Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για την οστεοαρθρίτιδα


Η οστεοαρθρίτιδα δεν θεωρείται καθαυτή σοβαρή ασθένεια, αλλά είναι γνωστό σε όλους ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς που πάσχει από αυτή.
Είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται αργά. Τα αρχικά συμπτώματά της περνούν απαρατήρητα, αλλά στη συνέχεια γίνονται πιο έντονα με το χρόνο.
Γενικά, υπάρχουν πέντε σημεία που υποδεικνύουν την παρουσία οστεοαρθρίτιδας:

  • Πόνος στις αρθρώσεις. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα. Έντονος πόνος στις αρθρώσεις, συνήθως στα γόνατα, στα χέρια ή στους γοφούς.
  • Ακαμψία. Το άτομο στερείται ευελιξίας, ειδικά όταν προσπαθεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή αφού έχει καθίσει σε ένα μέρος για λίγο.
  • Φούσκωμα και/ή μούδιασμα. Μια απλή φλεγμονή ενός ή διάφορων αρθρώσεων μπορεί να μετατραπεί σε μούδιασμα.
  • Ράγισμα. Ο ασθενής βιώνει μια αίσθηση ραγίσματος όταν κουνά την πάσχουσα άρθρωση.
  • Δυσφορία στα γόνατα, τα πόδια, τα χέρια και τους γοφούς.
Αν και ο πόνος είναι το πρώτο σημάδι της οστεοαρθρίτιδας, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ή μπορεί να μην υπάρχει σε μόνιμη βάση.
Τύποι οστεοαρθρίτιδας και διάγνωση
Η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται κυρίως σε τέσσερις ζώνες του σώματος: τα γόνατα, τα χέρια, τους γοφούς και την πλάτη. Στα γόναταείναι το πιο συχνό σημείο.
Επιπλέον, μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής. Η πρώτη αφορά στην τυπική μορφή της ασθένειας, ενώ η δεύτερη προκαλείται από τραυματισμό.
Η οστεοαρθρίτιδα στα χέρια αρχίζει σχεδόν πάντα στην ένωση και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο χέρι. Συνήθως προκαλεί παραμορφώσεις και μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργικότητα των χεριών σας. Η οστεοαρθρίτιδα στα ισχία προκαλεί πόνο στο εσωτερικό μέρος του μηρού σας ή στην περιοχή των βουβώνων. Όσον αφορά στην οστεοαρθρίτιδα στην πλάτη, τείνει να ξεκινά στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας ή σε αυτή του τραχήλου της μήτρας.
Συνήθως, η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής εξέτασης.Κανονικά, αυτό γίνεται με ακτινογραφία, αξονική και/ή μαγνητική τομογραφία. Επίσης, το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να ανιχνευθεί μέσω υπερηχογραφημάτων υψηλής ανάλυσης.
Πρόγνωση
Η ίδια η ασθένεια δεν θεωρείται σοβαρή. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παρ΄ όλα αυτά, η πρόγνωση εξαρτάται από κάθε μεμονωμένο περιστατικό. Βασικά, είναι ένα άθροισμα από το πόσο προσβεβλημένη είναι η άρθρωση και από το πόσο γρήγορα το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Μια έγκαιρη διάγνωση και η λήψη προληπτικών μέτρων μπορούν να βελτιώσουν την πρόγνωση. Με τη σωστή θεραπεία, θα είστε σε θέση να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας σας και να μειώσετε τη σοβαρότητά της.
Η θεραπεία είναι σχεδόν πάντα φαρμακευτική και έχει να κάνει με την πραγματοποίηση αλλαγών που ενθαρρύνουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμβατικές μέθοδοι δεν τελεσφορούν και τελικά καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Γενικά, η χειρουργική επέμβαση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της κινητικότητάς σας.

πηγή:https://meygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!