Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Πιστεύει στον Θεό μα έχει 2,5 χρόνια να μ' αγκαλιάσει..



Σε μια ομιλία ήρθε ένας άντρας στο τέλος. Μέσα στον πολύ κόσμο, τον είδα που περίμενε μέχρι να φύγουν όλοι. Κι ούτε που ήξερα τι θα μου έλεγε. Πλησιάζει. «Πάτερ, σε παρακαλώ, κάνε μια προσευχή για μένα. Η γυναίκα μου είναι πάρα πολύ της εκκλησίας κι έχει δυόμισι χρόνια να μ’
αγκαλιάσει». Εννοούσε ως σύζυγος να τον αγκαλιάσει. Ερωτικά.
Αυτό μου είπε μόνο. Κι έφυγε ο άνθρωπος βουρκωμένος. Χωρίς να περιμένει από μένα κάποια λύση. Δεν είχα να του πω συμβουλές ή κάτι συγκεκριμένο, αφού δεν ήξερα άλλες λεπτομέρειες. Απλά ήθελε ο άνθρωπος κάπου να ακουμπήσει τον πόνο του. Εγώ, όμως, κράτησα αυτό: Οτι η γυναίκα του, που είναι πολύ της εκκλησίας, δεν μπόρεσε να κερδίσει τον άντρα της. Δεν τον έχει αγαπήσει. Προσέγγιση μηδέν. Και μάλιστα, η γυναίκα αυτή θεωρεί πολύ πνευματική τη στάση της. Πρόκειται για μεγάλη απάτη και ψευδαίσθηση. Πετάει στα σύννεφα ένας τέτοιος άνθρωπος, όταν νομίζει ότι ζει θεϊκές εμπειρίες, αφήνοντας τον άνθρωπό του τόσο μόνο, τόσο απαρηγόρητο, αβοήθητο και βαθιά πικραμένο. Στην πραγματικότητα, τον φτύνει.
Πρόκειται για φτύσιμο στον άνθρωπό σου μια τέτοια στάση. Είναι περιφρόνηση μεγάλη και εξευτελισμός. Δεν είναι; Εξευτελίζεις τον ανδρισμό του, την αξία και την προσωπικότητά του. Αυτή η κυρία, όμως, η «πολύ της εκκλησίας», νομίζει ότι ζει μια μεγαλειώδη σχέση με τον Θεό. Γι’ αυτό ρώτησα στην αρχή και είπα: «Τι Θεό πιστεύεις;»
Αν την είχα μπροστά μου, αυτό θα της έλεγα: «Αυτό να ψάξεις λίγο να δεις, αγαπητή μου: Σε τι Θεό πιστεύεις. Ακόμα και το ''Πιστεύω'' να λες τέλεια, ''Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα Παντοκράτορα…'', και να ομολογείς ότι ''Ναι, πιστεύω στον Τριαδικό Θεό, στον Ορθόδοξο Θεό, στον Θεό των Οικουμενικών Συνόδων'' κλπ., κλπ., θα σου απαντήσω ότι όλα αυτά που ομολογούν τα χείλη σου είναι τέλεια. Αλλά οι Αγιοι που τα έλεγαν με ζήλο και ακρίβεια δεν τα έλεγαν μόνο ως λόγια, ούτε τα ομολογούσαν τυπικά!
Γι’ αυτούς ήταν κάτι που έβγαινε ως πράξη ζωής και ακτινοβολία, ως εγγύτητα και άγγιγμα ψυχών. Κι όταν πρόκειται για ζευγάρι, μιλάμε για άγγιγμα ψυχών, αλλά και σωμάτων. Κι αν θες να εκφράσεις την αγάπη σου σ’ αυτόν τον Θεό, θα το κάνεις και μέσα από αυτή τη μορφή σχέσης, την ερωτική. Μην ξεχνάς κάτι βασικό: Είστε ζευγάρι! Απόδειξε, λοιπόν, ότι ο Θεός όντως σε έκανε αληθινά άνθρωπο! Ανθρωπο αγαπητό, μεταμορφωμένο, ζεστό, με ενδιαφέρον για τον άλλον. Διότι πίσω από την έννοια ''Θεός'' κρύβουμε άπειρες φορές την ψυχοπαθολογία, την παθογένεια και αρρώστια μας. Μπορεί μπροστά να μπαίνει η λέξη ''Θεός'', μα είναι μόνο για να καλύψει πολλά σκοτεινά θέματα της ψυχής μας».
Είναι πολλοί οι συγγενείς εκκλησιαστικών ανθρώπων -αυτών που είναι ''πολύ της Εκκλησίας''-, οι οποίοι, όταν βρουν έναν ιερέα, βγάζουν την πίκρα και την απογοήτευσή τους: «Μα, πάτερ, τι μαθαίνουν επιτέλους κοντά σου οι δικοί μου άνθρωποι; Η γυναίκα μου, ο άντρας μου, το παιδί μου; Τι παίρνει από σένα; Τι Θεό διδάσκεις; Τι Θεό βγάζεις, πάτερ μου;» Αν η διδαχή κι η αγάπη σου για τον Θεό δεν φέρνουν χαρά και ενότητα, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
-------------------------------------------
Στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια
απόσπασμα του βιβλίου μου Όλα του Γάμου Δύσκολα, των εκδόσεων Eκδόσεις Άθως - Athos Publications


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!