Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

7 λόγοι για να χαιρόμαστε που μεγαλώνουμε

Aγαπημένες μου,
Με αφορμή το γεγονός των γενεθλείων μου στις 9 του Σεπτέμβρη, όπου κλείνω αισίως τα 57, σκέφθηκα  να κάτσω να σας γράψω τους λόγους για τους οποίους νοιώθω τόσο χαρούμενη που διανύω αυτήν την εκπληκτική δεκαετία των πρώτων μου -ήντα. Και οι οποίοι λόγοι φυσικά, ισχύουν για όλες μας.


1. Είμαστε άνετες με τον εαυτό μας. Μας έχουμε αποδεχθεί, μας αγαπάμε, μας σεβόμαστε και μας εκτιμάμε και πολύ μας αρέσουμε διότι ξέρουμε καλά τι αξίζουμε! Οτι κάνουμε το κάνουμε πρώτα για να αρέσει σε  μας και μετά στους
άλλους, κι αν δεν είναι αυτό άνεση και  ελευθερία μαζί, τότε τι είναι!
2.Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα πολύ καλύτερα απ' ότι παλιά.Τις δυσκολίες και τις ζόρικες συνθήκες τις "μασάμε για πρωϊνό", εφ' όσον μια ολόκληρη ζωή έχουμε περάσει από ένα σωρό συμπληγάδες και έχουμε διαβεί ένα σωρό κακοτράχαλα μονοπάτια, πολλάκις και ξυπόλυτες, μη σου πω...
3.Καμαρώνουμε τα παιδιά μας μεγάλα πια. Τέρμα τα σχολειά και οι αγωνίες του "τι θα γίνει όταν  μεγαλώσει", τέρμα οι ανησυχίες για τις παρέες τους, πάνε πια οι νύχτες οι  ξάγρυπνες που τα περιμέναμε να γυρίσουν, ειδικά τα Σαββατόβραδα... (Αναγνωρίζετε τη φάση: Ξημερώματα, γλυκοχαράζει και τα πουλάκια κελαηδούν,  ν' ακούω κλειδί στην πόρτα: "Μπάμπη μου;... εσύ είσαι;;.." με φωνή βαθειά, λίγο τρυφερή και λίγο μπάσα, τάχα μου δήθεν μισοκοιμισμένη... "Οχι μάνα, ο κλέφτης της γειτονιάς σας είμαι.. Αντε, κοιμήσου τώρα...Καληνύχτα"...)
Και αν τα παιδιά μας έχουν παντρευτεί, τόσο το καλύτερο! Διότι ιδού η ευκαιρία να λατρέψουμε, να βοηθήσουμε στο  μεγάλωμά τους -και να κακομάθουμε ;) - τα δυό φορές παιδιά μας, χωρίς την υψηλή τους ευθύνη. Και τι ευτυχία! Τα εγγόνια  μας, δέχονται και ανταποδίδουν αυτήν την τρελλή αδυναμία που τους δείχνουμε με μιαν αγάπη που γεμίζει την ζωή μας μ' ένα υπέροχο φώς!  (Μετά από τους γονείς, τα παιδιά λέει αγαπάνε περισσότερο την γιαγιά και τον παππού. Σούπερ!!)
4. Αξιολόγηση καλύτερη του χρόνου μας. Πολλές, έχουμε σταματήσει την δουλειά ή έχουμε βγει στην σύνταξη. Περισσότερος χρόνος με την οικογένεια λοιπόν, με φίλες-φίλους, με ανθρώπους που παλιά θέλαμε αλλά δεν είχαμε χρόνο να βρεθούμε. Και ακριβώς αυτός ο επι πλέον χρόνος είναι που οδηγεί στο.. νο 5.
5. "Dreams time", girls!!
Πραγματοποιούμε  τα όνειρά μας! Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις αυτό που βαθειά μέσα σου λαχταρούσες πάντα. Εμαθα πρόσφατα για μια γιαγιά, που  χορεύει και φτιάχνει με τις παραστάσεις της βιντεάκια στο y-tube. Ακραίο; Οχι, δεν θα το  έλεγα. Θυμάστε τι σας έλεγα πιο πάνω;; Ανεση μ' αυτό που είμαστε κορίτσια μου. (Από την στιγμή που δεν ενοχλούμε κανέναν, κάνουμε ότι αγαπάμε. Ελιάνα :) ) Γράψε λοιπόν το μυθιστόρημα που έλεγες, μπες στην χορωδία που ονειρευόσουν, μάθε ζωγραφική, μάθε την ξένη γλώσσα που πάντα ήθελες, γράψου σε ένα σύλλογο και πάρε τα βουνά... Εκεί έξω, δεκάδες ευκαιρίες σε περιμένουν να σε βάλουν σε έναν νέο τρόπο ζωής.
6. Νοιώθουμε ολοκληρωμένες. Και δεν χρειάζεται να έχουμε  κάνει τίποτα απίστευτα επιτεύγματα στην ζωή μας για να αισθανόμαστε έτσι! Αρκεί που καμαρώνουμε τα παιδιά μας υγιή και χαρούμενα, που προσφέραμε γύρω μας φροντίδα,αγάπη και ζεστασιά, που δουλέψαμε και δουλεύουμε τίμια και ευσυνείδητα, που είμαστε διαθέσιμες ακόμα μάνες,σύντροφοι,κόρες,φίλες,αδελφές.. (Κι ας γκρινιάζουμε μερικές φορές. Η αλήθεια είναι ότι μόνο έτσι νοιώθουμε πλήρεις, πράγμα που θεωρώ απόλυτα υγιές και μοναδικό, τώρα που δεν γίνεται πια εις βάρος του εαυτού μας.) 
7. Είμαστε πολύ πιο σοφές απ' ότι μια δεκαετία πριν. Πλέον δεν φοβόμαστε να κοιτάξουμε μέσα μας και μπορούμε τολμηρά να απαντήσουμε στην σημαντικότερη ερώτηση: Εκανα μέχρι τώρα το καλύτερο που μπορούσα;  Και αν η απάντηση είναι καταφατική, μπορούμε να ηρεμήσουμε και να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας. Ομως και στην αντίθετη περίπτωση, έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας για να προσπαθήσουμε πάλι..
Αύριο, είναι μια καινούργια μέρα κορίτσια. Και κάθε μέρα μπορεί να είναι η αρχή μιας αληθινά καινούργιας,γεμάτης, υπέροχης ζωής. Η γνώση είναι  μέσα μας για όλα. Κι αυτό μετράει.
Ελιάνα 💗








On Pinterest!

On Instagram!