Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ο ευεργετικός ντοματοχυμόςΕίναι ένας εξαιρετικός χυμός που μπορείτε να φτιάξετε όταν θέλετε κάτι δυναμοτικό, δροσιτσικό ή απλά νόστιμο και χορταστικό αν δεν έχετε χρόνο για μαγείρεμα. Ο βασιλικός που περιέχει αυτός ο χυμός ανανεώνει το πνεύμα, ξυπνάει τον εγκέφαλο και δίνει αίσθηση χαράς και δύναμης ενώ παράλληλα βελτιώνει την πέψη,
καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα από τα φλέγματα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Τοματοχυμός εναντίον οξειδωτικού στρες

Στις δοκιμές συνολικής διάρκειας δύο μηνών έλαβαν μέρος 15 αθλητές. Οι ερευνητές προχωρούσαν στην καταγραφή των ζωτικών λειτουργιών των εθελοντών πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση προγράμματος έντονης σωματικής άσκησης. Εννιά από τους αθλητές έπιναν χυμό τομάτας μετά την άσκηση, ενώ οι υπόλοιποι έξι έπιναν ένα κοινό ισοτονικό ποτό του εμπορίου.

Βάσει των μετρήσεων των ειδικών, φάνηκε ότι όσοι έπιναν χυμό τομάτας μετά από την άσκηση εμφάνιζαν ταχύτερη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και των μυών τους, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει ισοτονικό ποτό.

Φάνηκε ακόμη, ότι μετά από ένα διάστημα δύο μηνών, η κατανάλωση τοματοχυμού περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού των «τοματόφιλων» εθελοντών.

Οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα τους. Η ευεργετική για τον οργανισμό δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν είναι γνωστή. Μελέτες έχουν δείξει ότι χαρίζουν προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις, γεγονός που υποδηλώνεται άλλωστε και από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των μεσογειακών λαών, οι οποίοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε τομάτες.

Τα νέα ευρήματα των Ελλήνων επιστημόνων έρχονται να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης σουηδών ερευνητών, κατά την οποία ο τοματοχυμός βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού που συνοδεύει την έντονη σωματική άσκηση.

Τότε οι ειδικοί είχαν υποβάλει μια ομάδα υγιών εθελοντών σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής υψηλής έντασης, το οποίο επί 20 λεπτά απαιτούσε το 80% των υψηλότερων καρδιακών τους παλμών. Μετά την άσκηση και με τη βοήθεια δειγμάτων αίματος, οι σουηδοί επιστήμονες αναζητούσαν στο αίμα των αθλούμενων τη χημική ουσία 8-oxodG, η οποία σχετίζεται με οξειδωτικές βλάβες και την ανάπτυξη αρκετών παθήσεων.

Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, είχε φανεί ότι οι εθελοντές που έπιναν χυμό τομάτας μετά την άσκηση και για διάστημα πέντε εβδομάδων, εμφάνιζαν σημαντική μείωση των επιπέδων οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Προμηθευτείτε λοιπόν τις ωραίες βιολογικές τομάτες σας, φτιάξτε το δικό σας βιολογικό υγιεινό χυμό και... εις υγείαν !!!
 


Υλικά
  • 5 ώριμες ντομάτες
  • 1/2 αγγούρι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 ξεσποριασμένο φρέσκο τσίλι
  • 1 μίσχο φρέσκο βασιλικό
  • 2 μίσχοι σέλερι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 ξεσποριασμένη κόκκινη πιπεριά
  • Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάτε σε μπλέντερ ή μούλτι  όλα τα λαχανικά και τα βότανα, προσθέτετε το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι  και ανακατεύετε καλά. 
Σερβίρεται και με παγάκια 😊

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!