Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ροχαλητό: Πώς θα βελτιώσετε τον ύπνο και τον... ξύπνιο σας



Μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά ή στο σπίτι με τα παιδιά, αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι λίγη ξεκούραση και μερικές ώρες ποιοτικού ύπνου. Για τα άτομα που ροχαλίζουν και για τους συντρόφους τους, όμως, ο καλός ύπνος δεν είναι τόσο απλή
υπόθεση.
Το πρόβλημα του ροχαλητού είναι μεγαλύτερο από όσο μπορεί να φαντάζει και μπορεί να έχει απροσδόκητες επιπτώσεις στη ζωή σας και αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι οι ειδικοί έχουν βρει και τους λόγους αλλά και τους τρόπους να δώσετε
ένα τέλος στο ροχαλητό, προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου και του... ξύπνιου σας!
Το ροχαλητό μπορεί να περιπλέξει την σχέση σας
Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να ευθύνεται σημαντικά στα νεύρα ή την κακή διάθεση που μπορεί να αισθάνεται ένα ζευγάρι. Οι ειδικοί λένε πως το έντονο ροχαλητό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του συντρόφου, προκαλώντας ευερεθιστότητα, θυμό, ακόμα και θλίψη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας είναι να μιλήσετε στον σύντροφό σας και να του εξηγήσετε την ανησυχία σας τόσο για την δική σας σωματική και πνευματική κατάσταση όσο και για την δική του.
Το ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας
Σε ορισμένες περιπτώσεις το ροχαλητό μπορεί να συνδέεται με άπνοια ύπνου, μία κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή παύει για μερικά δευτερόλεπτα και ξεκινά απότομα ενώ το άτομο κοιμάται. Η άπνοια μπορεί να οφείλεται σε κάποια καρδιοπάθεια, σε υπέρταση και σε διαβήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ακόμα, όμως, και χωρίς άπνοια ύπνου, το άτομο που ροχαλίζει μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Αμερικανοί επιστήμονες από το Νοσοκομείο Henry Ford εξηγούν ότι είναι πιθανό, η δόνηση των ιστών του ατόμου που ροχαλίζει να δημιουργεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον λαιμό και τον αυχένα, στενεύοντας τις αρτηρίες της καρωτίδας. Όταν αυτές φράζουν, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να διακοπεί. Αν, λοιπόν, ο σύντροφός σας ροχαλίζει, αν παρουσιάζει κόπωση μέσα στη μέρα ή εμφανίζει απώλεια μνήμης, καλό είναι να μιλήσει με κάποιον γιατρό.
Ενημερωθείτε για την άπνοια και ελεγχθείτε από τους ειδικούς στο Κέντρο Μελέτης Διαταραχών του Ύπνου του Νοσοκομείου Υγεία.
Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με αύξηση του ροχαλητού
Όσο το βάρος ενός ατόμου αυξάνεται ανάλογα αυξάνονται και οι μύες μέσα στον λαιμό του, εμποδίζοντας την φυσιολογική λειτουργία του αεραγωγού. Καθώς ο αεραγωγός στενεύει, οι ιστοί δονούνται ακουμπώντας ο ένας τον άλλον, προκαλώντας έτσι τον ήχο του ροχαλητού. Τα καλά νέα είναι ότι όσο το άτομο χάνει βάρος, το πιθανότερο είναι ότι θα βελτιώνεται και το ροχαλητό του.
Ορισμένες τροφές πριν τον ύπνο μπορούν να επιδεινώσουν το ροχαλητό
Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες από το τελευταίο σας ποτό, πριν πάτε για ύπνο. Το αλκοόλ χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, αναγκάζοντας το σώμα να «πασχίζει» για να αναπνεύσει κατά την διάρκεια του ύπνου. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό. Κάποια ακόμα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα υπνωτικά χάπια ή άλλα μυοχαλαρωτικά φάρμακα, καθώς και τα βαριά ή πικάντικα γεύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Ο ρόλος των αλλεργιών
Η εισπνοή αλλεργιογόνων, όπως η γύρη ή το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει οίδημα στους ιστούς της μύτης και του λαιμού. Καθώς οι ιστοί «πρήζονται» φτάνουν να αγγίζουν σχεδόν ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα ο αεραγωγός να στενεύει –ιδιαίτερα κατά τον ύπνο. Οι ειδικοί λένε πως η ικανότητα του οργανισμού να αντισταθμίζει τα αλλεργιογόνα όταν κοιμόμαστε δεν είναι ίδια με αυτήν όταν είμαστε ξύπνιοι. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τις αλλεργίες χρησιμοποιώντας κάποιο αποσυμφορητικό σπρέι για τη μύτη ή λαμβάνοντας αντιισταμινικά χάπια, πάντα με συνταγογράφηση γιατρού.
Το κάπνισμα χειροτερεύει την κατάσταση
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine βρήκε ότι οι καπνιστές, ανεξάρτητα με το πόσα χρόνια καπνίζουν, μπορεί να ροχαλίζουν πιο τακτικά από τους μη καπνιστές. Όπως λένε οι επιστήμονες, ο καυτός καπνός του τσιγάρου ερεθίζει τον λαιμό, προκαλώντας πρήξιμο στους μαλακούς ιστούς. Καθώς, λοιπόν, οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες για μολύνσεις και ξηρότητα στον λαιμό, ενδέχεται η λειτουργία της αναπνοής να δυσχεραίνεται κατά τον ύπνο. Έτσι, αν υποφέρετε από ροχαλητό, καλό είναι να μην καπνίζετε πριν τον ύπνο και ακόμα καλύτερο είναι να κόψετε εντελώς το κάπνισμα!
Μικρά «κόλπα» ύπνου μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Δοκιμάστε να κοιμάστε στο πλάι και να χρησιμοποιείτε ένα πιο ψηλό μαξιλάρι, χάρη στο οποίο θα δημιουργείται κλίση στο σώμα και η βαρύτητα θα τοποθετεί στη σωστή θέση την γλώσσα σας και τους υπόλοιπους ιστούς. Τέτοιες μικρές αλλαγές στη στάση του σώματος στον ύπνο μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, χωρίς να ροχαλίζετε.
Προσοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πρόβλημα του ροχαλητού δε λύνεται οριστικά με φαρμακευτικά βοηθήματα όπως ρινικά σπρέι, ρινικές ταινίες και ειδικά μαξιλάρια ύπνου και αυτό γιατί οι αιτίες του ροχαλητού διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το πρόβλημα, δηλαδή, σε κάθε άτομο που ροχαλίζει μπορεί να πηγάζει από διαφορετικούς ανατομικούς λόγους. Εξηγούν, λοιπόν, ότι μπορεί κάποιος που ροχαλίζει να δοκιμάσει κάποιο μη συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό βοήθημα αλλά αν το πρόβλημα συνεχίζει θα χρειαστεί τη βοήθεια ειδικού.
Επεμβάσεις κατά του ροχαλητού και της άπνοιας
Εφόσον υπάρχει ανατομικό πρόβλημα που προκαλεί το ροχαλητό, κάτι το οποίο θα κρίνει φυσικά ειδικός χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, πιθανώς να χρειαστεί το άτομο να υποβληθεί σε κάποια απλή χειρουργική επέμβαση, συνήθως με τοπική αναισθησία και χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά πιθανώς να χρειαστεί να τοποθετηθεί κάποια συσκευή υποβοήθησης κατά τον ύπνο. Όλα αυτά θα τα κρίνει ο ειδικός γιατρός και θα κατευθύνει το άτομο που ροχαλίζει ανάλογα.

Πηγή:http://www.mama365.gr/


On Pinterest!

On Instagram!