Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

3 τρόποι διαλογισμού που μπορούν να σε βοηθήσουν κατά την διάρκεια κάθε κρίσης

Ο πνευματικός δάσκαλος Deepak Chopra μας αποκαλύπτει πως μπορούμε να διαχειριστούμε τις δύσκολες στιγμές
Οταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση -την απώλεια μιας εργασίας,το τέλος μιας σχέσης, μια προδοσία ή ένα οικονομικό πρόβλημα- το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να αντιδρά με περιορισμένους τρόπους που συνήθως εντείνουν μόνο τον πόνο μας. Στην προσπάθειά μας να
σβήσουμε το παρελθόν, κολλάμε στα συναισθήματα της λύπης. Αλλά και η σκέψη του τι μας περιμένει στο μέλλον, μας μπλέκει σε φόβους και άσχημα σενάρια.
Αντί λοιπόν να παγιδευτούμε σε επαναλαμβανόμενες και τελικά αυτοκαταστροφικές σκέψεις, μπορούμε να ακολουθήσουμε τρία μάντρας για να προχωρήσουμε μέσα σε αυτήν την δύσκολη φάση και να επιστρέψουμε στην φυσιολογική κατάσταση ισορροπίας μέσα μας.

  1. Θα ξεκινήσω με ήρεμη συνείδηση.
Η βασική μας φύση είναι καθαρή, απεριόριστη συνειδητοποίηση: κατάσταση άπειρης ειρήνης, απεριόριστη χαρά και άπειρη δημιουργικότητα. Σε αυτήν την κατάσταση της καθαρής συνειδητοποίησης, δεν υπάρχει αγώνας. Νοιώθουμε ασφαλείς και συνδεόμαστε με την ζωή. Αντιμετωπίζονται αυθόρμητα οι λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε στην μέση μιας δύσκολης κατάστασης, η συνείδησή μας μπορεί να περιοριστεί από φόβο, απογοήτευση και σύγχυση. Μπορεί να δουλεύουμε περισσότερο και σκληρότερα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, και όμως  το μόνο που καταφέρνουμε ειναι να νοιώθουμε όλο και πιο εξαντλημένοι. Οπως έχει δηλώσει και ο φυσικός Albert Einstein “κανένα πρόβλημα δεν μπορεί ποτέ να λυθεί στο επίπεδο συνειδητοποίησης στο οποίο δημιουργήθηκε”. Ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημά μας είναι να το δούμε με άλλο τρόπο, να ηρεμήσουμε την ψυχή μας ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια και νέες δυνατότητες.

Ενας από τους ισχυρότερους τρόπους για να ηρεμήσουμε την σκέψη μας και την ψυχή μας είναι η πρακτική του διαλογισμού. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τεχνικών διαλογισμού που μας βοηθούν να προχωρήσουμε πέρα από τον θορυβώδη εσωτερικό διάλογο του νου. Εδώ είναι μία απλή πρακτική που μπορούμε να δοκιμάσουμε σε αυτήν την δύσκολη στιγμή που περνάμε:

Διαλογισμός για την αναπνοή
Καθίστε ήσυχα με τα μάτια κλειστά και στρέψτε την προσοχή σας στην άκρη της μύτης σας.
Εισπνεύστε και εκπνεύστε κανονικά, αισθανθείτε τον αέρα που ρέει μέσα από τα ρουθούνια σας. Τώρα οραματίζετε την αναπνοή σας σαν ένα ελαφρύ σύννεφο από χλωμό χρυσό φως που μπαίνει μέσα και έξω από την μύτη σας. Νοιώστε την μαλακή ενέργεια που μεταφέρεται από την αναπνοή σας. Αφήστε το μυαλό σας να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, απλά, χωρίς να το αναγκάσετε εσείς να συμβεί. Η διαδικασία θα επιφέρει όλη αυτήν την ηρεμία.

  1. Λέω ναι στην αλλαγή.                                                                                                                      Μια κρίση μπορεί να προκαλέσει φόβους για το άγνωστο. Η ζωή μας αλλάζει και μπορεί να νοιώθουμε εκτός ελέγχου και αβοήθητοι. Παρόλο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους κύκλους της αλλαγής, μπορούμε να μάθουμε να βλέπουμε την αλλαγή σας φίλο και όχι σαν εχθρό. Ενας τρόπος να γίνει αυτό είναι η πρακτική να βλέπουμε τις δυνατότητες σε ότι συμβαίνει, ακόμη κι όταν η κατάσταση δείχνει κακή. Σημαίνει την προθυμία να ρίξουμε μια βαθιά ματιά σε ότι προκύπτει, ακόμα και μια αίσθηση απογοήτευσης ή απώλειας. Οπως περιγράφει ο ποιητής Sufi Rumi “Κάθε ανάγκη φέρνει αυτό που χρειάζεται. Ο πόνος φέρνει την θεραπεία του σαν παιδί”

Εάν δεν φαίνεται το καλό που περιμένετε, δείτε ξανά αυτό που συμβαίνει και αναρωτηθείτε: “Που είναι το δώρο σε αυτό που γίνεται; Πως μπορώ να μετατρέψω αυτήν την κατάσταση σε μια ευκαιρία για μάθηση;” Με αυτήν την προσέγγιση, η αλλαγή γίνεται αποδεκτή, δεν αμφισβητείται. Νοιώθουμε ότι παίρνουμε μια ανάσα, και ο χώρος γύρω μας ανοίγει.
Το “Ναι στην αλλαγή” είναι μια μορφή ριζοσπαστικής αποδοχής, μια βαθιά αποδοχή της εμπειρίας να είναι όπως είναι και να λειτουργήσει έτσι μέσα μας όλο αυτό, που να μην βρεθούμε φυλακισμένοι από θλίψη και πόνο. Ο παρακάτω διαλογισμός θα βοηθήσει στην αποδοχή των αλλαγών που ζούμε αυτήν την στιγμή:

Αποδοχή 
Καθήστε ήσυχα με τα μάτια σας κλειστά και πάρτε μερικές πλήρεις αναπνοές. Ξεκινήστε τον διαλογισμό σας φέρνοντας στην αντίληψή σας την κατάσταση που συμβαίνει και σας κάνει να νοιώθετε άβολα. Παρατηρήστε πως η ιστορία επιδρά στο σώμα σας, τι συναισθήματα σας προκαλεί. Για να αναγνωρίσετε τι συμβαίνει όταν αντιστέκεστε στο γεγονός με αποστροφή και αρνητισμό, πείτε ΟΧΙ. Καθώς συνδέεστε με τον πόνο που βιώνετε, προσπαθήστε να τον απομακρύνετε ή να τον “πνίξετε”. Τι αποτέλεσμα έχει το ΟΧΙ στο σώμα σας, την καρδιά σας και τα συναισθήματά σας;

Πάρτε μερικές ακόμα βαθιές αναπνοές, και νοιώστε το πρόσωπό σας να χαλαρώνει καθώς μαλακώνετε το σαγόνι σας προς τα κάτω. Θυμηθείτε την οδυνηρή κατάσταση, αλλά αυτήν την φορά να την καλέσετε λέγοντας ΝΑΙ στην εμπειρία που ζείτε. Αφήστε τα συναισθήματά σας να εμφανιστούν και αποδεχθείτε τα. Πείτε ΝΑΙ σε αυτό που φοβάστε. Πείτε ΝΑΙ σε αυτό που ζειτε. Νοιώστε τώρα το σώμα σας. Τι συμβαίνει όταν λέτε ΝΑΙ; Συνήθως συνοδεύεται από μια αίσθηση απελευθέρωσης, μια στροφή σε μια εκτεταμένη συνειδητοποίηση. Μέσω της παράδοσής μας στο γεγονός όπως ακριβώς συμβαίνει μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια απεριόριστη πηγή αγάπης και ελευθερίας.
Απελευθερώστε τις υπόλοιπες σκέψεις και αφεθείτε στο συναίσθημα της απλής αποδοχής. Αφήστε την ζεστασιά του να απλωθεί μέσα στο σώμα σας. Πείτε ΝΑΙ σε ότι σας φέρνει η ζωή και χρησιμοποιείστε την σαν μια εμπειρία που θα σας φέρει πιο κοντά στην αλήθεια.

  1. Θα επικεντρωθώ στην ευγνωμοσύνη
Σε αυτό που εστιάζουμε, αυτό και εισπράτουμε ως εμπειρία. Εάν το μυαλό μας επικεντρώνεται στα δυσάρεστα της ζωής μας, στους φόβους μας για το μέλλον και στα παράπονά μας, θα βιώσουμε μία πραγματικότητα επώδυνη και αρνητική. Από την άλλη πλευρά, εάν εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό για το οποίο είμαστε ευγνώμονες, θα βιώσουμε μια πραγματικότητα γεμάτη από αγάπη, χαρά, εκτίμηση και ειρήνη-ακόμη και μέσα σε ένα δύσκολο γεγονός ή κατάσταση. Αντί να επικεντρώσουμε σε ότι μας λείπει, εκτιμούμε ότι έχουμε διαπιστώνοντας ότι το σύμπαν βρίσκει πολλούς τρόπους με τους οποίους μας υποστηρίζει σε κάθε στιγμή.

Η ευγνωμοσύνη επίσης, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την συναισθηματική ευεξία καιτην σωματική υγεία. Οπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες, οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στη ευγνωμοσύνη αντιμετωπίζουν λιγότερο άγχος, καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερα επίπεδα χαράς και ευτυχίας από τους μονίμως δυσαρεστημένους. Εάν ανήκετε στους δεύτερους, και θέλετε να αλλάξετε τρόπο σκέψης -και ζωής- εάν θέλετε να λάβετε τα ωφέλη της ευγνωμοσύνης εστιάζοντας σε αυτήν, εδώ είναι ένας απλός τρόπος:

Καλλιέργεια ευγνωμοσύνης

Για λίγα λεπτά, σκεφτείτε τα πράγματα που έχετε στην ζωή σας και που θα μπορούσατε να είστε ευγνώμονες : τις σχέσεις που λειτουργούν, τις υλικές ευκολίες, το σώμα σας, το μυαλό σας που σας επιτρέπει να αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας και τα πάντα γύρω σας. Αναπνεύστε και να είστε ευγνωμονες για τον αέρα που γεμίζει τους πνεύμονές σας και σας επιτρέπει να ζείτε.
Νιώστε το σώμα σας και την ζωή μέσα σας και αναγνωρίστε το θαύμα το να ζείτε αυτήν την στιγμή. Συνειδητά εκτιμήστε ότι βλέπετε, ακούτε, μυρίζετε και αγγίζετε.
Νοιώστε την αγάπη, την συμπόνοια και την κατανόηση που φέρνει η ευγνωμοσύνη στην καρδιά σας. Και συνειδητοποιήστε ότι τώρα, αυτήν την στιγμή, αυτήν την μοναδική στιγμή επιτρέπεται στη ψυχή σας να ζήσει την ειρήνη και την χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!