Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι


Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ως είθισται σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού απολαμβάνουμε παστό, ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τυλιγμένο με τραγανό κουρκούτι κι από δίπλα
μπόλικη, αθάνατη σκορδαλίτσα, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!
Απαραίτητα συνοδευτικά πλούσια τραγανή μαρουλοσαλάτα με φρέσκα μυρωδικά, άφθονη δροσερή ρετσίνα και καλή παρέα. Απολαύστε λοιπόν αυτές τις υπέροχες λιχουδιές και καταναλώστε όσο σκορδαλιά τραβάει η όρεξή σας, την μοναδική μέρα του χρόνου που μπορούμε, χωρίς ενοχές!
Υλικά
  • 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι…
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • Πιπέρι
Επιλέξτε την σκορδαλιά της αρεσκείας σας…
Σκορδαλιά με ψωμί, με καρύδι, με πατάτα και Ροζ σκορδαλιά, η «trendy» σκορδαλιά 
Και αν σας αρέσουν τα παντζάρια, σας προτείνω…
Τυροκαυτερή με παντζάρια με δύο τρόπους σερβιρίσματος
Πώς θα φτιάξουμε… 
Το κουρκούτι… 
Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.
Τον μπακαλιάρο…
Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.
Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά.
Σας προτείνω ακόμη…
Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι
Μαδήστε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στον χυλό για πεντανόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου που θα σας ξετρελάνουν. Ακόμη περισσότερο θα ενθουσιαστούν τα μικρά παιδάκια που θα φάνε τον μπακαλιάρο πιο εύκολα μ΄αυτόν τον τρόπο.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι
Αν περισσέψει χυλός, τρίψτε μέσα φετούλα και τηγανήστε το, ρίχνοντας κουταλιές από το μείγμα στο λάδι. Υπέροχο ορεκτικό και τέλειο μεζεδάκι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ κ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!



On Pinterest!

On Instagram!