Υλικά
2
φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες
τις χρήσεις (280 γρ.)
1 και
1/2 φλιτζάνι γεμάτο αλεύρι κίτρινο για
ζυμώματα (210 γρ)
1 και
1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό (360 ml) φιλτραρισμένο
ή εμφιαλωμένο ή 1 φλιτζάνι νερό και 1/2
φλιτζάνι κρασί ημίγλυκο κοκκινέλι )
1
κουταλάκι γλυκού ξερή μαγιά
1/4
κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1
κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2
κουταλιές σούπας λάδι (αν την θέλουμε
νηστίσιμη δεν βάζουμε το λάδι και
προσθέτουμε ακόμα 1 κουταλιά ταχίνι
στην θέση του)
1
κουταλιά σούπας μέλι (1 ακόμα κουταλιά
αλεύρι αν βάλετε μέλι) ή ζάχαρη ή ζάχαρη
καστανή
1 κουτάλι
της σούπας ταχίνι
αλεύρι
κίτρινο για ζυμώματα μαζί με αλεύρι
για όλες τις χρήσεις για τον πάγκο
1
κουταλιά μέλι διαλυμένη σε 2-3 κουταλιές
ζεστό νερό για το τέλος
σουσάμι
και μαυροκούκι για το τέλος
και
θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό ταψί
με λαδόκολλα
Οδηγίες
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπόλ μαζί ρίχνουμε και το αλάτι. Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπόλ το ζεστό νερό, τη μαγιά και το ξύδι, το μέλι, το ταχίνι και το λάδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς στο μείγμα με τα άλευρα και το κρασί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά. Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο. Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.
- Την αναποδογυρίζουμε έτσι ώστε να έρθει η ένωση από κάτω, την πλάθουμε και της δίνουμε σχήμα μπάλας. Την αλευρώνουμε και την σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη διαφανή και με άλλη καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πάνω σε μια καλά αλευρωμένη λαδόκολλα που θα την βάλουμε μετά στο ταψί όταν την ψήσουμε.
- Βάζουμε την ζύμη μας με την αλευρωμένη λαδόκολλα σε ένα ταψί και με τα χέρια μας αφού πρώτα τα έχουμε βουτήξει στο λάδι ή με τη βοήθεια του πλάστη δίνουμε στη ζύμη το επιθυμητό σχήμα με πάχος όχι περισσότερο από ένα δάχτυλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε ένα μισάωρο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει λίγο (δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί). Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Μετά από 10 λεπτά, βάζουμε ένα ρηχό ταψάκι με μία κούπα βραστό νερό στη βάση του φούρνου, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του φούρνου. Κρατάμε το ταψί με το νερό στο φούρνο μας όσο ψήνετε η λαγάνα μας για μόνο 10-15 λεπτά και μετά το αποσύρουμε. Αυτό θα βοηθήσει όσο φουσκώνει και ψήνεται οι υδρατμοί να καθυστερήσουν την δημιουργία της κόρας.
Την συνταγή την βρήκα εδώ και την πήγα ένα βήμα παραπάνω εγώ. Το αποτέλεσμα γευστικά μας άρεσε πολύ.Μπορούμε να την κάνουμε και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις μόνο.
Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!!!
πηγή:https://cookpad.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.