Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί να γίνω εθελόντρια


Ο εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά του ανθρώπου στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον, στα ζώα και στον πολιτισμό. Ο εθελοντής δρα χωρίς προσωπικό συμφέρον και χωρίς οικονομικές ή άλλες απολαβές. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας παίρνουν
μέρος σε εθελοντικές δράσεις. Τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει, οι ίδιοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και, έτσι, έχουν πολύ περισσότερο διαθέσιμο χρόνο.
Λένε ότι στον εθελοντισμό είναι πιο πολλά αυτά που παίρνεις από αυτά που δίνεις.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά που μπορείτε να αποκομίσετε μέσα από τη συμμετοχή σας σε εθελοντικές δράσεις:
  • Η προσφορά είναι από μόνη της αναζωογονητική και τονωτική.
  • Η συνταξιοδότηση δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή ενός νέου κύκλου ζωής, όπου μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις δεξιότητες που αποκτήσατε μέσα στην καριέρα σας, βοηθώντας άλλους. Έτσι, μέσα από τον εθελοντισμό σάς δίνεται η ευκαιρία να παραμείνετε ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες.
  • Αποσυρμένοι από τον, συνήθως, σκληρό επαγγελματικό στίβο  βιώνετε ως εθελοντές κάποιες από τις πιο σπουδαίες αξίες της ζωής: την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, τον αλτρουισμό.
  • Είναι μια ευκαιρία για κοινωνική δικτύωση και για επαφή με συνανθρώπους που έχουν τις ίδιες αναζητήσεις και ευαισθησίες. Πολλοί εθελοντές εξομολογούνται ότι την εθελοντική ομάδα, όπου ανήκουν, τη νιώθουν σαν δεύτερη οικογένειά τους.
  • Μέσα από τις νέες προκλήσεις και εμπειρίες αποκτάτε καινούργιες δεξιότητες και γνωρίζετε πτυχές του εαυτού σας, που ως τώρα δεν είχατε την ευκαιρία να ανακαλύψετε.
  • Διατηρείτε το νου σας ενεργό και δραστήριο μέσα από τα νέα σας «καθήκοντα» και αρμοδιότητες.
  • Αποτελείτε πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Εξάλλου πώς αλλιώς θα μπορούσε να εμφυσήσει κανείς το πνεύμα του εθελοντισμού, αν όχι με το παράδειγμα του?
Υπάρχουν διαφόρων ειδών εθελοντικές δράσεις. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει στο χαρακτήρα σας, στις δυνατότητές σας, στις αντοχές σας (ψυχικές και σωματικές) και στο χρόνο, που διαθέτετε (υπάρχουν δράσεις, που απαιτούν συστηματική παρουσία και άλλες περισσότερο ευέλικτες).
Έτσι, μπορείτε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό στον άνθρωπο, τον εθελοντισμό στο περιβάλλον, τον εθελοντισμό στα ζώα ή τον εθελοντισμό σε χώρους Πολιτισμού.
Αν κάτι από αυτά σας ταιριάζει, απλά ξεκινήστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!