Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020


Ήρθε, επιτέλους, και στην Ελλάδα! Η People Behind (Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση) ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στο κέντρο της Αθήνας (Φρεαρίων 6-8, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός, έξοδος Κωνσταντινουπόλεως) με στόχο να ενεργοποιήσει τον πληθυσμό 65+ προωθώντας την Υγιή και Ενεργό Γήρανση.

Η ιστορία του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας
Η ιδέα για ένα Πανεπιστήμιο για τους ηλικιωμένους (U3A = University of Third Age) ξεκίνησε το 1973 στη Γαλλία ακολουθώντας το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των Πανεπιστημίων.
Τη δεκαετία του 1980 η ιδέα μεταφέρθηκε στην Αγγλία με διαφορετική, όμως, προσέγγιση: η διδακτέα ύλη οργανώθηκε σύμφωνα με τις γνώσεις των ηλικιωμένων και τα μαθήματα γίνονταν από τους ίδιους. Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 1046 τοπικά Πανεπιστήμια για ηλικιωμένους με συνολικό αριθμό ωφελούμενων 439.000 άτομα.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν Κλασικές Σπουδές, Ομάδες Συζήτησης, Υπολογιστές, Χειροτεχνία, Θέατρο, Ιστορία, Γλώσσες, Λογοτεχνία, Τέχνες, Μουσική, Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Φιλοσοφία. Οργανώνονται και δράσεις που αφορούν την υγεία, προγράμματα εκγύμνασης και αναψυχής.
Τι θα συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στην Αθήνα;
Θα προσφέρονται μαθήματα, σεμινάρια και συμμετοχή σε εκδηλώσεις εντελώς δωρεάν σε άτομα ηλικίας 65+ ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου.
Όμως, αν τα άτομα 65+ έχουν κάποια γνώση, είτε ακαδημαϊκή, είτε γνώση ζωής (εμπειρία) σε κάποιον τομέα και θέλουν να τη μοιραστούν με συνομηλίκους τους, μπορούν να υλοποιούν οι ίδιοι τα μαθήματα και τις δράσεις! Να γίνουν οι ίδιοι συντονιστές των εργαστηρίων!
Στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν:
  • να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους
  • να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους (πχ. ψηφιακές δεξιότητες)
  • να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που τους αφορούν – αρχικά εντός του Πανεπιστημίου και μετέπειτα στις κοινότητές τους
  • να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους και με τις άλλες γενιές
  • να κινητοποιηθούν υπέρ κοινωφελών σκοπών
  • να έχουν καλύτερη υγεία και ποιότητα διαβίωσης στο υπόλοιπο της ζωής
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εγγραφές για τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Ευρωπαϊκή Ιστορία, από το Μεσαίωνα μέχρι τον 20ο αιώνα
Φιλοσοφία, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή
Θέατρο
Σχεδιάζονται, επίσης, οι Ημέρες Ενημέρωσης, όπου ειδικοί θα συζητούν με τους συμμετέχοντες ζητήματα διατροφής, οστεοπόρωσης, κατάθλιψης και πρόληψης της άνοιας. Θα ακολουθήσουν μαθήματα Η/Υ και Social Media.
Από πού μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες;
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν πληροφορίες, να δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα ή να συμμετέχουν ως συντονιστές εργαστηρίων μπορούν να καλούν στο 210 3418082 καθημερινά από τις 17:00 μέχρι τις 19:00.
Οι εγγραφές για την περίοδο από Φεβρουάριο έως Μάιο του 2020 έχουν ήδη κλείσει.

πηγή:https://www.gernaoallios.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!