Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Η χρυσή ηλικία

 Κάθε φάση της ζωής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, και κάθε άνθρωπος την αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο.

Υπάρχουν στιγμές που μας οδηγούν σε αναπολή του όμορφου παρελθόντος, εκείνου του χρόνου που τα πράγματα ήταν πιο ανέμελα και απλά.

Καθώς περνάνε τα χρόνια, μπορεί να περάσει από τον νου μας ότι τα καλύτερα πέρασαν. Κάνουμε όμως λάθος!

Αν κάτι συμφωνούν όλες οι έρευνες που μελετούν σε ποια ηλικία οι άνθρωποι δηλώνουν και νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, αυτή είναι σε καμία περίπτωση δεν είναι η εφηβική ή η τριάντα.

Αν και οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως η δεκαετία των 30 θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης ηλικίας στη ζωή ενός ανθρώπου, οι έρευνες τονίζουν πως είναι μια δεκαετία δύσκολη, φορτισμένη με ευθύνες της καριέρας και της οικογένειας.

Τα νέα δεδομένα μιας έρευνας στην Ελβετία δείχνουν πως η ζωή ξεκινά στα 60. Τότε αισθάνονται οι άνθρωποι πιο ευτυχισμένοι.

Στα 60, οι άνθρωποι δηλώνουν χαρούμενοι με τις ζωές τους, πιο άνετοι με τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, σε αντίθεση με τα πιο αγχώδη νεανικά τους χρόνια. Η έρευνα έδειξε πως εκεί γύρω στα 60, τα επίπεδα ευτυχίας παρουσιάζουν μια σταθερή άνοδο. Τότε, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι αποδέχονται τα όσα κατάφεραν να κάνουν.

Πάνω απ' όλα, όμως, η αυτογνωσία και η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους είναι τα βασικά συστατικά της ισορροπίας των ανθρώπων στη μέση ηλικία.

Και όλοι συμφωνούν ότι το σεξ μετά την ηλικία των 50 είναι καλύτερο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, λοιπόν, οι γυναίκες ηλικίας 24-35 ετών είναι οι λιγότερο ικανοποιημένες σεξουαλικά (το 49% δήλωσαν απογοήτευση), ενώ οι γυναίκες 55-64 ετών είναι οι πιο ευχαριστημένες στο κρεβάτι. Αρκετές γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών, είναι σε δεύτερο γάμο ή σε νέες σχέσεις και αισθάνονται τον ενθουσιασμό μιας εικοσάχρονης, ταυτόχρονα όμως διαθέτουν σεξουαλική εμπειρία μισής ζωής. Καθώς μεγαλώνουν, είναι πιο χαλαρές, ξέρουν τι θέλουν και στο πεδίο της σεξουαλικότητας, δεν αντιδρούν παθητικά, είναι ενεργητικές και πιο πρόθυμες να συζητήσουν με τους συντρόφους τους και να ζητήσουν αυτό που τις ικανοποιεί. Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες των 60 και 70 ετών έχουν επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης όμοια με αυτά των γυναικών 30 και 40 ετών.

Το 70% των γυναικών ηλικίας 50 ετών και 60+ πιστεύει πως τώρα είναι η ώρα για μια καινούρια αρχή! Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί αισθητά στις σύγχρονες κοινωνίες: κατά δυόμισι χρόνια ανά δεκαετία, άρα αθροιστικά κατά έξι ώρες ανά ημέρα. Σήμερα, στα 60 τους, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως έχουν μπροστά τους χρόνια γεμάτα υγεία και ζωντάνια. Είναι μια εποχή στη ζωή των ανθρώπων που τα μεγαλύτερα εμπόδια έχουν φύγει. Τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει, οπότε έχουν πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουν τρόπους να περάσουν καλά. Επομένως, ο «μαγικός» αριθμός της ευτυχίας κρύβεται κάπου στα 60.

πηγή: https://lifeis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!