Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Το Κέντρο Ζωής διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αποτελεί την πρώτη ελληνική οργάνωση που με μοναδικά προγράμματα, τεχνογνωσία, επιστημονική κατάρτιση και το μεράκι των ανθρώπων της, συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού, σχετικά με τον HIV ή/και το AIDS.



Η Νομική υπηρεσία του Κέντρου Ζωής βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2012, προσφέροντας εξειδικευμένη ενημέρωση για τα δικαιώματά των ανθρώπων που ζουν με τον HIV σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ζωής, καθώς και επιλεκτική νομική εκπροσώπηση υποθέσεων παραβιάσεων δικαιωμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της νομικής υπηρεσίας στο Κέντρο Ζωής:

• Ενισχύουμε την πρόσβαση στην περίθαλψη με παρεμβάσεις στα αρμόδια νοσηλευτικά ιδρύματα (πχ: σε περιπτώσεις άρνησης παροχής ιατρικών υπηρεσιών ή αποκλεισμού από την θεραπεία αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα) και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδρυμάτων με αναφορές και καταγγελίες στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.
• Παρεμβαίνουμε στα αρμόδια όργανα σε περιπτώσεις που παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα (πχ: όταν ζητείται εξέταση HIV ως προϋπόθεση πρόσληψης, όταν λαμβάνει χώρα εξέταση HIV χωρίς τη συναίνεση, παραβίαση του απορρήτου, όταν τίθεται ζήτημα αναγραφής της πάθησης σε δημόσια έγγραφα, κλπ).
• Συμβουλεύουμε και αναλαμβάνουμε δικαστικές ή εξώδικες ενέργειες σε περιπτώσεις χρήσης του HIV status, ως μέσο εκβιασμού από συντρόφους, συνεργάτες, συγγενείς ή άλλους τρίτους.
• Συνδράμουμε με την σύνταξη αιτήσεων, υπομνημάτων, προσφυγών και ενστάσεων στην επίλυση διοικητικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με την HIV λοίμωξη (πχ: σε περιπτώσεις μη έκδοσης/ανανέωσης αδειών διαμονής μεταναστών, μη τήρησης κανονισμού ΚΕΠΑ, συντάξεων, επιδομάτων, κλπ).
• Διαφυλάσσουμε με εξώδικες και δικαστικές ενέργειες τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV (πχ: σε περιπτώσεις αποκλεισμού ατόμων που ζουν με την HIV λοίμωξη από συγκεκριμένα επαγγέλματα, εξέτασης για αντισώματα HIV ως προϋπόθεση πρόσληψης ή εισαγωγής σε επαγγελματικές σχολές απολύσεων / υποβιβάσεων εργαζομένων που ζουν με τον ιό του HIV και δυσμενείς συνέπειες σε βάρος τους μετά την αποκάλυψη του HIV status τους μέσα στον χώρο της εργασίας, καθώς και προβληματικής εφαρμογής του νόμου, όπως στην περίπτωση μη λήψης ενός επιπλέον μηνός κανονικής αδείας που δικαιούνται οι άνθρωποι που ζουν με την HIV λοίμωξη).
• Αναλαμβάνουμε υποθέσεις που αφορούν την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από γονέα λόγω του HIV status του, ή στέρηση δικαιώματος επικοινωνίας οροθετικών γονέα με το τέκνο του.
• Διενεργούμε παρεμβάσεις στήριξης κρατουμένων που ζουν με τον ιό ΗIV και αποφυλακισμένων, μέσω υλοποίησης προγράμματος κοινωνικής και νομικής στήριξης κρατουμένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού “Άγιος Παύλος”, στο Παράρτημα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, στις Δ/νσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, στις Φυλακές Ελαιώνα και στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών.
• Χειριζόμαστε υποθέσεις απελάσεων αλλοδαπών που ζουν με την HIV λοίμωξη σε χώρες όπου δεν υπάρχει επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Συνεισφέρουμε ενεργά στην δημιουργία δικτύων συνεργασίας με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και διενεργούμε παρεμβάσεις στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για την ανάδειξη των δικαιωμάτων και των προβλημάτων που προκύπτουν από τα νομικά κενά.
• Υποβάλουμε προτάσεις για τη σύνταξη θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με την ΗIV λοίμωξη.
Για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210 72 57 617 – 210 72 33 848. 
Υπεύθυνος Νομικής Υπηρεσίας: Μαρία Καββαλάκη | email:  law.office@kentrozois.gr

Πως θα γίνεις εθελοντής

  • Δήλωση συμμετοχής (τηλ: Αθήνα- 2107257617 & 2107233848, Θεσσαλονίκη- 2310237040, email: info@kentrozois.gr)
  • Ατομική συνέντευξη
  • Συμπλήρωση ερωτηματολογίου
  • Παρακολούθηση εκπαίδευσης
  • Τοποθέτηση στον τομέα εργασιών που θα απασχοληθεί εθελοντικά, κατόπιν συνεννόησης με την επικεφαλής εθελοντών του Κέντρου Ζωής.
 Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε και εδώ: https://www.kentrozois.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!