Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα... Από τον Στέφανο Ξενάκη.

Χριστούγεννα
Τα ψάχνουμε έξω. Στις κοσμικές συνοικίες, στις λαμπερές βιτρίνες, στην Maria Carey, στα μελομακάρονα, στα στολισμένα καφέ, στα τιγκαρισμένα πορτ παγκάζ, στα λαμπάκια του έλατου, στα γιορτινά προγράμματα, στα χριστουγεννιάτικα ποσταρίσματα, στις μυρωδιές της κανέλας, στα
κομμωτήρια και στα μακιγιάζ, στις λαμπερές ρεβεγιόν, στα εορταστικά μενού, στις τουαλέτες και τα κοστούμια, στα γκλίτερ και τα στρας.
Κι όμως δεν είναι εκεί. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι.
Τα Χριστούγεννα τα γουστάρουμε γιατί είναι η γιορτή της αγάπης κι η αγάπη είναι το ΠΑΝ. Αλλά την αγάπη δεν τη βρίσκεις έξω. Μόνο μέσα θα τη βρεις. Αλλά δε θέλουμε να το σκάψουμε το χωράφι μας, γιατί φοβόμαστε. Φοβόμαστε μήπως πονέσουμε, μήπως ντραπούμε, μήπως εκτεθούμε. Φοβόμαστε μη βρούμε σκουπίδια, μη βρούμε πόνο, μη βρούμε φαντάσματα. Κατά βάθος όμως φοβόμαστε μήπως βρούμε τον εαυτό μας. Αυτόν που συχνά δε γουστάρουμε ούτε στον καθρέφτη να βλέπουμε. Άντε μόνο σε καμιά selfie κι αυτό αφού έχουμε κάψει καμιά εκατοστή. Κι άμα φιλαράκι δεν το γουστάρεις το μέσα, ποτέ δεν θα το γουστάρεις το έξω.
Χριστούγεννα είναι όταν βάζεις το πόδι για να σταματήσεις την πόρτα του μετρό που κλείνει, για να μπει ο δόλιος που τρέχει να προλάβει. Χριστούγεννα είναι όταν λες ευχαριστώ στον κατάκοπο πωλητή που στερείται την οικογένειά του για να ψωνίσεις εσύ στη δική σου. Χριστούγεννα είναι όταν δίνεις κάτι στο φουκαριάρη το νηστικό που ζητιανεύει δίπλα σου, όταν εσύ βαρυγκωμάς απ’ τις πολλές σακούλες. Χριστούγεννα είναι όταν αφήνεις τον κόσμο καλύτερο από ότι τον βρήκες..
Οι άνθρωποι είναι σαν τους υπολογιστές. Μόνο σε δίκτυο μπορούν να λειτουργήσουν. Ποτέ μόνοι. Οι άνθρωποι είναι κατασκευασμένοι να ενώνονται αλλιώς πεθαίνουν. Πρώτα ψυχικά και μετά σωματικά. Κι η καλύτερη αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις στον Η/Υ σου είναι η ΑΓΑΠΗ. Όταν ενώνεσαι με τους συνανθρώπους σου. Αν δεν ενώνεσαι μαζί τους, πάντα θα φοράς ξεπερασμένο λογισμικό. Πάντα θα κολλάει. Σημασία δεν έχει ο Η/Υ σου, αλλά το πρόγραμμα που τρέχει. Κι η ΑΓΑΠΗ είναι το καλύτερο πρόγραμμα. Την κατεβάζεις δωρεάν, τη μοιράζεσαι και κάνεις όλο τον κόσμο να λάμπει. Πρώτα από όλα όμως το δικό σου εαυτό. Βλέπεις αν ΕΣΥ δε λάμψεις, τίποτα δεν μπορεί να λάμψει.
Χριστούγεννα είναι όταν παρατηρείς αντί να κρίνεις, όταν περπατάς αντί να κάθεσαι, όταν αγαπάς αντί να ζηλεύεις, όταν εξελίσσεσαι αντί να βαλτώνεις, όταν τολμάς αντί να φοβάσαι, όταν κλαις αντί να σφίγγεσαι, όταν ενώνεσαι αντί να απομονώνεσαι, όταν σκέφτεσαι με την καρδιά αντί για το μυαλό.
Τα Χριστούγεννα φιλαράκι είναι μέσα σου. Στο δικό σου χωράφι. Στο δικό σου υπολογιστή. Στην δική σου καρδιά. Κι όταν είναι στη δική σου καρδιά, είναι σε ΟΛΕΣ τις καρδιές του κόσμου.
Μέσα σου να ψάξεις να τα βρεις.
Όχι μόνο τον Δεκέμβρη.
Κάθε μέρα.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Στέφανος Ξενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!