Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Προσοχή!! Τηλέφωνα-απάτη σε ηλικιωμένους


Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, επιτήδειοι τηλεφωνούν σε άτομα ηλικιωμένα με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα, προσποιούμενοι ότι τα παιδιά τους είναι θύματα τροχαίου και ότι είναι Αστυνομικοί.
Τα περιστατικά είναι πολλά και πλέον χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όπως ενημερώνει και η Αστυνομία.
Συνήθως, τηλεφωνεί κάποιος στο σπίτι και συστήνεται συνήθως ως γιατρός ή αστυνομικός. Λέει ότι το παιδί τους έπεσε θύμα τροχαίου και ότι πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργική
επέμβαση. Τα υλικά είναι ακριβά δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο και πρέπει να περάσει τώρα καποιος από το σπίτι να πάρει ότι χρήματα έχετε. Προσπαθούν να «ψαρέψουν» το θύμα, που βρίσκεται σε πανικό, με λέξεις κλειδιά για να του πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.
Άλλες φορές λένε ότι ενεπλάκη σε τροχαίο και τραυμάτισε κάποιο παιδί και για να μην μπλέξει με τροχαία και δικαστήρια πρέπει αν πληρώσει ένα ποσό ως αποζημίωση.
Συνήθως κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ακούγεται και μια φωνή από το βάθος της τηλεφωνικής γραμμής που υποτίθεται ότι είναι του παιδιού που ζητάει βοήθεια.
Επίσης λένε ότι το παιδί τους κρατείται στην αστυνομία, επειδή παρέσυρε και τραυμάτισε κάποιον με το αυτοκίνητο και ότι πρέπει να πληρωθεί εγγύηση για να βγει.
Αυτά και άλλα πολλά κόλπα και ιστορίες σκαρφίζονται οι αδίστακτοι απατεώνες, που τρομοκρατούν τον κόσμο, για να πάρουν ότι μπορέσουν.
Σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζονται σε ηλικιωμένους ως υπάλληλοι της ΔΕΗ ή λένε ότι είναι λογιστές, φίλοι του παιδιού τους και με διάφορα κόλπα τους εξαπατούν και αποσπούν χρήματα.
Τι λέει η Αστυνομία
Στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, ενημερώνει,  τους πολίτες, ενώ οι υπηρεσίες της δραστηριοποιούνται συστηματικά στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων και στη σύλληψη των δραστών, σε όλη την επικράτεια. Προκειμένου να ενημερωθούν και πάλι οι πολίτες  και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία  η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:
•    Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο  έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
•    Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
•    Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
•    Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ  συνιστά στους πολίτες:
•    Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
•    Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
•    Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
•    Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
•    Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.
•    Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
•    Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
•    Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Τέλος, να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.


On Pinterest!

On Instagram!