Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Παγωνιά έξω...

Παγωνιά έξω.. Δεν θες να ξεμυτίσεις. Και δεν το κάνεις.. Το μυαλό τρέχει στους άστεγους. Στους πρόσφυγες.. Στα παιδιά ενός κατώτερου Θεού... Επιλογή να μην ανοίξεις τηλεόραση, να μην δεις ανθρώπους να πνίγονται στα παγωμένα νερά, ηλικιωμένους συνταξιούχους απελπισμένους να μετράνε και το σέντ, για  να κάνουν Χριστούγεννα και φέτος, όπως όπως... 
Προσπαθείς  μέρες που είναι να κάνεις σκέψεις αισιόδοξες, είναι και το παιδί εδώ, μη σε δει βουτηγμένη στην κατάθλιψη και την πίκρα...Γιατί αυτές οι γιορτινές μέρες για πάρα πολλούς ανθρώπους πια, είναι πιο δύσκολες, πραγματικά..

Κι έπειτα σκέφτεσαι, ότι δεν κάνει. Δεν πρέπει. Ναι, εκεί έξω, εκεί δίπλα υπάρχει απέραντη δυστυχία, τρομακτική απελπισία και πόνος. Μα εσύ είσαι καλά. Οι δικοί σου, είναι καλά. Αρα, βρες κάποιον τρόπο να βοηθήσεις. Φόρεσε ένα όμορφο χαμόγελο, γιατί οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι έχουν απίστευτη ανάγκη από μια ανάσα αισιοδοξίας στην ζωή τους, πίστεψέ με. Βάλε σε μια τσάντα λίγα τρόφιμα, ένα παιχνιδάκι από την λαική, ένα λουλούδι.. Και πήγαινε σε μια οικογένεια που ξέρεις ότι πεινά. Δίπλα μας έχει τόσες πολλές,πια..'Η αν δεν ξέρεις που, ρώτα στην εκκλησία της γειτονιάς σου. Αυτοί ξέρουν.

Και πήγαινε επίσκεψη. Σαν να πήγαινες σε φίλους. Κάθησε,πιες έναν καφέ. Και κουβέντιασε μαζί τους. Θα το χαρούν τόσο πολύ, να μην νοιώσουν ότι τους λυπάσαι, μα ότι τους νοιάζεσαι.

 Μα κι αν δεν θες να πας σε σπίτι, βάλε σε μια σακκούλα 2-3 βασιλόπιττες, στα σούπερ μάρκετ και στις λαικές είναι πάμθηνες. Και βάλε κι ένα παλιό πανωφόρι μέσα, μια κουβέρτα, ένα χοντρό ρούχο.. Οτι έχεις και δεν το χρειάζεσαι πια. Και βγες το βράδυ έξω, κατέβα στο κέντρο, πήγαινε πάνω απ' την Καμάρα,ή  στον σταθμό του ΟΣΕ.. Εχει τόσους άστεγους που κοιμούνται σ' απάγκια σημεία, πίσω από κολώνες, δίπλα σε τοίχους, πάνω σε παγκάκια,πίσω από κλειστά περίπτερα. Χάρισέ τους ένα χαμόγελο και μια ευχή μαζί με το "δώρο" σου.  

Κι έπειτα,  όταν γυρίσεις σπίτι, ξέρεις κάτι; Μην το πεις πουθενά!
Θάναι από τα πιο χαμογελαστά Χριστούγεννα που 'χεις κάνει ποτέ. Και το χαμόγελο που θα φωτίζει στις γιορτές το πρόσωπό σου, από τα πιο ζεστά που ένοιωσες και έδωσες ποτέ. Γιατί θάναι αυτό που σου χαρίστηκε μέσα από μια πράξη αληθινής  και ανιδιοτελούς Αγάπης...
Ελιάνα με 💓

On Pinterest!

On Instagram!