Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Σεσκουλοντολμάδες με ρύζι

Τα ντολμαδάκια με σέσκουλα είναι ιδανικά γι'αυτήν την εποχή, μιας και θα βρείτε άφθονα στις λαϊκές! Είναι ένα είδος παραλλαγής των λαχανοντολμάδων ή αυτών που γίνονται με αμπελόφυλλα, με απλά υλικά και είναι εξαιρετικά νόστιμα!  

ΥΛΙΚΑ (για 40 ντολμαδάκια)
1 μάτσο σέσκουλα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζ. ρύζι τύπου Καρολίνα
1/3 ματσάκι άνηθο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
ελαιόλαδο, αλάτι - πιπέρι
Για το αυγόκομμα:
χυμό από 1 1/2 λεμόνι
3 κ.γλ. κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τα ζεματάμε για 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και όπως είναι στο σουρωτήρι, τα βάζουμε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμειγνύοντας σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με λίγο νεράκι.

Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα ντολμαδάκια μας, απλώνοντας προσεκτικά ένα φύλλο και προσθέτοντας στο κέντρο του μία κουταλιά από τη γέμιση. Τυλίγουμε προσεκτικά, όπως κάνουμε συνήθως με ντολμάδες. Αραδιάζουμε σε μία κατσαρόλα, στην οποία πρωτίστως έχουμε στρώσει λίγα σέσκουλα που μας έχουν χαλάσει ή που είναι πολύ μικρά.




Μόλις τελειώσουμε το τύλιγμα με όλα τα φύλλα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, στην αρχή στο δυνατό, προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει σχεδόν, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα καλύπτουμε με ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου.

Τέλος, αφού το φαγητό μας έχει γίνει, σβήνουμε τη φωτιά, διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με αυτό το φαγητό μας. Περιστρέφουμε την κατσαρόλα να πάει παντού και έτοιμο. Μπορείτε να τα σερβίρετε είτε ζεστά είτε αφού κρυώσουν.

Σημ. Μπορείτε να κάνετε γέμιση και με κιμά. Σε αυτήν την περίπτωση, θα προσθέσετε 250γρ. κιμά και θα χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα ρυζιού.


On Pinterest!

On Instagram!