Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Τα ντολμαδάκια της γιαγιάς (και το τύλιγμα της χαλάρωσης...)


Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα

             Τα σπιτικά ντολμαδάκια είναι δεν τα αλλάζω με τίποτα. Ειδικά με εκείνα τα ανεκδιήγητα παρασκευάσματα της κονσέρβας που μόνο το σχήμα παραπέμπει στην εν λόγω αξεπέραστη γεύση.. Τα ντολμαδάκια λέγονται γιαλαντζί, που σημαίνει ψεύτικο (εξ' ου κι  ο γιαλαντζί μάγκας 😀) γιατί υποτίθεται ότι γνήσιος ντολμάς είναι αυτός που έχει κρέας. Ομως για μένα, το γνήσιο ντολμαδάκι είναι αυτό: με το ρυζάκι του και άντε, στο τσακίρ κέφι, να του ρίξω κι ένα αυγολέμονο ξινό ξινό...
Εννοείται, ότι όπως κάθε τι αξιόλογο και μοναδικό, έχει και έναν μικρό κόπο. Και την πρώτη φορά που έφτιαξα ντολμαδάκια, όταν έβγαλα το πιάτο από πάνω για να δω αν είχαν βράσει, αντίκρυσα μια κατσαρόλα γεμάτη κάτι λειωμένες πρασινάδες που έπλεεαν χαρωπά χαρωπά μέσα σ' ένα αμφιβόλου λαδερού χρώματος ρυζένιο υγρό που έφερνε σε λαπά... ( Δακρυσμένη, πονεμένη το κατέβασα στα γατουλίνια που ταίζω κάτω στην αυλή. Πλησίασαν, το μύρισαν, μου έρριξαν μια περιφρονητική ματιά κι απομακρύνθηκαν απογοητευμένα...)
Ομως, επειδή σαν άνθρωπο με λες πεισματάρα και επίμονη, ξαναπροσπάθησα. Και έχω φτάσει στο σημείο πλέον να φτιάχνω ντολμαδάκια για πλάκα, απολαμβάνοντας την ώρα της προετοιμασίας σαν μια ευκαιρία για να χαλαρώσω καθώς ένα-ένα τα τυλίγω και τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα...
Δοκιμάστε το,  και θα έρθει κάποια στιγμή που θα με θυμηθείτε 😉
Καλή επιτυχία!!

Υλικά  
    
•    60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
•    2½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά σε ροδέλες
•    1 ματσάκι άνηθο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    5 - 6 φύλλα δυόσμο
•    1½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 λεμόνια (το χυμό τους)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2' - 3' σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό.
Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα τρυπητό και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια απ᾿ τα φύλλα μας.
Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, για 3' - 4', μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο, ανακατεύουμε για 1' - 2' να λαδωθεί καλά, ρίχνουμε 2 κούπες νερό, κι ανακατεύουμε.
Το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4' - 5', το αποσύρουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, και το καπάκι της κατσαρόλας. Το αφήνουμε να σταθεί, τουλάχιστον 10'.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε την κατσαρόλα με το ρύζι, στο μπολ με τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα - ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά.
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτρερη και τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, προσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά, ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και τους μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 45' ως 60'.

Δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει, κι αν τα φύλλα είναι μαλακά και όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στη κατσαρόλα και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους, σκέτους ή με μια σάλτσα γιαουρτιού, ή και τζατζίκι.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 4 - 5 κουταλιές της σούπας σταφίδα και 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι.
Τα σοτάρουμε στην αρχή, μαζί με τα κρεμμύδια.

Τεμάχια: 55 - 60
πηγή:https://faghta-giagias.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!