Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Εύκολη σπανακόπιτα (ή μπατζίνα)


Θεϊκή και πανεύκολη!Την έφτιαξα το Σάββατο κι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ψιχουλάκι 😁


Υλικά Συνταγής

          • Για τη ζύμη
  • 2 φλ. αλεύρι χωριάτικο
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 ½ φλ. νερό (περίπου)
          • Για τη γέμιση
  • 500 γραμ. χόρτα (σπανάκι
  • λάπαθα κ.λ.π)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
  • λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Εκτέλεση
Μπατζίνα, μπλατσάρα, μπατσαριά και με άλλες πολλές ονομασίες συναντάμε αυτή την αυθεντική, παραδοσιακή και εύκολη πίτα χωρίς φύλλο σε πολλές περιοχές της χώρας μας, κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και 2 φλιτζάνι νερό, να γίνει πηχτός χυλός.
Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 του χυλού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα. Στο χυλό που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει. Περιχύνουμε την πίτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Είναι πολύ βασικό η πίτα σας να είναι πολύ λεπτή σε πάχος για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό το φύλλο.
Μυστικά για την πιο τραγανή και νόστιμη μπατζίνα
Αυτό που κάνει την μπατζίνα μοναδική, είναι ότι γίνεται πολύ γρήγορα με ό,τι υλικά έχει ο καθένας. Επίσης, γίνεται όλο τον χρόνο με χόρτα και μυρωδικά, με κολοκύθια ή γλυκιά κολοκύθα και μπόλικα μυριστικά. Απαραίτητη η καλή φέτα που απογειώνει αυτή την παραδοσιακή και εύκολη πίτα.
• Χρησιμοποιούμε ρηχό μεγάλο ταψί για πίτανο 40 ή 42. Όλη η πίτα σε πάχος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 εκατοστά. Θέλουμε δηλαδή όσο μεγαλύτερη επιφάνεια γίνεται, για να απλώσουν καλά τα υλικά.
• Στεγνώνουμε πολύ καλά τη γέμιση είτε πρόκειται για μπατζίνα με σπανάκι, είτε με χόρτα, είτε με κολοκύθια.
• Ο χυλός της μπατζίνας πρέπει να είναι αραιός, ειδικά η τελευταία του στρώση. Μόνο έτσι θα γίνει πολύ τραγανή η μπατζίνα και πάνω και κάτω.
• Η μπατζίνα, όπως και όλες οι παραδοσιακές πίτες, θέλουν πολύ καλό ψήσιμο σε σταθερά μέτριο φούρνο. Για να προλάβει να στεγνώσει καλά η ζύμη και να μετατραπεί σε ένα φανταστικό αυτοσχέδιο τραγανό και ρόδινο φύλλο.
• Βάλτε λίγο βούτυρο σε κομματάκια στην επιφάνεια της μπατζίνας καθώς και λίγα τρίμματα φέτας. Θα απογειώσουν το αποτέλεσμα.
• Ποτέ μην κόψετε μια πίτα αμέσως μόλις την βγάλετε από τον φούρνο. Αφήστε την να σταθεί για 15′. Να πιει όλα τα υγρά του ψησίματος και να στεγνώσει σωστά. Μόνο έτσι θα παραμείνει τραγανή και με υπέροχη κρούστα.

Βρήκα κι ένα βιντεάκι σχετικό (διαφορετική εκτέλεση). Ρίξτε μια ματιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!