Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ψωμί σπιτικό της μαμάς Στέλλας







Στα χρόνια του ...κορονοϊού η μανούλα μου επέλεξε να φτιάχνει ψωμί μόνη της "για να ξέρει τι τρώει" όπως μας δήλωσε. Κι επειδή έχει "μάστερ" σ' αυτό, και το ψωμάκι της είναι τέλειο, της ζήτησα και μας έδωσε την συνταγή .Με ξηρή μαγιά, επειδή δεν είναι εύκολο να έχουμε πάντα το δικό
μας προζύμι.
Ακολουθήστε τις οδηγίες και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη!

Υλικά

•    1 κιλό αλεύρι ΜΑΝΑ
•    2 φακελάκια ξερή μαγιά
•    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    3 κουτ. γλυκού αλάτι
•    2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.


Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι την ανακατεύουμε να διαλυθεί. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και 7 - 8 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό.


Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15' - 20' περίπου, να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες.

Στη λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, και προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά και το λάδι.


Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 15' με 20' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή.



Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και πλάθουμε δύο μπάλες.

Λαδώνουμε δύο ταψάκια, τοποθετούμε μέσα τις μπάλες, τις πατάμε  με την παλάμη μας να απλώσουν και με  ένα πηρούνι τις τρυπάμε.



Σκεπάζουμε τα ταψάκια με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τα αφήνουμε  έως 2 ώρες (μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο).

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τα ταψιά για να μην ιδρώσουν και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα ή πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, για να κρυώσουν.

Μυστικό από την εξαδέλφη μου στην Καλλονή, που έχει φούρνο με το καλύτερο ψωμί του νησιού: Οταν το τοποθετήσουμε στην σχάρα για να κρυώσουν, τα ψεκάζουμε με λίγο δροσερό νερό. Αυτό διατηρεί την κόρα τους φρέσκια και τραγανή! (το κάνω και στις πίττες)

Καλή όρεξη!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!