Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Αδιάκριτες ερωτήσεις στα οικογενειακά τραπέζια; Να πως να απαντήσεις



Με το τέλος της χρονιάς να είναι πλέον ελάχιστες ημέρες μακριά, τα περισσότερα δέντρα να έχουν πλέον στολιστεί και ελάχιστα δώρα να λείπουν από τις λίστες μας, τι μένει για να νιώσουμε λίγο ακόμα Χριστούγεννα; Ένα παραδοσιακό, παραφορτωμένο, οικογενειακό τραπέζι. Από αυτά που συναντάμε όλη την οικογένεια. Κι όταν λέω οικογένεια δεν εννοώ μονάχα τους γονείς και τα αδέρφια αλλά και θείους, θείες, ξαδέρφια και τα συναφή. Από αυτά, δηλαδή, που όσο αγαπημένος κι αν είσαι με τους συγγενείς σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνεις μάρτυρας μιας άβολης κουβέντας ή αποδέκτης μιας… αδιάκριτης ερώτησης.


Ναι, τα οικογενειακά τραπέζια των γιορτών όσο είναι ευχάριστα άλλο τόσο είναι και αγχωτικά, ιδίως για εκείνους από εμάς που δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με την εφαρμογή αυστηρών ορίων. Γιατί όσο «αθώα» κι αν είναι μια ερώτηση, όσο καλές προθέσεις κι αν κρύβονται από πίσω, οι λέξεις έχουν έναν τρόπο να επιδρούν άμεσα στην ψυχολογία μας. Ακόμα όμως κι αν νιώθεις ψυχικά αλώβητη απέναντι στα «Εσείς πότε θα παντρευτείτε;», τα «Βρήκες αγόρι;» και τα «Τι δουλειά είπαμε κάνεις τώρα; Και έχει καλό μισθό αυτό…;» είναι πάντα χρήσιμο να έχεις έναν μικρό οδηγό διαχείρισης των επίμονων συγγενών και των ερωτήσεων που απλά δεν θες να απαντήσεις. Δες παρακάτω ένα ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:


1. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι πιθανότητες λένε πως όποιος κι αν σου έκανε εκείνη την αδιάκριτη ερώτηση που σε κάνει να βγάζει καπνούς από τα αυτιά, δεν είχε σκοπό να σε αναστατώσει ή να γίνει παρεμβατικός. Διότι κατά πάσα πιθανότητα έχει μεγαλώσει σε μια πολύ διαφορετική εποχή, με πολύ διαφορετικές αρχές. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σε ρωτήσει μια ερώτηση που μοιάζει ελαφρώς υποτιμητική μπορείς να θυμήσεις στον εαυτό σου ότι «όχι, δεν είναι τίποτα προσωπικό» και να απαντήσεις κάτι όπως «Σε ευχαριστώ που ενδιαφέρεσαι για____. Είμαι πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα!».


2. Μην αποκαλύψεις πληροφορίες που δεν θέλεις

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις να μπεις σε μια συζήτηση που δεν θες, είναι να απαντήσεις εξαρχής με τρόπο που δεν αποκαλύπτει πολλά. Αν, για παράδειγμα, κάποιος… περίεργος συγγενής σε ρωτήσει που είναι φέτος το αγόρι που τους είχε συστήσει στο αντίστοιχο τραπέζι πέρυσι μπορεί να απαντήσεις απλά και λακωνικά «Δεν βλεπόμαστε πια αλλά είναι για καλό!» και να αρνηθείς να συνεχίσεις τη συζήτηση. Με το μην δώσεις παραπάνω πληροφορίες αποφεύγεις τις περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το θέμα και βάζεις, ήπια, όρια στους αγαπημένους σου.


3. Άλλαξε το θέμα σε κάτι πιο ανώδυνο

Αχ εκείνος ο θείος που πάντα θέλει να γυρνάει το θέμα στα πολιτικά, η γιαγιά που όπου σταθεί όπου βρεθεί μιλάει για τη θρησκεία, κι η ξαδέρφη σου που έχει κάπως ακραίες απόψεις και της αρέσει να σε τσιγκλάει διακριτικά… Επειδή οι ομηρικοί καυγάδες, που καταλήγουν με όλο το σόι να φωνάζει και να κάνει πηγαδάκια γύρω από ενα βομβαρδισμένο τραπέζι, κάπως έτσι ξεκινούν καλό θα είναι να αποφύγεις, τουλάχιστον, να συμμετάσχεις αλλάζοντας μαλακά το θέμα της συζήτησης. Έτσι μπορείς να πεις κάτι σαν «Εκτιμώ που δείχνεις ενδιαφέρον για την άποψή μου στο συγκεκριμένο θέμα όμως δεν θέλω να μιλήσω για _____ απόψη. Για την ακρίβεια, θέλω εδώ και ώρα να σε ρωτήσω για _____» και κλείσε την πρόταση με κάτι λιγότερο διχαστικό.

4. Βρες έναν σύμμαχο, πριν κάτσεις στο τραπέζι!

Επειδή αυτή η ιστορία με τα οικογενειακά τραπέζια είναι τόσο παλιά όσο κι η ιστορία του ανθρώπου, καλό θα είναι να έχεις αναζητήσει από πριν έναν σύμμαχο που θα μπορέσει να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση αν κάτι πάει στραβά και μπλεχτείς σε μια συζήτηση που δεν θες. Αν, για παράδειγμα, ένα από τα αδέρφια ή τα ξαδέρφια σου συμμερίζεται τον «πόνο» σου για τις ερωτήσεις των θείων, μίλησέ του από πριν ώστε να έχετε ο ένας στον νου του τον άλλο και να «τραβήξουν» το άλλο άτομο εκτός της συζήτησης με κάποια δικαιολογία αν χρειαστεί.

πηγη: https://loveyourselfmagazine.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!