Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Το στύλ μετά τα 50:Υπάρχουν κανόνες;

Ξεκίνησε η εποχή των βραβείων και όλοι έχουμε πάλι να λέμε για τις ταινίες και τους νικητές αλλά κυρίως για το πως κρατιούνται ή όχι οι διάφορες σταρ με στυλ μετά τα 50. Και μπορεί η Meryl Streep να έχει κερδίσει τα μπράβο της υφηλίου για τις ερμηνευτικές της ικανότητες, εξίσου νικήτρια, όμως, εμφανίζεται και στην κατηγορία «aging gracefully».
Το ίδιο συμβαίνει και με την Julianne Moore – πόσο δεν την θαυμάζουμε για το πόσο όμορφη 50άρα
είναι; Σέξι, κομψή και το κυριότερο χωρίς να δείχνει γελοιωδώς μπεμπέκα.
Και πως να μην την καμαρώσουμε, όταν έχει τρομάξει το μάτι μας με την Renée και μετά και με την Uma που έπαθε Renée και μετά και με την Kylie που κάποιοι λένε ότι ακολούθησε τα χνάρια τους; Ένα μεγάλο θέμα λοιπόν είναι τι κάνεις σχετικά με το beauté σου και  ένα άλλο θέμα είναι τι κάνεις με το ντύσιμό σου και για αυτό θα πουμε σημερα κάποια πράγματα. Το στυλ ντυσίματος είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο απο το να αποφασίσεις τι θα αφήσεις το δερματολόγο να σου κάνει αλλά κρύβει πολλές παγίδες. Υπάρχουν κανόνες; Φοράς μίνι/shorts/μπικίνι/δερμάτινο cat suit κι αλλα που βλέπω σε ρητορικές ερωτήσεις σχετικών άρθρων, μετά από κάποια ηλικία ή τα καταργούμε;


Να, σε τι έχω καταλήξει εγώ προσωπικά για το στυλ μετά τα 50:
1. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες. Το ότι τη μέρα που σβήνεις τα 50 κεράκια σου, πρέπει να πας μετά να κάψεις συγκεκριμένες κατηγορίες ρούχων, δεν στέκεται λογικά. Ωστόσο, εσύ πρέπει να έχεις ορίσει τους δικούς σου κανόνες. Αν κάτι δεν σου φαίνεται πλέον πάνω σου όπως φαινόταν, καιρός να το αποφεύγεις σιγά σιγά ή να το αλλάξεις. Το λέμε και στυλιστική αυτογνωσία και επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες…
2. Δεν είναι θέμα συγκεκριμένου κομματιού αλλά θέμα γενικοτερου styling και dresscode. Άλλο είναι να φορέσεις shorts με birkenstocks και μία τυνίκ στο λιμανάκι του νησιού, στις διακοπές και άλλο είναι να το φορέσεις  λολιτέ μπαντάνα στα μαλλιά ένα βραδυ στην πόλη.
3. Η κατασταση του σώματος είναι αυτή που μας καθοδηγεί στις περισσότερες επιλογές που μοιάζουν αμφιλεγόμενες.
4. Και η κάθε περίσταση είναι το επόμενο κριτήριο. Μετά τα 50, καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη το dress code που επιβάλλει ή κάθε περίσταση, και στα επαγγελματικά και στα κοινωνικά. Ό,τι λάθη ήταν να γίνουν έχουν γίνει (και δεν πειράζει) αλλά μας δίδαξαν πόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση αντλείς όταν είσαι σωστά ντυμένη για τον τόπο και το χρόνο που βρίσκεσαι.
5. Μετα τα 50, είναι ωραίο να φοράς κάποια που έμοιαζαν too much για τα 20 η τα 30… και να τα χαίρεσαι. Τακούνια οπουδήποτε σου κάνει κέφι, vintage ή fashionable γούνες, κουστούμια, pencil skirts, statement κοσμήματα, αληθινά κοσμήματα καινούργια, ή άλλα που έχεις από την οικογένειά σου. Κι όταν λέμε τακούνια εννοούμε μέχρι το υψος που δεν ενοχλεί. Γενικά μετά τα 50 δεν πρέπει να εκπέμπεις ταλαιπωρία ή κάθε είδους δισταγμό αλλά αυτοπεποίθηση, ωριμότητα και σιγουριά.
6. Το μίνι μετά τα 50: Οκ, το χορτάσαμε, φθάνει. Ακόμη κι αν το σώμα βοηθάει, το στύλ δεν το συνιστά. (Υπό συνθήκας, ίσως... Στο νησι το καλοκαίρι ας πούμε, αλλιώς θα δείξει. Μα μην ξεχνάμε, μόνο όταν το σώμα πραγματικά το υποστηρίζει ;) )
7. Οι τάσεις της μόδας, μετά τα 40: Τι ωραία απελευθέρωση… Έχεις πειραματιστεί αρκετές φορές και είσαι στην καταλληλη στιγμή να κολλήσεις σε ό.τι σου αρέσει και σου ταιριάζει. Είναι ώρα να καταλήξεις στα δικά σου στυλιστικά trademarks και να δίνεις το στίγμα σου χωρίς να υποκύπτεις και στις 324 τάσεις της σεζόν αλλά να επιλέγεις τα 2-3 στοιχεία από τις λίγες και καλές που σου κάθονται όμορφα.

fortykolaz3
Τα αγαπημένα μου της δεκαετίας των 40: ψεύτικες γούνες σε χρώματα, sneakers, animal prints, πρωτότυπα γυαλιά ηλίου
8. Το shopping, μετά τα 50: Πόσο πιο έξυπνο μπορεί να γίνει; Όσο πιο πολύ μπορείς. Η ραφή και η εφαρμογή του ακριβού μπορεί να έχει μέχρι και το effect ενός botox, οπότε οι σοφές επενδύσεις επιβάλλονται.  Επιλέγεις προσεκτικά,  μειωνεις τα φτηνά (δεν τα καταργείς, χρειάζονται για την «επικαιροποίηση» των looks), κάνεις τις έξυπνες επενδύσεις όταν σε παίρνει. Κάπως έτσι.  Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή μείξη ακριβού και φτηνού. Προσωπικά, ψηφίζω ακριβά ρούχα και φτηνά αξεσουάρ αν και σε προηγούμενες ηλικίες στόχευα στο αντίθετο.
ines_de_la_fressange_-_benoit_peverelli_2016_4
Ιnez de la Fressange, μια μούσα ετών 60!
9. Υπάρχουν νεανικά στοιχεία στα οποία συνεχίζεις να λες φανατικά ναι. Πχ. sneakers, trendy γυαλιά ηλίου, casual παρκά, τζιν παντελόνια, απλά μαλλιά χωρίς λακ και κρεπάρισμα. Συνδυασμένα με basics, κάνουν θαύματα στο συνολικό αποτέλεσμα. Για τα total νεανικά looks δεν ισχύει το ίδιο: πχ. grunge 50άρα από κορυφής μέχρι τα νύχια… μμμ… θα το ξανασκεφτόμουν
10. Το να δείχνεις με τις επιλογές σου μεγαλύτερη από ότι είσαι είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Βλέπω γύρω μου κλισέ σύνολα, βαρετά σακάκια, πέρλες, γόβες με παρωχημένο σχήμα. Δεν υπάρχει λόγος κανένας για υπερβολική λογοκρίσια ή αδιαφορία.
Και ακόμη κάτι:
11. Υποκλινομαι σε όλες όσες δεν ακολουθούν κανόνες και καταφέρνουν να δείχνουν σουπερ σε καθε δεκαετία της ζωής τους. Είναι αυτές οι γυναίκες που το έχουν σε κάθε ηλικία και δεν το χάνουν ποτέ. Σίγουρα ούτε και τα παραπάνω είναι για αυτές.
Πηγήhttp://www.ohsochic.gr
Σ.Σ.  Μπείτε εδώ για ιδέες με φωτος:  https://stayperocha50.blogspot.com/2018/12/50.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!