Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ντίνα Κώνστα:«Δεν μετάνιωσα που δεν έκανα παιδιά και ο γάμος δεν μ’ αρέσει καθόλου»


Η Ντίνα Κώνστα είναι η απόδειξη ότι ο σεβασμός εμπνέεται και δεν επιβάλλεται
Το ίδιο και το ταλέντο ή μάλλον, κυρίως το ταλέντο γιατί αυτός ήταν ο λόγος που την ανακαλύψαμε και την αγαπήσαμε. Η κυρία Ντίνα Κώνστα δείχνει αναντικατάστατη, είτε είναι η Ντένη Μαρκορά στους "Δύο ξένους", είτε είναι η Σωτηρία Μπέλλου στον συγκλονιστικό μονόλογο που ξεκινάει για
δεύτερη χρονιά στο θέατρο Κάππα την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

Ανακαλύψατε κάποια ομοιότητα της δικής σας ζωής με εκείνη της Σωτηρίας Μπέλλου;
Το πάθος, που διαλέξαμε η καθεμία να κάνει αυτό που αγάπησε. Εκείνη στο τραγούδι και εγώ στο θέατρο. Είναι ενδιαφέρουσα ιστορία. Όλοι μας βολευόμαστε σε μια καθημερινότητα, σε μια ρουτίνα, το σύνδρομο της νοικοκυράς, εκεί όπου η ζωή δεν έχει ενδιαφέρον, έξω από κάποιες στιγμές και για μας του θεάτρου είναι παρηγοριά να ζεις τις ζωές άλλων ανθρώπων που έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Είναι πολύτιμο.

Γιατί πιστεύετε ότι άγγιξε τόσο πολύ τον κόσμο η παράσταση της Μπέλλου;

Για τον ίδιο λόγο που άγγιξε και μένα που με ενδιαφέρουν όχι οι συνηθισμένοι άνθρωποι, αλλά εκείνοι που έχουν πάθος, άνθρωποι με ενδιαφέρον, ακραίοι άνθρωποι. Ο μέσος όρος είναι πολύ βαρετό πράγμα. Σημασία έχει να μπορείς να περνάς τα άκρα, να ρισκάρεις.

Μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά για 3 φορές τη βδομάδα, πώς κατορθώνετε και την αφήνετε πίσω σας την παράσταση και συνεχίζετε. Δεν είναι ψυχοφθόρο;
Πολύ ψυχοφθόρο, αλλά αυτά "πληρώνονται". Έχω παίξει ρόλους που τους πληρώνεις ακριβά, δεν περνάς άβρεχτος. Δεν μπορώ όμως να αφήσω έτσι την παράσταση πίσω μου. Δεν έχω διακόπτες στη ζωή μου και αυτό είναι το φυσιολογικό. Δεν είναι ένα κουμπί που το πατάς και λες τελείωσε. Δεν μπορείς έτσι ψυχρά να το τελειώσεις, δεν έχεις το δικαίωμα. Μόνο οι γιατροί το δικαιούνται αυτό, για να έχουν την ψυχραιμία να δουλεύουν και να σώζουν ζωές

Τα χαρτιά, το μπαρμπούτι ήταν πάθος, αλλά και αρρώστια. Εσείς στη δική σας ζωή, εθιστήκατε ποτέ από κάτι;

Από το τσιγάρο, το ξέρω πώς πρέπει να το κόψω, αλλά δεν μπορώ. 'Ίσως και να μην θέλω, γιατί κοιτάξτε, με τα χρόνια παραιτούμαστε απ' όλα και το τσιγάρο είναι πολύ παλιός φίλος που είναι πάντα δίπλα σου. Δεν είναι τυχαίο που στις μεγάλες χαρές και στις τραγωδίες είναι η πρώτη κίνηση, είναι μηχανική, κάτι σημαίνει αυτό. Δεν έχουν καταστραφεί σπουδαίοι άνθρωποι από ναρκωτικά; Έχει πολύ μοναξιά η κορυφή και μιλάω για αυτούς που έφυγαν άδικα. Δεν το επικροτώ φυσικά, αλλά όταν σε τοποθετούν ψηλά, είναι μεγάλες οι απαιτήσεις και ο πανικός να μην απογοητεύσεις και εκεί έρχονται αυτά ως βοήθεια, που είναι και η καταστροφή σου.

Είπατε πρόσφατα ότι μετανιώνετε που δεν κάνατε πράγματα πιο τολμηρά. Εννοούσατε στην επαγγελματική ή στην προσωπική σας ζωή;

Ναι και στην προσωπική μου και στην επαγγελματική μου ζωή.

Δηλαδή αν ξαναζούσατε θα παίρνατε περισσότερα ρίσκα ακόμη και με το φόβο της αποτυχίας;

Ναι θα έπαιρνα, θα τολμούσα γιατί βλέπω και το χαίρομαι, νέα παιδιά που τολμούνε να βγουν μπροστά και αυτό είναι ρίσκο. Όλοι στο θέατρο έχουμε δουλέψει τζάμπα, αλλά δεν κάνουμε αυτό που κάνουν τα παιδιά τώρα. Χωρίς λεφτά, με δανεικά, φτιάχνουν κάτι, τολμούν. Εγώ δεν το έκανα. Έχω πει πολλά όχι στην ζωή μου, αλλά θα έπρεπε να πω περισσότερα. Η δουλειά μας είναι συλλογική και πολλές φορές παρότι ήθελα να φύγω, με εμπόδιζε ένας συναισθηματισμός, γιατί θα έμεναν ξεκρέμαστοι πολλοί άνθρωποι.

Έχετε πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας;

Όχι, τα προγράμματα δεν μου αρέσουν και όποτε τα δοκίμασα δεν μου βγήκαν. Μου αρέσουν όταν τα πράγματα γίνονται ξαφνικά, όταν μαζεύεται μια παρέα ή ένα ξαφνικό ταξίδι.

Σας αρέσει να ξενυχτάτε ή να ξυπνάτε νωρίς;

Γενικά έχω προβλήματα ύπνου. Δεν νυστάζω ποτέ και δεν μιλάω για τώρα που έχω προβλήματα με όλα όσα βλέπω στον κόσμο. Παλιότερα μετά τις παραστάσεις βγαίναμε μέχρι τα χαράματα και ξύπναγα μεσημέρι, ήμασταν ανέμελοι.

Βλέπετε τον εαυτό σας κάθε απόγευμα στους «Δύο ξένους»;

Όχι δεν βλέπω γιατί εκείνη την ώρα κοιμάμαι. Δεν το αποφεύγω, απλά η ώρα είναι ακατάλληλη.

Σας θλίβει το γεγονός ότι ο Νίκος Σεργιανόπουλος, ο τηλεοπτικός σας γιος, έφυγε με τόσο τραγικό τρόπο.
Ένας πολύ βασικός λόγος που δεν θα ήθελα να δω το σίριαλ, ακόμη και αν ήταν άλλη ώρα, είναι αυτό. Είναι φοβερή υπενθύμιση.

Για κάποιο λόγο η persona σας στου δύο ξένους, ήταν και είναι, τρομερά δημοφιλής στους gay; Το έχετε αντιληφθεί;
Ε, πώς; Φυσικά και το είχα αντιληφθεί. Πάντως δεν θεωρώ ότι ήμουν υπερβολική σαν τηλεοπτική persona. Έχω δει ανθρώπους που είναι πολύ πιο τραβηγμένοι απ το δικό μου ρόλο. Απ' το πώς στήνονται, πώς ντύνονται, πώς μιλούν, μέχρι και σεμνό θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Πολλοί gay έρχονταν και με έβλεπαν στο θέατρο πολύ πριν παίξω το ρόλο, δεν ήταν αυτό που τους τράβηξε. Πάντως τους αγαπώ πολύ, είναι χαριτωμένοι, είναι εστέτ, έχω πολλούς φίλους gay.

Γιατί μένετε στο κέντρο και όχι κάπου με ησυχία;

Έχει ησυχία εδώ που είμαι, αλλά θέλω να ζω στο κέντρο γιατί μ' αρέσει να περπατώ την Αθήνα, να πηγαίνω στα βιβλιοπωλεία. Θέλω να υπάρχει κόσμος, δεν θα μπορούσα να ζω στην ερημιά. Θέλω να ξέρω ότι τα σινεμά και τα θέατρα είναι σε απόσταση που μπορώ να την περπατήσω.

Μένετε στο Κολωνάκι και εκεί επικρατεί άλλο καθεστώς; Πότε καταλάβατε, την οικονομική κρίση;

Μην το λέτε. Βλέπω και εδώ καθαρούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους που έρχονται πολύ πρωί και τραβάνε τις σακούλες από τα σκουπίδια και βλέπω ότι και ο κόσμος έχει αλλάξει, δεν πετάνε πια τα πράγματα ή τα ρούχα. Τα αφήνουν δίπλα σε σακούλες ή σε κούτες και τα παίρνουν μέσα σε ένα λεπτό.

Παρακολουθείτε δελτία ειδήσεων ή τ' αποφεύγετε;
Βλέπω ειδήσεις σε πολλά κανάλια και κυρίως στην ΕΤ3 το μεσημέρι. Κοιτάξτε υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν βλέπουμε εδώ, δεν έχουμε καθόλου ενημέρωση. Τώρα με τους αποκωδικοποιητές πιάνω το Euronews και το Tele5 και μαθαίνω τι γίνεται στον κόσμο, γιατί εμείς εδώ, δε δείχνουμε τίποτε.

Αν δε δουλεύατε, θα μπορούσατε να ζήσετε;
Δεν ξέρω, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν το ξέρω καθόλου. Τρώω και όλοι μας τρώμε, από τα έτοιμα και πόσο να αντέξουμε; Κατάφερα να ζω με αξιοπρέπεια, αλλά δεν έχω κάποια εκατομμύρια να αποθηκεύσω να είμαι ήσυχη.

Περάσατε οικονομικές δυσκολίες;
Βεβαίως και ανεργίες κάποια στιγμή. Έκανα επιλογές -γιατί έπρεπε να δουλέψω για να ζήσω- στις οποίες θ' έπρεπε να πω όχι. Έχει τύχει όμως να φύγω από την ανάγνωση του έργου, γιατί δεν μου άρεσε, παρ' ότι είχα κλείσει την δουλειά από την προηγούμενη σεζόν και με υπογεγραμμένα συμβόλαια και έμεινα άνεργη. Μου έδινε η μάνα μου λεφτά για τσιγάρα. Έχει τύχει και να δουλέψουμε και να μην μας πληρώνουν

Έχετε μετανιώσει που δεν κάνατε παιδιά;
Όχι δεν έχω μετανιώσει. Είμαστε μια δεμένη οικογένεια, υπάρχουν παιδιά, εγγόνια και ζούσαμε μαζί συνέχεια. Μετά εγώ με την δουλειά που έκανα που δεν ξέρεις αν θα δουλεύεις την άλλη μέρα, πώς μπορούσα να πάρω την ευθύνη για ένα παιδί. Και ο γάμος δεν μου άρεσε ποτέ, δεν ήθελα τις δεσμεύσεις.

Έχετε φίλους ή είστε μοναχικό άτομο;

Έχω φίλους δεν βλεπόμαστε πολύ συχνά αλλά είναι φίλοι και μπορεί να περάσει καιρός που δεν έχουμε μιλήσει, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα σηκώσεις το τηλέφωνο όταν έχεις ανάγκη να πεις μια κουβέντα και θα είναι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!