Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ερωτας στην τρίτη ηλικία


Αυτό είναι λοιπόν, τελικά. Αυτό είναι αγάπη. Υποφέροντας από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο σύζυγος της Σάντρα Ντέι Ο' Κόνορ, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζει ένα ειδύλλιο με μια άλλη γυναίκα και η Ο' Κόνορ είναι τόσο ενθουσιασμένη -φθάνει στο σημείο να συνοδεύει τους ερωτευμένους, ενώ εκείνοι κρατούν τρυφερά ο ένας το χέρι του άλλου- επειδή, όπως λέει, είναι
μεγάλη ανακούφιση να βλέπει τον άνδρα της, ετών 55, τόσο ευχαριστημένο.

Αυτά που ξέρουμε για τον έρωτα αφορούν σε γενικές γραμμές τη νεότητα. Τραγούδια, ταινίες και ποιήματα μάς μιλούν για τον χωρισμό και την προδοσία, το χτυποκάρδι και τον σπαραγμό. Η ιστορία των Ο' Κόνορς, την οποία διηγήθηκε ο υιός του ζεύγους σε τηλεοπτικό κανάλι της Αριζόνας, δίνει μια γεύση για το τι μπορούμε να αποκαλέσουμε -έτσι, για χάρη της σύγκρισης- «γηραιό έρωτα». Φυσικά, αντανακλά τις σχέσεις που συχνά αναπτύσσονται μεταξύ ασθενών με Αλτσχάιμερ και το πώς η επιθυμία για οικειότητα ενισχύεται όταν η νόσος έχει στερήσει τόσα άλλα. Αλλά στην περίπτωση της Σάντρα Ντέι Ο' Κόνορ, η αντίδρασή της αποκαλύπτει έναν πλούτο συναισθημάτων, προβάλλοντας σπάνιο πρότυπο σε μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και αγαπούν για περισσότερο. «Χρειαζόμαστε ηθικά παραδείγματα, όχι για να τα μιμηθούμε δουλικά, αλλά για να αναγνωρίζουμε τρόπους να ερωτευόμαστε σε μεγαλύτερη ηλικία», δήλωσε ο δρ Τόμας Κόουλ, διευθυντής κέντρου υγείας στο Τέξας.

Από ιστορική άποψη, ο έρωτας στην τρίτη ηλικία δεν έχει βρει σταθερή θέση στον πολιτισμό, λέει ο κ. Κόουλ. Κάποτε περιοριζόταν σε δυσάρεστες ή τρομακτικές εικόνες: ο γέρος σάτυρος ή η ερωτική γριά μάγισσα. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, βεβαιώνει ο κ. Κόουλ, εξηγώντας ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και ότι μια γενιά πιο απελευθερωμένων σεξουαλικά ατόμων εισέρχεται τώρα στην τρίτη ηλικία. Τα γηροκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν αξιοσημείωτη αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Και παρά τα όσα πιστεύουμε, οι ερευνητές που μελετούν τα συναισθήματα σε όλο το φάσμα των ηλικιών, λένε οτι ο έρωτας στην τρίτη ηλικία είναι από πολλές απόψεις πιο ικανοποιητικός από εκείνον της νεότητας - αν και μπορεί να είναι πολύ πιο πολύπλοκος, όπως δείχνει το παράδειγμα των Ο' Κόνορς.

Οπως το θέτει η ψυχολόγος Μαίρη Πάιφερ, συγγραφέας του βιβλίου «Another Country», με θέμα τη συναισθηματική ζωή των ηλικιωμένων, «ο έρωτας στη νεότητα πηγάζει από την επιθυμία να γίνεις ευτυχισμένος. Ο έρωτας στην τρίτη ηλικία πηγάζει από την επιθυμία να κάνεις κάποιον άλλον ευτυχισμένο».


πηγή:https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!