Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Πως φροντίζουμε ένα γέρικο - ηλικιωμένο ζώο, σκύλο ή γάτα.



Πως διαπιστώνω ότι το κατοικίδιο μου γερνάει; Σημάδια γήρατος στο σκύλο και στη γάτα
Πως πρέπει να αντιμετωπίζω ένα γέρικο ζώο;


Επιμέλεια άρθρου: Κατερίνα Παπαϊωάννου, Κτηνίατρος

Πώς μπορώ να  βοηθήσω ένα ζώο που γερνάει, ώστε να είναι ευχτυχισμένο και υγιές για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα;
Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το πώς θα πρέπει να φροντίσετε το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας και να είστε προετοιμασμένοι για πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία. Τα ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα απαιτούν αυξημένη προσοχή. Αυτό συνεπάγεται πιο συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο, αλλαγές στη διατροφή, και σε ορισμένες περιπτώσεις αλλαγές κα στο περιβάλλον του σπιτιού σας.
  • Η αυξημένη κτηνιατρική φροντίδα για το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο, θα πρέπει να ακολουθείεξαμηνιαίες κτηνιατρικές επισκέψεις αντί των ετήσιων επισκέψεων, ώστε το οποιοδήποτε σημάδι ασθένειας ή άλλων προβλημάτων να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται. Αιματολογικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται συχνά και σε περισσότερο σε βάθος. Η οδοντιατρική, οφθαλμιατρική η καρδιολογική περίθαλψη θα γίνονται με καθορισμένη συχνότητα, συνέπεια και με προγραμματισμό σύμφωνα με πρόγραμμα του κτηνίατρου.
  • Η δίαιτα και η διατροφή ενος ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου απαιτεί τρόφιμα που αφομοιώνονται πιο εύκολα , και να έχουν τα αναγκαία επίπεδα θερμίδων και συστατικών, και τέλος σκευάσματα με θρεπτικά συστατικά και συστατικά κατά της γήρανσης.
  • Ο έλεγχος του βάρους παίζει σημαντικό ρόλο για τα ηλικιωμένα ζώα. Η αύξηση του βάρους  σε σκύλους και σε γάτες αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων υγείας, ενώ η απώλεια βάρους είναι πολύ ανησυχητική για ηλικιωμένες γάτες.
  • Η διατήρηση της κινητικότητας, όπως ακριβώς και με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, έχει βασικό ρόλο στην υγεία ηλικιωμένων κατοικίδιων ζώων. Με κατάλληλες ασκήσεις, πορείες, παιχνίδια βοηθάτε τα ζώα σας  να τα κρατήσετε υγιέστερα, δραστήρια και πιο κινητικά.
  • Η ψυχική υγεία των κατοικίδιων ζώων είναι σημαντική επίσης. Καθώς περνά η ηλικία,  συχνά παρατηρούμε ηλικιωμένα ζώα να παρουσιάζουν σημάδια άνοιας. Μην αφήνετε μόνο του το ζώο σας για πολλές ώρες, ασχοληθείτε μαζί του περισσότερο τώρα που γερνά και δώστε του ερεθίσματα, ώστε να το κρατήσετε διανοητικά ενεργό. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας , να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
  • Το περιβάλλον να χρειαστεί αλλαγές που θα συνάδουν με την προσαρμογή του στις νέες ανάγκες του ζώου σας. Αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως ο χώρος για ύπνο, να αποφεύγονται οι σκάλες, περισσότερος χρόνος σε ηρεμία και χαλάρωση.
  • Τέλος μην αμελείτε να στειρώνετε τα ζώα σας. Η στείρωση προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης. Τα μη στειρωμένα ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα διατρέχουν εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους για πυομήτρα, καρκίνου του μαστού, των όρχεων και του προστάτη και οι επεμβάσεις σε μεγάλες ηλικίες ενέχουν πολλούς κινδύνους.
  • πηγή:https://www.vets.com.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!