Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Σταμάτησαν να γερνούν 6 γυναίκες – Ανατροπή στη βιολογική ηλικία φέρνει νέα μελέτη

 


Συνέβη το απίστευτο! Έξι γυναίκες σταμάτησαν να γερνούν, ανατρέποντας το βιολογικό τους ρολόι. Αυτό αποδεικνύεται με νέα μελέτη από την Αμερικανική Εταιρεία Διαίτης και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.


Βεβαίως, δεν αποτελεί είδηση ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό γήρανσης σε κάποιο βαθμό.

Επί σειρά ετών, μελέτες δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με πλούσια διατροφή, μέτρια άσκηση, μειωμένο στρες και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, η νέα έρευνα φέρνει εκπλήξεις. Γιατί όχι μόνο λέει ότι η διατροφή σας μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά μπορεί πραγματικά να γυρίσει το ρολόι πίσω στο χρόνια και να αντιστρέψει τη γήρανση!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μικρού εύρους μελέτη, στην οποία συμμετείχαν μόλις έξι γυναίκες. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές θα το συνεχίσουν, αλλά ήδη αξίζει να μάθουμε τι ανακάλυψαν.


Υγιεινή διατροφή, ύπνος, σωματική δραστηριότητα και λιγότερο άγχος

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging και παρουσίασε ένα πείραμα που διεξήχθη σε 6γυναίκες. Αυτό έρχεται μετά από προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τρεις άνδρες, η οποία έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Σε αυτήν την μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, οι οποίοι είχαν στόχο να μελετήσουν πώς ένα συγκεκριμένο μενού επηρέασε τον ρυθμό γήρανσης και πώς αυτό αντανακλάται στο DNA κάποιου.


Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε καλύτερες συνήθειες ύπνου, άσκηση, τεχνικές μείωσης του στρες και διατροφικές οδηγίες.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με τις δικές τους διατροφικές ελλείψεις, ενώ έλαβαν επίσης επαγγελματική διατροφική υποστήριξη.

Πώς υπολογίζετε τη «βιολογική» ηλικία

Για να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα του πειράματος, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε μια έννοια που έχει γοητεύσει τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια: τη βιολογική ηλικία.

Σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία, η οποία αντικατοπτρίζει το έτος που γεννηθήκατε και δεν μπορεί να επηρεαστεί ή να αλλάξει, η βιολογική ηλικία αναφέρεται στην ηλικία στην οποία γερνά το ανθρώπινο σώμα – κάτι μοναδικό για κάθε άτομο.

Σήμερα, μπορεί κανείς να μετρήσει τη βιολογική τους ηλικία με διάφορους τρόπους. Η κύρια μέθοδος είναι μέσω μιας εξέτασης αίματος που εξετάζει την ακεραιότητα του DNA.

Αυτά πραγματοποιήθηκαν σε όλο το πείραμα στη μελέτη.

Στο τέλος της περιόδου των οκτώ εβδομάδων, οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα δεδομένα και κατέληξαν σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα.

Μετά από περίπου ένα μήνα, πέντε από τις έξι εμφάνισαν μείωση στη βιολογική τους ηλικία, που κυμαινόταν από 1,22 έως 11,01 έτη, σε σύγκριση με τη βιολογική τους ηλικία όπως καταγράφηκε πριν από την έναρξη του πειράματος.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν βιολογική ηλικία 55,83 πριν από το πείραμα, αλλά βιολογική ηλικία 51,23 στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, οι έξι γυναίκες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γήρανση τους κατά μέσο όρο 4,6 ετών.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η χρονολογική ηλικία των συμμετεχόντων στην αρχή ήταν, κατά μέσο όρο, 57,9, που είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη βιολογική τους ηλικία. Κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι, γενικά, οι γυναίκες αυτές γερνούσαν ήδη πιο αργά από το συνηθισμένο και δεν είχαν κανένα ιατρικό πρόβλημα που να επηρεάζει τη γήρανση τους.

Η προειδοποίηση στα ευρήματα

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμα δεν καταλαβαίνουμε αρκετά τη βιολογική γήρανση: Πώς μας επηρεάζει ή πώς την επηρεάζουν οι δικές μας ενέργειες και επιλογές.

«Αυτή η σειρά περιπτώσεων γυναικών συμμετεχόντων επεκτείνει την προηγούμενη πιλοτική μελέτη αυτής της παρέμβασης σε άνδρες, υποδεικνύοντας ότι ευνοϊκές βιολογικές αλλαγές ηλικίας μπορεί να επιτευχθούν και στα δύο φύλα», έγραψαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι απαιτούνται πρόσθετες, μεγαλύτερες και ευρύτερες μελέτες σε άλλα δημογραφικά στοιχεία.

Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, δεν είναι  μυστικό ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του σώματος και του νου. Δεν χρειάζεται να περιμένετε για πιο ενδελεχή έρευνα για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη. Απλώς τρώτε περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζετε ότι είναι καλά για εσάς: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και ψάρι.

πηγη: https://www.militaire.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!