Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Μπήκες στην Τρίτη Ηλικία. Ε, και?


Ο χρόνος περνά και συνήθως μοιάζει δυσβάσταχτο το πώς μεγάλωσες, πόσο άλλαξες, πόσο δεν πρόλαβες να κάνεις όσα ήθελες, πόσο έκανες όσα τώρα βλέπεις ότι ήταν μάταια. Παρόμοιες σκέψεις κατακλύζουν με τα χρόνια τη σκέψη και οδηγούν συχνά σε θλίψη ως και απόσυρση.
Το να μεγαλώνεις είναι βέβαιο ότι έχει και τις θετικές του πλευρές. Όλη αυτή η εμπειρία που
Μαποκτήθηκε τα χρόνια, που πέρασαν, οι αναθεωρήσεις που έγιναν, τα μαθήματα / παθήματα που πάρθηκαν, μπορούν και έχουν τη δύναμη να σου δείξουν έναν νέο δρόμο. Αυτόν της θετικής και αισιόδοξης στάσης ζωής. Επωφελήσου από τις διαφορές, τα αθροίσματα και τις διαιρέσεις που έκανες στη ζωή σου, και με αργά αλλά σταθερά βήματα, συνέχισε να πράττεις πιο στοχευμένα και πιο ουσιαστικά για εσένα.

Μείνε ενεργός και απασχολημένος με όσα σε γεμίζουν
Το γεγονός ότι πήρες σύνταξη και η ρουτίνα σου πλέον χαρακτηρίζεται από λιγότερες εργασιακές απαιτήσεις ή ακόμα και κοινωνικές συναναστροφές, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να υιοθετήσεις έναν παθητικό τρόπο ζωής. Συνέχισε να υπάρχεις μέσα στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης σου. Μείνε ενεργός, ξεκινώντας μια αγαπημένη ή «ξεχασμένη» δραστηριότητα, που πάντα ανέβαλες για την επόμενη χρονιά. Δεν θα υπάρξει περισσότερος χρόνος από αυτόν που έχεις ήδη αυτή τη στιγμή. 
Προσέφερε κοινωνικό έργο σε φορείς, οργανώσεις ή συλλόγους που υποστηρίζουν έναν σκοπό που είχε σημασία για εσένα και τις προσωπικές σου αξίες και αντιλήψεις. Σε όλη σου τη ζωή έψαχνες να βρεις που κρύβεται η ευτυχία, τι έχει σημασία στη ζωή να κάνεις, τι είναι σημαντικό ώστε να παλέψεις γι’ αυτό. Βρίσκεσαι χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο κοντά στη δική σου αλήθεια, αξιοποίησε όσα έμαθες, όσα βρήκες και υποστήριξε πια εμπράκτως τις ιδέες σου.
Ακολούθησε τη σύγχρονη γενιά και επίτρεψε στη νέα τεχνολογία να σε συνεπάρει. Μπορείς να βρεις παλιούς φίλους και συμμαθητές στην άλλη άκρη της γης και να συνομιλείς τακτικά μαζί τους. Μπορείς να ενημερωθείς και να ακολουθήσεις ακόμα και διαδικτυακά σπουδές σε πράγματα που πάντα ήθελες να εμβαθύνεις. Και  φυσικά, μπορείς και να διασκεδάσεις, αλλά και να κάνεις έρευνα αγοράς για όσα χρειάζεσαι ή επιθυμείς, απλά και μόνο με ένα κλικ.

Μοιράσου στιγμές και συναισθήματα
Μικρά ή μεγάλα, κάθε ζωή έχει τα δικά της «μυστικά». Σίγουρα υπάρχουν κάποια γεγονότα ή καταστάσεις που δεν έχεις μοιραστεί με αυτούς που θα ήθελες. Άρχισε σιγά σιγά να φλερτάρεις με την ιδέα του πόσο σημαντικό είναι και για εσένα, αλλά και για τους γύρω σου το μοίρασμα και η ουσιαστική επικοινωνία. Όποτε νιώσεις έτοιμος, μοιράσου σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, που χρόνια μπορεί να είχες μέσα σου και για πολλούς προσωπικούς και μη λόγους, να μην είχες τη δυνατότητα να το κάνεις.
Ίσως νιώθεις ότι κάποια πράγματα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία να ειπωθούν μετά από χρόνια, όμως υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος. Νέες πόρτες θα ανοίξουν για τις σχέσεις σου, εμπειρίες χρόνων θα γίνουν πηγή έμπνευσης για τους ακροατές, και αποφθέγματα ζωής θα δώσουν αιφνίδιες λύσεις σε επόμενα ζητήματα. Ενώ, το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να ανασύρει παλιές θύμησες, να επαναδιαπραγματευθεί παλιά δεδομένα με νέες οπτικές  και να μεταδώσει την ατομική του αλήθεια στις επόμενες γενιές.

Αποφορτίσου
Ως ενήλικας, είχες μια τεράστια γκάμα ρόλων και ευθυνών. Χρειάστηκε αρκετός κόπος και πόνος να μάθεις πώς να τα προλάβεις όλα και πώς να ανταποκριθείς επαρκώς σε ό,τι νέο εμφανιζόταν κάθε μέρα μπροστά σου. Όμως ήρθε ο καιρός να αφήσεις τελείως στην άκρη κάποιες ευθύνες ή να μάθεις να τις αποχωρίζεσαι σιγά σιγά δίνοντας χώρο στους επόμενους να πειραματιστούν και να αναλάβουν με τη σειρά τους νέους ρόλους. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να αφιερώσεις τον χρόνο σου σε πράγματα που πραγματικά επιθυμείς και θέλεις να αφοσιωθείς σε αυτά ή ακόμα και στην ξεκούραση που τόσο πολύ έχεις ανάγκη. Είναι μια καλή ευκαιρία να εξοικονομήσεις προσωπικό χρόνο, να εξασκηθείς στο να μάθεις να εμπιστεύεσαι εμπράκτως τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου, αλλά και να παρατηρήσεις  πως  οι νέοι έχουν το δικό τους τρόπο να κάνουν πράγματα και να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις.

Συνέχισε το ταξίδι προς την αυτογνωσία
Όσα κατέκτησες στη ζωή σου είναι δικά σου, και η προσπάθεια να βελτιώσεις αλλά και να εκτιμήσεις τον εαυτό σου χρειάζεται να μείνει αμείωτη όσο τα χρόνια περνούν. Το γεγονός ότι μεγάλωσες δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχασες όσα πάλεψες μια ζωή να αποκτήσεις. Συνεχίζεις και είσαι κύριος του εαυτού σου, συνεχίζεις να εκτιμάς τις ικανότητές σου και συνεχίζεις να προσφέρεις στον εαυτό σου, το σπίτι σου ή τους δικούς σου ανθρώπους. Η φυσιολογική έκπτωση στις αντοχές ή τα αντανακλαστικά σου, δεν σηματοδοτούν μια πορεία προς την απραξία.  Αντιθέτως, τα νέα αυτά δεδομένα σου δίνουν την ευκαιρία να «ρίξεις» τους ρυθμούς σου, να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου, να αρχίσεις να δίνεις σημασία στα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα για εσένα.

 Απόλαυσε την φροντίδα από τους δικούς σου ανθρώπους
Πάντα έβρισκες τη λύση σε κάθε πρόβλημα ή φρόντιζες να μην εμφανιστεί καν το πρόβλημα. Η αυτονομία και η ανεξαρτησία ήταν αξίες που κατέκτησες και σε βοήθησαν να σταθείς στα πόδια σου και να ανταποκριθείς σε ό,τι συνάντησες.  Ήρθε η ώρα ίσως να δοκιμάσεις μια διαφορετική οπτική, και να απολαύσεις την ευκαιρία να βιώσεις πόσο συναισθηματικά ωραίο είναι να σε φροντίζουν.  Το να μάθεις να ζητάς βοήθεια, αλλά και το να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να απολαμβάνει τη στήριξη και τη φροντίδα από τους δικούς σου ανθρώπους είναι σημαντικές δεξιότητες ζωής, και είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να τις κατακτήσεις και αυτές.  Στο τέλος θα δεις ότι είναι πολύ σημαντικό αλλά και ωραίο να δίνεις την ευκαιρία στους γύρω σου να σου προσφέρουν και εκείνοι με τη σειρά τους ό,τι έχουν, δείχνοντάς σου τι έμαθαν από εσένα αλλά και το πόσο σημαντικός είσαι για αυτούς. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!