Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Τα κεφτεδάκια της γιαγιάς Ελλης

Θυμάμαι ακόμα να γυρνάω από το σχολείο, να μπαίνω στην είσοδο της οικοδομής και να με τυλίγει αυτή η θεϊκή μυρωδιά των φρεσκοτηγανισμένων κεφτέδων της αγαπημένης μου γιαγιάς Ελλης..  Ανέβαινα τρία τρία τα σκαλιά, κι έμπαινα τρέχοντας στο σπίτι της ( μέναμε δίπλα δίπλα, και τα κλειδιά τότε ήτανε στις κλειδαριές επάνω, δεν χρειαζότανε να χτυπήσεις κουδούνι για να σου ανοίξουν...)
Η γιαγιάκα μου, στην κουζίνα, τηγάνιζε στην πετρογκάζ ( την οποία είχε επάνω στην ηλεκτρική κουζίνα, της οποίας χρησιμοποιούσε μόνο τον φούρνο...) και δίπλα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σε ένα πιατάκι είχε τον μεζέ της. Δύο κεφτεδάκια, τυρί, ντομάτα... Ενα ποτήρι ουζάκι, κι ένα τσιγαράκι στο χέρι, καθώς μαγείρευε ( στο νησί, κάποτε ( δεκαετία '50) ο γιατρός της είπε πως για την χολή της που για κάποιους λόγους δεν γινόταν να χειρουργηθεί θα μπορούσε  να καπνίζει ένα τσιγαράκι για να χαλαρώνει και να της περνά ο πόνος!! Η γιαγιά πήγε να πεθάνει, τσιγάρο γυναίκα πράμα;;; Και τι θα έλεγαν στη γειτονιά;; Θα της κρεμούσαν κουδούνια!! Ο φοβερός παππούς Γρηγόρης όμως, ένας καπετάνιος άρχοντας, που δεν καταλάβαινε από λόγια του κόσμου και χαζομάρες και την γιαγιά την λάτρευε, την έπεισε, αφού "έτσι έπρεπε", να βάλει το τσιγάρο στην ζωή της. Κι από τότε, δεν το έκοψε ξανά.. Κι έτσι την θυμόμαστε κι εμείς, με το τσιγαράκι και τον μεζέ της..) 
Για να μην μακρυγορώ, γιατί για την συνταγή ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα..
Αυτή είναι η συνταγή της γιαγιάς Ελλης για τα κεφτεδάκια της.  Που από τα χεράκια της είχε μια άλλη νοστιμιά, μια άλλη γεύση, που ομολογώ εγώ δεν κατάφερα να την φτάσω. Θαρρώ πως είναι πια ανακατεμένη με μνήμες, την ζεστασιά της, την μυρωδιά της αγκαλιάς της...
Κρατώ ότι ο Μπάμπης μου τα αγαπάει πολύ. Και τελικά για μένα, αυτό φτάνει 😉
Καλή επιτυχία!!


Υλικά

1/2 κιλό Κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και  χοιρινό)
2 Κρεμμύδια ξερά στον ρεντέ
Σκόρδο λειωμένο στην πρέσσα (κατά το δοκούν..)
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 
Ψίχα από 2 φέτες Μπαγιάτικο Ψωμί,  μουσκεμένη σε νερό και γάλα
Ελαιόλαδο 2 κ.σ.
Αυγό 1
Ούζο 1 σφηνάκι

Κίμινο

Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα



Εκτέλεση

 Ζυμώνουμε σε ένα βαθύ μπωλ όλα τα υλικά μαζί, για 2-3 λεπτά. 

Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει.  (Αν βιαζόμαστε τον αφήνουμε λιγότερο)
Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια,αλευρώνουμε και τηγανίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

Σερβίρουμε ζεστά με τηγανιτές πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι, ή σκέτα  για μεζέ στο ούζο μας.

Καλή επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!