Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

«Όλα με μέτρο» - Η γηραιότερη γυναίκα της Ιρλανδίας γιορτάζει τα 108 της χρόνια

 


Η Máirín Hughes, η οποία γεννήθηκε στο Μπέλφαστ το 1914 και μεγάλωσε στο Killarney, Co Kerry, γιόρτασε τα γενέθλιά της στις 22 Μαΐου στο γηροκομείο Maryfield στο Δουβλίνο.

Η γηραιότερη γυναίκα της Ιρλανδίας γιόρτασε τα 108α γενέθλιά της σε οίκο ευγηρίας στο Δουβλίνο νωρίτερα τον Μάιο. 

Η Máirín Hughes, η οποία γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1914, λίγες εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γιόρτασε τα γενέθλιά της στο Δουβλίνο την Κυριακή 22 Μαΐου. 

Το Γηροκομείο Maryfield στο Chapelizod του Δουβλίνου, όπου κατοικεί ο Hughes, έκανε όλες τις στάσεις για τα μεγάλα γενέθλια, τα οποία περιελάμβαναν Λειτουργία, μεσημεριανό γεύμα με τους φίλους της, επίσκεψη από ένα φορτηγό παγωτού και ψυχαγωγία από τους ντόπιους σχολική χορωδία.


«Είναι ένας σούπερ θρύλος εδώ», είπε πρόσφατα στην εφημερίδα The Kerryman η Orla Quigg, διευθύντρια νοσηλευτικής στο Maryfield. «Είμαστε πολύ προνομιούχοι που τη γνωρίζουμε». 

Γεννημένη στο Μπέλφαστ το 1914, η Hughes και η οικογένειά της έζησαν στο Δουβλίνο για μικρό χρονικό διάστημα πριν εγκατασταθούν στο Killarney, Co Kerry το 1918.

«Το Killarney ήταν υπέροχο», είπε πρόσφατα ο Hughes στο Killarney Advertiser. «Το πρώτο μας σπίτι, μπορούσα να σταθώ μέσα στην πόρτα και να δω τις λίμνες, ήταν μια γυάλινη πόρτα, δεν είχα δει ποτέ γυάλινη πόρτα.

«Μπορούσα να δω, Lough Lein, ήταν η κάτω λίμνη, υπάρχουν τρεις λίμνες στο Killarney και μπορούσα να τις δω και τα νησιά μέσα από μια πόρτα».

Η Hughes λέει ότι έχει ζωντανές αναμνήσεις από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 και είπε στους Irish Times ότι η μητέρα της «συνήθιζε να φροντίζει τους ανθρώπους» που αρρώστησαν στη γειτονιά.

«Πήγαινε σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και πήγαινα μαζί της για να τους βοηθήσω να τους μεταφέρουν τρόφιμα και πράγματα, αλλά με έβαλαν να μείνω έξω από την πύλη για να αποφύγω τη γρίπη», είπε στους Irish Times . 

Η Hughes λέει ότι έχει επίσης αναμνήσεις από τους Black and Tans που περιπολούσαν στους δρόμους γύρω από το Killarney κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας και επιπλέον θυμάται την άφιξη στρατιωτών των Ελεύθερων Κρατών κατά τον επόμενο Εμφύλιο Πόλεμο. 

Η Hughes μετακόμισε στο Cork τη δεκαετία του 1930 για να σπουδάσει επιστήμη στο University College Cork, κάτι που ήταν «ασυνήθιστο» για τις γυναίκες εκείνη την εποχή, αν και αναγνώρισε ότι «δεν ήταν η πρώτη». 

Αποφοίτησε με BSc το 1935 πριν συνεχίσει να εργάζεται ως χημικός στο ιατρικό εργαστήριο του UCC για 16 χρόνια. 

Παρέμεινε στη δουλειά μέχρι το 1950 όταν γνώρισε τον σύζυγό της Φρανκ και το ζευγάρι μετακόμισε στο Δουβλίνο, κάτι που την ώθησε να πιάσει δουλειά ως δασκάλα. 

Γιορτάζοντας τα 104α γενέθλιά της το 2018, η Hughes συζήτησε τη ζωή της με το UCC:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!