Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Που βασίζεται ένας ευτυχισμένος γάμος



από Έλενα Μπούλια
Μια εβδομάδα πριν τον γάμο του, ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς ενημερωτικής ιστοσελίδας Quartz (με περισσότερους από 1.700.000 φίλους στο Facebook), ζήτησε από τους αναγνώστες του να απαντήσουν σε μια μεγάλη δημοσκόπηση, με το ερώτημα: Τι κάνει μία σχέση επιτυχημένη;

Προς μεγάλη έκπληξη του Mark Manson, 1.500 άτομα, παντρεμένα ή σε σχέση για περισσότερο από μία δεκαετία, ανταποκρίθηκαν με χαρά. Αυτό που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, ήταν ότι άνθρωποι από όλον τον κόσμο, από εντελώς διαφορετικά background, με εντελώς διαφορετικές εμπειρίες μεταξύ τους, έδωσαν επαναλαμβανόμενες απαντήσεις. Κατέληξαν, δηλαδή, σχεδόν όλοι σε λίγο-πολύ 10 κουβέντες, οι οποίες, καθώς φαίνεται, αποτελούν την πεμπτουσία της ευτυχισμένης συμβίωσης. Ποιες είναι αυτές;
Να είστε μαζί για τους σωστούς λόγους
Να μην παντρεύεσαι κάποιον επειδή πιέστηκες από την οικογένειά σου, επειδή φοβήθηκες τη μοναξιά, επειδή δείχνατε ωραίοι μαζί, επειδή ήσουν νέος και αφελής. Να παντρεύεσαι για έναν και μοναδικό λόγο: Επειδή λατρεύεις να είσαι μαζί με τον άλλον. Είναι τόσο απλό.
Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις σχέσεις και τον έρωτα
Σε καμία περίπτωση δεν θα νιώθεις τρελαμένος για τον άλλον κάθε μέρα της υπόλοιπης ζωής σου –αυτό το «για πάντα» έχει καταστρέψει πολλές σχέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με εντελώς μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Γιατί έρχεται μια μέρα που το ζευγάρι παύει να είναι τρελά ερωτευμένο και πιστεύει ότι όλα τελείωσαν μεταξύ τους και πρέπει να χωρίσουν. Δεν είναι έτσι, όμως. Θα υπάρξουν μέρες που δεν θα υπάρχει ίχνος έρωτα και μέρες που δεν θα μπορείς χωρίς τον άλλον και… τελικά το να επιμείνεις, αξίζει τον κόπο. Γιατί θα έρθει η στιγμή που αυτό που θα εκτιμήσει ο ένας στον άλλον είναι ότι παρέμεινε. Και τότε ένα νέο, τεράστιο κύμα αγάπης θα αγκαλιάσει και τους δύο. Η αγάπη είναι ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται.
Ο σημαντικότερος παράγοντας που κρατά μια σχέση δεν είναι η επικοινωνία, αλλά ο σεβασμός
Δεν είναι ούτε το σεξ, ούτε η εμφάνιση, ούτε οι κοινοί στόχοι, ούτε καν ο έρωτας. Θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να νιώσεις ότι δεν αγαπάς καν τον σύντροφό σου. Η αλήθεια είναι αυτή. Αν χάσεις, όμως, τον σεβασμό σου προς αυτόν… δεν θα τον κερδίσεις ποτέ ξανά πίσω.
Να μιλάτε ανοιχτά για όλα –ακόμα και γι’αυτά που πονάνε
Συνήθως τα δύο μέρη μιας σχέσης μιλούν στους φίλους τους για όσα τους ενοχλούν με τον σύντροφό τους –ή δεν μιλούν καθόλου. Ο μόνος τρόπος για να φτιάξουν τα πράγματα, όμως, είναι με το να μιλούν ο ένας στον άλλον. Γιατί είναι οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να λύσουν όποιο πρόβλημα υπάρχει μεταξύ τους.
Μια υγιής σχέση σημαίνει δύο υγιή άτομα
Είναι στο χέρι του καθενός μας ατομικά να είναι ευτυχισμένος. Δεν είναι υποχρέωση του συντρόφου μας να μας κάνει να νιώθουμε έτσι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ο ένας να κάνει όμορφα πράγματα για τον άλλον, πράγματα που δίνουν χαρά. Όμως ο καθένας πρέπει να βρει μόνος του τι τον κάνει ευτυχισμένο –μόνο έτσι θα φέρει χαρά μέσα στη σχέση.
Να δίνετε χώρο ο ένας στον άλλον
Βεβαιωθείτε ότι ο καθένας έχει την δική του ζωή, διαφορετικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχετε μια ζωή μαζί. Ο καθένας πρέπει να έχει τα δικά του ενδιαφέροντα, τους φίλους του, ένα δικά του υποστηρικτικό δίκτυο, τα δικά του χόμπι. Μπορούν, βέβαια, όλα αυτά να συμπίπτουν κάποιες φορές, αλλά με το να μην κάνετε τα πάντα μαζί θα δημιουργήσετε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον στην σχέση σας.
Εσύ και ο σύντροφός σου θα μεγαλώσετε και θα αλλάξετε με τρόπους που δεν έχετε φανταστεί. Αποδεχτείτε το.
Μπορεί να αλλάξουν τα πάντα, τόσο στην εμφάνισή σας, όσο και στις πεποιθήσεις σας –αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα αλλάξει η επιθυμία σας να είστε μαζί. Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας βετεράνος στον γάμο «Κάποια μέρα, σε πολλά χρόνια από σήμερα, θα ξυπνήσεις και ο σύντροφός σου θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Φρόντισε να τον ερωτευτείς ξανά από την αρχή.»
Να γίνετε καλοί στους καβγάδες
Οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι –κάπως πρέπει να εξωτερικεύονται τα δύσκολα συναισθήματα που προκαλούνται από δυσάρεστες καταστάσεις. Τα εμπόδια χτίζουν τον γάμο. Τα περισσότερα διαζύγια δεν συμβαίνουν σε γάμους με πολλούς καβγάδες –το αντίθετο μάλιστα. Τα επιτυχημένα ζευγάρια τσακώνονται συχνά, μερικές φορές και έντονα. Το σημαντικό είναι στους τσακωμούς αυτούς να μην προσβάλλει ο ένας τον άλλον, να μην μεταφέρει τις κατηγορίες ο ένας στον άλλον, να μην κάνει ο ένας τον άλλον να νιώθει κατώτερος, αλλά και να μην αποχωρεί ο ένας από τους δύο από τον καβγά, αδιαφορώντας για το πρόβλημα και για τον άλλον.
Να συγχωρείτε
Όταν έπειτα από έναν καβγά καταλήξετε στο ότι εσείς είχατε δίκιο, «βουλώστε» το. Μη συνεχίσετε την κουβέντα. Ο σύντροφός σας θα ξέρει ότι έχετε δίκιο και θα εκτιμήσει το γεγονός ότι δεν του το «τρίβετε στη μούρη» για να επιβεβαιώσετε την ανωτερότητά σας. Εξάλλου, στον γάμο δεν πρέπει να υπάρχει «νικητής» στους καβγάδες –σκοπός τους είναι να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη.
Όλα τα μικρά προστίθενται και γίνονται μεγάλα
Αν δεν αφιερώσετε χρόνο στον σύντροφό σας για να βγείτε οι δυο σας για ένα φαγητό ή για σινεμά, να πάτε μια βόλτα ή για έναν καφέ, και να τα κάνετε όλα αυτά κάπως τακτικά, τότε θα καταλήξετε να ζείτε με ένα συγκάτοικο. Το να παραμένετε δεμένοι στα σκαμπανεβάσματα της ζωής είναι βασικό για το μέλλον σας. Τα παιδιά μια μέρα θα φύγουν από το σπίτι, οι φίλοι θα έχουν τις δικές τους οικογένειες, οι γονείς θα πεθάνουν… τι θα σας απομείνει τότε; Ο άνθρωπος της ζωής σας. Φροντίστε να μην έχει γίνει ένας ξένος.
Το σεξ είναι ΠΟΛΥ σημαντικό
Και ξέρετε πώς καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα σταματούν να πηγαίνουν καλά μεταξύ σας; Όταν αρχίζει να κόβεται το σεξ. Τελεία. Δεν χρειάζεται άλλο «τεστ» για να το καταλάβετε.
Γίνετε πρακτικοί και δημιουργήστε κανόνες μέσα στη σχέση
Δεν υπάρχει μισό-μισό στις δουλειές του σπιτιού, την φροντίδα των παιδιών, των προγραμματισμό των διακοπών, το άδειασμα του πλυντηρίου, τις αγορές δώρων, το μαγείρεμα, το ποιος φέρνει στο σπίτι λεφτά κ.λ.π. Και όσο πιο νωρίς το αποδεχτεί κανείς αυτό, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι. Συζητήστε από νωρίς με τον σύντροφό σας τι σας αρέσει ή δεν σας αρέσει να κάνετε ως προς τα πρακτικά ζητήματα της οικογένειας και μοιράστε τα έτσι ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.
Μάθετε να «καβαλάτε τα κύματα»
«Είμαι παντρεμένος εδώ και 44 χρόνια (έχουμε 4 παιδιά και 6 εγγόνια). Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια είναι, ότι η αγάπη που νιώθει ο ένας για τον άλλον διαρκώς αλλάζει. Κάποιες φορές νιώθεις βαθιά αγάπη και εκτίμηση για τον σύντροφό σου, άλλες δεν θέλεις να τον ξέρεις. Κάποιες φορές γελάτε μαζί, άλλες ουρλιάζετε ο ένας στον άλλον. Είναι σαν βόλτα με το τρενάκι του λούνα-παρκ, όλο σκαμπανεβάσματα, αλλά όσο περνάει ο καιρός τα “κάτω” είναι λιγότερα και τα “πάνω” φέρνουν περισσότερη αγάπη και ικανοποίηση. Έτσι, ακόμα κι αν τώρα νιώθεις ότι δεν θα μπορούσες να αγαπήσεις τον σύντροφό σου περισσότερο, αυτό μπορεί να αλλάξει, αν του δώσεις την ευκαιρία. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν πολύ εύκολα. Πρέπει να είσαι ο άνθρωπος που θέλεις να γίνει ο σύντροφός σου. Όταν το καταφέρεις αυτό, θα δεις πόσο θα αλλάξει η ζωή σου.»  (Η απάντηση ενός αναγνώστη του περιοδικού στο ερώτημα «Τι χρειάζεται για να επιτύχει ένας γάμος»).


On Pinterest!

On Instagram!