Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Τι θάθελα για σένα, παιδί μου


"- Μαμά, να σε ρωτήσω κάτι..?
- Να με ρωτήσεις ότι θέλεις αγάπη μου.
- Εεμμμ.. δεν ξέρω πως θα το πάρεις, αλλά θέλω να βάλω σκουλαρίκι στη μύτη..
- Τότε να βάλεις κούκλα μου..
- Τι..?! μα σοβαρά..?!
- Ναι, σοβαρά.. γιατί όχι..?
- Χχμμμ.. νόμισα πως θα έχανες τα λογικά σου..! μια φίλη μου ανακοίνωσε στην μητέρα της το ίδιο ακριβώς πράμα και της έμπηξε τις φωνές..!! είπε πως θα την αποκληρώσει άμα κάμει τέτοιο πράμα..!!
- Όχι μωρό μου, δεν θα σου μπήξω φωνές για ένα σκουλαρίκι της μύτης, και σίγουρα δεν θα σε αποκληρώσω..! κάμε ότι θέλεις..
- Μα ότι θέλω..? αν σου πω πως θα βάλω σκουλαρίκι και στο φρύδι..?
- Βάλε και στα δυό φρύδια άμα θέλεις..
- Αν σου πω πως θα χτυπήσω τατουάζ σ’ολόκληρη μου την πλάτη..?
- Χτύπα.. ξέρω ένα παιδί που κάνει απίθανα μάνταλα, άμα θέλεις να σου τον συστήσω..
- Αν αποφασίσω να φορώ μόνο άσπρα ρούχα..? ή μόνο μαύρα..? ή μόνο κόκκινα..? ή μόνο μπλέ..?
- Να φορείς, ή να μην φορείς, ότι θέλεις..
- Αν αποφασίσω να μην ξαναφορέσω σουτιέν..? διότι πραγματικά μου σπάνε τα νεύρα..!
- Να μην ξαναφορέσεις.. μάλιστα, διάβασα καμπόσες μελέτες πως τα σουτιέν κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό..
- Αν αποφασίσω να μην ξαναχτενιστώ..?
- Να μην ξαναχτενιστείς..
- Αν καπνίσω μαριχουάνα..?
- Παρά να εθιστείς με σκατοτσιγάρα και μεθυστική αλκοόλη που θα προκαλέσουν σ'εσένα και στο περιβάλλον σου βρωμιά και μόλυνση και καρκίνο, πολύ θα το χαιρόμουν αν κάπνιζες άκακα θαυματουργά φυσικά παραδοσιακά βότανα.. να σε μάθω να τυλίγεις ανάποδες άμα θέλεις..
- Wow..!! εσύ είσαι τρελλή ρε μαμά..!! οκ.... Εεμμμ.. αν ερωτευτώ κορίτσι..?
- Ερωτεύσου την..
- Μα αν ερωτευτώ γυναίκα, δεν θα δικαιούμαι να παντρευτώ..!
- Γιατί να παντρευτείς..? η μόνη απόδειξη που πρέπει να δίνει ο ένας στον άλλο για την αφοσίωση του, είναι η παρουσία του, η βοήθεια του, η ενθάρρυνση σου, και η ειλικρίνεια του.. συν, άμα δεσμευτείς με όρκους και συμβόλαια και λογαριασμούς και υπογραφές, θα είναι τρομερά δύσκολο και για τους δυό σας να χωρίσετε στο μέλλον, άμα τα πράματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζατε..
- Ναι, σωστά.. αλλά, άμα συζήσω με γυναίκα, δεν θα εγκυμονήσω, και δεν θα σου κάνω εγγόνι..
- Να ΜΟΥ κάνεις εγγόνι..? όχι κόρη μου..! να μην κάνεις παιδί για χάρη ούτε του παππού ούτε της γιαγιάς ούτε του θείου ούτε της θείας, ούτε κανενός άλλου.. ούτε καν για χάρη δική σου να μην κάνεις παιδί..!! παιδί, να κάνεις μόνο όταν είσαι εσύ έτοιμη, και μόνο όταν είσαι σίγουρη πως το κάνεις για χάρη του παιδιού..
- Αν αποφασίσω να υιοθετήσω παιδί..? ρωτώ, διότι δεν θα σου μοιάζει..! δεν θα έχει τα σγουρά σου μαλλιά, το δικό σου χρώμα δέρματος, το αίμα σου, τα γονίδια σου..
- Βρε αγάπη μου, άλλο η συγγένεια, και άλλο η γονεικότητα.. και για να σου πω την αλήθεια, θα με συγκινούσε αφάνταστα αν κατεδεχόσουν να προσφέρεις το σπίτι σου σε κάποιο άγνωστο παιδάκι, που ήδη είναι γεννημένο, και που ήδη έχει άμεση ανάγκη τη φροντίδα σου και τη ζεστή σου αγκαλιά.. ο γονιός, σέβεται και εκτιμά και προσέχει και υπερασπίζεται το παιδί του άσχετα με το χρώμα ή την υφή του δέρματος ή της τρίχας του.. άσχετα με τις δυνατότητες και τις ικανότητες και τις ιδιαιτερότητες του.. άσχετα με τις διαστάσεις και το βάρος του.. είτε τα γονίδια του φτάνουν από ευρώπη, αμερική, ασία, αυστραλία, ή αφρική.. ή, από το διάστημα..!! γονιός δεν σημαίνει να πολλαπλασιάζεις και να διαιωνίζεις τα γονίδια σου.. γονιός σημαίνει να αποδέχεσαι και να κατανοείς και να συγχωρείς και να αγαπάς τον πιο μικρό και ανώριμο και αδύναμο και αβοήθητο σου.. γονιός σημαίνει να είσαι υπεύθυνος.. γονιός σημαίνει να προσπαθείς.. θα ήθελες να σε αγαπούσα λιγότερο αν ήταν διαφορετική η ράτσα σου ή η φάτσα σου..?
- Εμ, όχι βέβαια..!! κατάλαβα τι εννοείς.. 0κ, αν ερωτευτώ άντρα, και μείνω έγκυος, και γεννήσω..? αν αποφασίσω να θηλάζω το μωρό μου ότι ώρα θέλει, όπου θέλει..?
- Αυτό ακριβώς να κάνεις..!! αλίμονο να μην τρώει το μωράκι σου την ώρα που πεινά..!! πότε θα τρώει δηλαδή..? και πού..? όποτε και όπου θέλουν άλλοι, άσχετοι, κλειστόμυαλοι βλάκες..? να μην βάλεις ποτέ την κοινή γνώμη (η οποία αγοράζεται και πουλιέται με μερικά μόνο ευρώ) πάνω από το παιδί σου..! ποτέ όμως..!! διότι μόλις το κάνεις αυτό, θα σημαίνει πως απέτυχες οικτρά σαν γονιός..
- Όμως, αν δεν ονομάσω το μωρό με το δικό σου όνομα, ή το όνομα του μπαμπά;;
- Ονόμασε το παιδί σου ότι θέλεις.. αν θέλεις μην το ονομάσεις τίποτα, και όταν μεγαλώσει αρκετά ας επιλέξει μόνο του το όνομα που θέλει, αν θέλει..
- Αν δεν το πάω σχολείο..?
- Αν μέχρι τότε ισχύουν τα ίδια δεδομένα που ισχύουν σήμερα, οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις, τα ίδια μαθήματα και οι ίδιες τελετουργίες και οι ίδιες καντίνες και οι ίδιες εκδρομές, και αν οι δάσκαλοι και διευθυντές και υπουργοί εξακολουθούν να βάζουν τον καπιταλισμό πάνω από τον πολιτισμό, και τη θρησκεία πάνω από την παιδεία, τότε θα του κάνεις τεράστια χάρη να μην το πάρεις σχολείο..!
- Μα αν δεν αποκτήσει διπλώματα, και δεν πιάσει ποτέ δουλειά..?! Αν κάθε μέρα όλη μέρα κοιμάται και ξυπνά και τρώει και ζωγραφίζει και χορεύει και τραγουδά και τρέχει και γυμνάζεται και διασκεδάζει και ερωτεύεται..?!
- Κούκλα μου, αν καταφέρεις και το παιδί σου δεν χρειαστεί ποτέ να γίνει δούλος κανενός, και του προσφέρεις το δικαίωμα και την ελευθερία να αξιοποιεί τον ανεκτίμητο αγύριστο του χρόνο δημιουργώντας, και κάνοντας ότι ευχαριστεί το δικό του σώμα και τη δική του ψυχή, σημαίνει πως έκανες σπουδαιότατη δουλειά ως γονιός.. Θα είσαι παράδειγμα προς μίμηση..!
- Χιχιχι.. οκ.. Και, άμα θέλω να………
- Σταμάτα.. σταμάτα.. αγαπημένη μου, κατάλαβε κάτι.. Δεν μου ανήκεις, όπως ούτε κ’εγώ ανήκω σ’εσένα.. Θεωρώ πως η ευθύνη μου ως πιο μεγάλη σου, δεν ήταν να σε συνηθίσω στην ιδέα πως ανήκεις σ’εμένα, ή πως πρέπει να υπακούς σ’εμένα ή στον οποιονδήποτε άλλον.. Σ’εσένα πρέπει να καταφέρεις να ανήκεις..! Εσένα πρέπει να καταφέρεις να κάνεις περήφανη..!! Θέλω να πιστεύω πως η σχέση μας βασιζόταν ανέκαθεν στο κατά πόσο θέλαμε να μοιραζόμαστε τις ζωές μας, και όχι σε μια σειρά από «πρέπει».. Εγώ, το μόνο πράμα που ήθελα να βγει από τη σχέση μας, από τη μέρα που σε γνώρισα μέχρι και την ημέρα που θα κλείσω τα μάτια μου για τελευταία φορά, ήταν να γίνουμε φίλες.. Να νιώσεις ίση μ’εμένα, να νιώσεις άνετα μ’εμένα, να ξέρεις πως μπορείς να με εμπιστευτείς.. Στόχος μου ήταν πάντα να γίνω άξια του σεβασμού σου, του χρόνου σου, του εαυτού σου.. Ειλικρινά μωρό μου, θέλω να φορείς ότι θέλεις, να τρώς και να πίνεις και να καπνίζεις ότι θέλεις, να πηγαινοέρχεσαι όπου θέλεις, όποτε θέλεις, με όποιους και όσους θέλεις, για όσο καιρό θέλεις.. Θέλω να φαίνεσαι και να φέρεσαι ακριβώς όπως εσύ θέλεις, αρκεί να μην απαγορεύεις σε άλλους, είτε σου μοιάζουν είτε όχι, να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράμα.. Θέλω, να ενθαρρύνεις το παιδί σου να γίνει όλα αυτά που το ίδιο θα ονειρεύεται..  Θέλω να αγαπάς το παιδί σου άνευ όρων, όπως προσπαθώ τόσο καιρό να αγαπώ εγώ εσένα.. Θέλω, όταν σε ρωτώ αν νιώθεις υγιής και άνετη με τον εαυτό σου, ελεύθερη και ευτυχισμένη, η απάντηση να είναι πάντα «Ναι»..
Τίποτε άλλο δεν θέλω."
πηγή: web


On Pinterest!

On Instagram!