε το κατοικίδιό σας

...Βρείτε του τουλάχιστον, ένα καλό σπίτι ...

Αν τελικά αποφασίσετε ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε το κατοικίδιό σας, έχετε κάποιες επιλογές.
Μία πηγή βοήθειας είναι το τοπικό καταφύγιο ζώων. Τα περισσότερα καταφύγια κάνουν ενδελεχή έρευνα σε όσους είναι υποψήφιοι για υιοθεσία, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα προσφέρουν ένα ασφαλές, υπεύθυνο και στοργικό σπίτι για το κατοικίδιό σας.
Ο ευκολότερος τρόπος να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας για τοπικά καταφύγια ζώων είναι το face
book. Εκεί θα βρείτε μια λίστα με καταφύγια ζώων, και άλλες ομάδες φροντίδας ζώων στην περιοχή σας. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε στον τηλεφωνικό σας κατάλογο. Τα καταφύγια ζώων έχουν διάφορα ονόματα, οπότε κοιτάξτε στον Χρυσό Οδηγό, στις καταχωρήσεις "καταφύγια ζώων", "φροντίδα ζώων" ή "έλεγχος ζώων". Οι δημόσιες οργανώσεις φροντίδας και ελέγχου ζώων καταχωρούνται συχνά στην ενότητα με τα κέντρα υγείας και τα αστυνομικά τμήματα της πόλης ή του νομού σας. .

Αν έχετε ένα σκύλο συγκεκριμένης ράτσας, μπορεί να υπάρχει μια οργάνωση διάσωσης της ράτσας στην περιοχή σας, που θα τον δεχτεί και θα προσπαθήσει να του βρει ένα νέο σπίτι. Οι ομάδες διάσωσης καθαρόαιμων αποτελούνται συνήθως από άτομα με βαθιά γνώση για μια συγκεκριμένη ράτσα. Οι ομάδες διάσωσης κρατάνε συνήθως τα ζώα που προορίζονται για υιοθεσία, μέχρι να τα δώσουν σε μόνιμα και στοργικά σπίτια. Σε μερικές περιπτώσεις οι ομάδες διάσωσης συνεργάζονται μόνο με τα καταφύγια ζώων και μπορεί να μην δέχονται κατοικίδια απευθείας από τους ιδιοκτήτες. Φροντίστε να μάθετε όλα όσα μπορείτε για την ομάδα διάσωσης και να κάνετε πάντα προσεκτική έρευνα  πριν τους παραδώσετε το κατοικίδιό σας. Σιγουρευτείτε ότι τα κατοικίδια που ήδη μένουν εκεί δέχονται καλή φροντίδα και ότι η ομάδα κάνει έρευνα για κατάλληλους υποψήφιους ιδιοκτήτες, καθώς και ότι προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης αφού ολοκληρωθεί η υιοθεσία. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.
Βρείτε ένα νέο σπίτι
Αν αποφασίσετε να βρείτε νέο σπίτι για το κατοικίδιό σας μόνοι σας, αντί να απευθυνθείτε σε ένα τοπικό καταφύγιο ζώων ή σε κάποια οργάνωση διάσωσης, φροντίστε να βάζετε πάντα σε προτεραιότητα τα συμφέροντα του ζώου. Η εύρεση νέου σπιτιού για ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι δύσκολη. "Καλό" θεωρείται το σπίτι όπου το ζώο θα ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του, όπου θα το προσέχουν, θα δέχεται κτηνιατρική φροντίδα, θα τρέφεται σωστά και θα αντιμετωπίζεται ως μέλος της οικογένειας.
Αν επιλέξετε να βρείτε ένα σπίτι για το κατοικίδιό σας μόνοι σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
  • Αρχικά κάντε γνωστό το θέμα μέσω φίλων, γειτόνων, τοπικών κτηνιάτρων και social media. Αν δεν γίνει τίποτα, βάλτε αγγελία σε εφημερίδα. Οι πιθανότητες να βρείτε ένα καλό σπίτι αυξάνονται όταν διασταυρώνετε τις συστάσεις με κάποιον που γνωρίζετε.
  • Επισκεφτείτε το υποψήφιο νέο σπίτι και γνωρίστε το περιβάλλον όπου θα ζήσει το κατοικίδιό σας. Εξηγήστε ότι το κατοικίδιο είναι μέρος της οικογένειάς σας και θέλετε να σιγουρευτείτε ότι θα έχει την κατάλληλη φροντίδα, αλλά και να δείτε πώς αντιδρά στο νέο σπίτι. Κάντε προσεκτική έρευνα για τα υποψήφια σπίτια.
  • Μην ξεγελαστείτε. Αν κάποιος δεν σας αφήνει να επισκεφτείτε το σπίτι του, μην του δώσετε το κατοικίδιό σας. Κάποιοι συνήθως απαντούν σε αγγελίες υιοθεσίας προσποιούμενοι ότι θέλουν οικογενειακά κατοικίδια, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να πουλήσουν τα ζώα σε προμηθευτές ζώων. Όταν πηγαίνετε να πάρετε συνέντευξη από πιθανούς ιδιοκτήτες ή όταν επιτρέπετε σε κάποιον επίδοξο ιδιοκτήτη να μπει στο σπίτι σας, να προσέχετε πάντα για τη δική σας ασφάλεια.
  • Σκεφτείτε προσεκτικά όλες τις παραμέτρους του νέου σπιτιού: Τα πάει καλά με τα μικρά παιδιά το κατοικίδιό σας; Μήπως η οικογένεια σκοπεύει να κρατάει το σκύλο αλυσοδεμένο έξω ως σκύλο-φύλακα; Μήπως η γάτα θα χρησιμοποιηθεί για να κυνηγάει ποντίκια; Έχει η οικογένεια συστάσεις από κτηνίατρο; Μην ντρέπεστε να κάνετε ερωτήσεις. Η ζωή και η ευτυχία του κατοικιδίου σας μπορεί να εξαρτάται από αυτές τις πληροφορίες.
  • Ζητήστε μια μορφή έγκυρης ταυτότητας (κατά προτίμηση την άδεια οδήγησης). Σημειώστε τον αριθμό για το αρχείο σας και απαιτήστε από τον νέο ιδιοκτήτη να υπογράψει ένα συμβόλαιο με τους όρους της υιοθεσίας, στους οποίους θα συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Στο πλαίσιο του συμβολαίου, απαιτήστε από τον νέο ιδιοκτήτη να επικοινωνήσει μαζί σας αν αποφασίσει κάποτε ότι δεν μπορεί να κρατήσει άλλο το κατοικίδιο.
  • Στειρώστε το ζώο πριν πάει στο νέο του σπίτι. Έτσι θα είναι πιο εύκολη η υιοθεσία, καθώς θα σταματήσει η αλόγιστη αναπαραγωγή.
  • Αν το κατοικίδιό σας πάσχει από χρόνια ασθένεια ή έχει προβλήματα συμπεριφοράς, ίσως δυσκολευτείτε να του βρείτε κατάλληλο σπίτι. Ο νέος ιδιοκτήτης ίσως να μην θέλει ή να μην μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, ενώ ίσως είναι δύσκολο και για το κατοικίδιό σας να προσαρμοστεί στο νέο σπίτι.
Η εύρεση ποιοτικού σπιτιού για το κατοικίδιό σας μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Ομως,αν δεν μπορείτε να κρατήσετε πλέον το ζωάκι σας, είναι μονόδρομος.

On Pinterest!

On Instagram!