Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Γιατί οι άντρες κάνουν σαν μωρά όταν αρρωσταίνουν


Οι αντοχές μιας μαμάς όταν αρρωσταίνει είναι απίστευτες: ακόμα και με 38.5 πυρετό θα συνεχίσει να κάνει ό,τι ακριβώς έκανε τις υπόλοιπες μέρες που ήταν υγιής -με λίγη δυσκολία παραπάνω, αλλά με την ίδια αυταπάρνηση. Αντίθετα, όταν ο μπαμπάς αρρωσταίνει με ένα απλό κρυολόγημα «τη
βγάζει» κουκουλωμένος στο κρεβάτι και παραπονιέται σαν μικρό παιδί.

*Φωτογραφία: interesnyefakty.org
Τα παράπονά μας τα ‘χουμε κάνει και συνεχίζουμε να τα κάνουμε, όμως αυτή τη φορά η επιστήμη τους δικαιώνει, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου. Σύντροφοι, σύζυγοι και μπαμπάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα την επικαλεστείτε την επόμενη φορά που θ’ αρρωστήσετε για να μείνετε στο κρεβάτι ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που μπορείτε να δείτε εδώ, η έλλειψη οιστρογόνων ευθύνεται για τα... δεινά που βρίσκουν τους άντρες όταν κρυολογούν. Τα οιστρογόνα, που είναι μία ορμόνη γένους θηλυκού θεωρείται ότι προστατεύουν τις γυναίκες από τους ιούς. Συγκεκριμένα, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την αναπαραγωγή του ιού τύπου Α στα ρυνικά κύτταρα, με αποτέλεσμα το γυναικείο σώμα να θωρακίζεται καλύτερα ενάντια στον ιό.

«Όταν ο ιός φεύγει από τα μολυσμένα κύτταρα, εξαπλώνεται σε όλο το σώμα αλλά και μεταξύ άλλων ατόμων. Όσο λιγότερο αναπαράγεται ο ιός, τόσο λιγότερο αρρωσταίνουμε», λέει η Sabra Kelin, μία από τους επικεφαλής της έρευνας.

Για του λόγου το αληθές, το γυναικείο σώμα έχει 24 φορές περισσότερα οιστρογόνα σε σχέση με το αντρικό, επομένως καταλαβαίνουμε γιατί ο οργανισμός μας προβάλλει μεγαλύτερη αντίσταση στους ιούς.


Με το θέμα έχουν ασχοληθεί κι άλλες έρευνες παλαιότερα. Σύμφωνα με μία απ’ αυτές, τα υψηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης φαίνεται ότι αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό, οι γυναίκες αλλά και οι άντρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν πιο ανθεκτικοί στους ιούς.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, ας είμαστε λίγο πιο επιεικείς με τους άρρωστους άντρες μας και ας αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να ταλαιπωρούνται περισσότερο από εμάς ακόμα κι αν περνούν ένα απλό κρυολόγημα. (Ας σιγουρευτούμε, όμως, πρώτα ότι δεν εκμεταλλεύονται την κατανόησή μας!)
πηγή:telegraph.co.uk


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!