Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

"Χωράει" το σεξ στην τρίτη ηλικία;

 


Σε έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και το σεξ στην τρίτη ηλικία, που διεξήχθη το 2009 στην Ισπανία, συμμετείχαν 1.939 ηλικιωμένοι από 65 ετών και άνω (1.118 γυναίκες και 821 άντρες). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 62,3% των αντρών και το 37,4% των γυναικών είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Σε άλλη έρευνα, που διεξήχθη στις Η.Π.Α. σε ανθρώπους ηλικίας από 57 έως 85 ετών διαπιστώθηκε ότι πολλοί ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά παιχνιδιάρηδες και πρόθυμοι να συζητήσουν ή να προβούν σε πράξεις για τις οποίες τα εγγόνια τους θα ντρέπονταν. Το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας έως 85 ετών ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί κατά το προηγούμενο έτος. Στα 70 τους παρατηρείται, βέβαια, μια πτώση στη σεξουαλική δραστηριότητα και στο ενδιαφέρον τους γι΄αυτήν, αλλά αυτό συνδέεται περισσότερο με την επιδείνωση της υγείας ή με την έλλειψη συντρόφου, ειδικά για τις γυναίκες.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που πολλοί ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, μπορεί να αποφεύγουν το σεξ:

Κάποιοι νιώθουν αμηχανία με την εικόνα του γηρασμένου κορμιού τους. Ρυτίδες, άσπρα μαλλιά και χαλάρωση τούς κάνουν να νιώθουν λιγότερο ελκυστικοί.

Άλλοι, πάλι, επηρεάζονται από κάποιες παθήσεις, που είναι συνήθως απόρροια της διαδικασίας της γήρανσης.

Υπάρχουν φάρμακα, που αναστέλλουν τη σεξουαλική διάθεση (λίμπιντο) ή/και τις επιδόσεις.

Αλλαγές, όπως η συνταξιοδότηση ή η απώλεια του συντρόφου, επιφέρουν αλλαγές και στην ψυχολογία, όπως άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη.

Δεν πρέπει, όμως, να αφήσετε να εδραιωθεί αυτή η  κατάσταση!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, που έχουν οι σεξουαλικά ενεργοί ηλικιωμένοι σε σχέση με τους νεότερους;

Φυσικά δεν μπορεί το σεξ να είναι το ίδιο στην ηλικία των 70 ή 80 με εκείνο της ηλικίας των 20 ή 30 χρόνων, αλλά μπορεί, κατά κάποιον τρόπο, να είναι και καλύτερο:

  • Όλη η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων σάς δίνει τη δυνατότητα να ξέρετε τι είναι καλό για εσάς και τη σεξουαλική σας ζωή, τι σας αρέσει και τι όχι.

  • Στην τρίτη ηλικία έχετε, συνήθως, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία και είστε απαλλαγμένοι από τα μη ρεαλιστικά πρότυπα της νεολαίας.

  • Είστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να αφήσετε στην άκρη τα ταμπού σας και τις προκαταλήψεις των άλλων, που περιόρισαν την προηγούμενη ζωή σας. Σε αυτό βοηθάει και η σύγχρονη κοινωνία, που είναι πιο απελευθερωμένη.

  • Δύο μεγάλες χαρές, που είχατε μέχρι τώρα στη ζωή σας, τα παιδιά και η καριέρα, έπαψαν να γεμίζουν την καθημερινότητά σας. Οι προσωπικές σχέσεις αποκτούν, πια, μεγαλύτερη βαρύτητα στη ζωή σας. Μπορείτε, πλέον, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ο ένας τον άλλον χωρίς τους παλιούς περισπασμούς.

Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε τα οφέλη του σεξ σε πολλαπλά επίπεδα:

  • βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία. Αδυνατίζει και μειώνει το άγχος (με την έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο),

  • μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας,

  • σταθεροποιεί τις σχέσεις,

  • αποτελεί το καταφύγιο, στο οποίο μπορείτε να καταφεύγετε, όταν θέλετε να δραπετεύσετε από τα προβλήματα της ζωής.

Μικρές βελτιώσεις, που θα αλλάξουν τη σχέση σας με το σεξ

Με την κατάλληλη ενημέρωση, το ανοιχτό μυαλό και, σε κάποιες περιπτώσεις, την επαγγελματική βοήθεια, θα μπορείτε είτε να ξαναρχίσετε , είτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή αντισταθμίζοντας τις φυσιολογικές αλλαγές της γήρανσης.

Αγαπήστε τον καινούργιο σας εαυτό. Σίγουρα βλέπετε και νιώθετε τις αλλαγές πάνω σας. Αν, όμως, τις αποδεχτείτε ως φυσιολογικές, τότε θα νιώσετε καλύτερα. Εξάλλου, έχοντας αυτοπεποίθηση, θα νιώθετε και θα είστε πιο ελκυστικοί.

Αφήστε πίσω σας τις προσδοκίες σας για τη σεξουαλική ζωή και κοιτάξτε μπροστά. Μη στέκεστε στο πόσο άλλαξαν τα πράγματα. Αν απολαμβάνατε το σεξ, όταν ήσασταν νεότεροι, μπορείτε να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε, εφόσον το θέλετε.

Να μιλάτε με τον σύντροφό σας. Μη διστάζετε να εξωτερικεύσετε τις σκέψεις σας, τους φόβους σας, τις επιθυμίες σας. Συζητήστε ανοιχτά για το σεξ. Ακόμα κι αν δεν το κάνατε στα νιάτα σας, μήπως είναι καιρός να το κάνετε; Πόσο θα περιμένετε ακόμα; Και είναι πολύ πιθανό να βρείτε απέναντί σας παρόμοιους προβληματισμούς και επιθυμίες, γεγονός που θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά. Σίγουρα για πολλούς ανθρώπους δεν είναι εύκολο να μιλήσουν για το σεξ. Όμως, είναι μέχρι να γίνει η αρχή. Και, μάλιστα, απλά και μόνο μιλώντας για το σεξ, θα νιώθετε ήδη πιο σέξι!

Αφήστε στην άκρη τις παλιές αντιλήψεις σας για το τι είναι σεξ και διευρύνετε τον ορισμό του. Μια καλή σεξουαλική ζωή δε συμπεριλαμβάνει αποκλειστικά το σεξ.  Μπορείτε να ανταλλάξετε με τον σύντροφό σας αγγίγματα και φιλιά αντλώντας σημαντική αισθητηριακή απόλαυση από αυτήν την επαφή.

Το σεξ, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τους νέους, αλλά αφορά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Γιατί το σεξ δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά θέμα επιθυμίας.

Πηγές: The journal of sexual medicine, The New England journal of Medicine, Helpguide.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!