Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τα απόνερα μιας Black Friday - Προσοχή!!


Πρίν από αρκετό καιρό, συγκεκριμένα  στις  26 Nοεμβρίου του 2016, την πρώτη Βlack Friday στην χώρα μας (ημέρα μεγάλων εκπτώσεων, όπως θυμάστε που πέσαμε σαν τις ακρίδες στα μαγαζιά), στο διαδύκτιο και ειδικά στο face book, έγινε χαμός από διαφημιστικές αναρτήσεις  μεγάλων εταιρειών
που διέθεταν λόγω της ημέρας εξαιρετικά υψηλές εκπτώσεις σε παπούτσια, ρούχα κτλ.
Ετσι λοιπόν κι εγώ, μην χάσω την ευκαιρία, και προπαντός μη με παρεξηγήσει ο επιχειρηματίας  και αναρωτηθεί γιατί δεν τον στήριξα να δει κι αυτός άσπρη μέρα, συμμετείχα στο ...όργιο  αγοράζοντας ένα ζευγάρι μποτάκια  Timberland  για τον Μπάμπη μου, καταχαρούμενη γιατί τα βρήκα στο ένα τρίτο της τιμής, κι έπιασα κότσο την εταιρεία.
Τόσον έξυπνη η μανδάμ...
Πλήρωσα λοιπόν κανονικά με την καρτούλα μου, αφού είδα όλες τις λεπτομέρειες προσεκτικά, ημερομηνίες, εγγυήσεις, τρόπο αποστολής, τα πάντα λέμε...Είμουν σίγουρη δε ότι έχω κάνει μια σπουδαία επένδυση σε είδος, αφού αυτά τα παπούτσια τα λατρεύω και τα είχα κατά νου για τον γιό μου...Τρομάρα μου...
Ηταν η αποφράδα ημέρα, όπως προείπα, της 26ης Νοεμβρίου 2017. Θα έπαιρνα, έλεγε το site, το προιόν, σε 10 ημέρες περίπου. Με το πλοίο. Από την Αμερική.
Και άρχισα να περιμένω. Ενημέρωσα δε και τον Μπάμπη που ψαχνότανε για παπούτσια, του συγκεκριμένου τύπου, ότι είχα κάνει την αγορά του αιώνα και θα ήταν το δώρο μου για τα Χριστούγεννα. Και μόλις του το είπα, έφαγα την πρώτη μπάτσα.
"Μάνα, τσέκαρες στο Google το link της εταιρείας;;" με ρώτησε η παλιά η καραβάνα. Ενα σύγκρυο διαπέρασε την σπονδυλική μου στήλη (χωρίς πλάκα) και γκούγκλαρα επί τόπου την διεύθυνση που αναφερότανε στην σελίδα της πώλησης. Η οποία περιείχε όντως το  logo της εταιρείας ωραιότατα στημένο για να φαίνεται αληθινό. Η πραγματικότητα μακράν απείχε, αφού η διεύθυνση κατεύθυνε κάπου στην εξωτική Ασία σε μία κινέζικη εταιρεία χωρίς τηλέφωνα, χωρίς κάποιο στοιχείο που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Θύμωσα πολύ. Ειδικά όταν μπήκα σε διάφορα φόρουμ και διαπίστωσα ότι με είχανε πιάσει κορόιδο κανονικά όπως και χιλιάδες  άλλους ενθουσιώδεις τύπους σαν και του λόγου μου. Ομως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Κι αποφάσισα αφού δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, να περιμένω ελπίζοντας ότι μπορεί να είμαι από τους τυχερούς που κάτι παίρνουν... Λίγο μετά τα Χριστούγεννα, μου ήρθε ειδοποίηση για δέμα στο ταχυδρομείο. Και πήγα. Και ήταν... ένα ζευγάρι κάλτσες nike από την Ολλανδία!!!  Οι κάλτσες της παρηγοριάς; Ποτέ δεν έμαθα. Ομως όταν πέρασε κι ο Γενάρης, και δεν ήρθαν τα παπούτσια, αποφάσισα να απευθυνθώ στην τράπεζα της οποίας την κάρτα χρησιμοποιώ για τις αγορές μου. 
Εκεί λοιπόν με πληροφόρησαν ότι αν είχα χρησιμοποιήσει πιστωτική θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την παραγγελία -τις αμέσως επόμενες μέρες όμως- και να μην πληρωθούν τα χρήματα. Αλλά από την στιγμή που πλήρωσα με χρεωστική, τα λεφτάκια μου είχαν πλέον αλλάξει τσέπη. 
Ομως, μου είπαν υπήρχε μία άλλη διαδικασία που μπορούσα να κάνω, και η οποία  λέγεται " Αίτηση Αμφισβήτησης". Με αυτήν, η τράπεζά μου  ήρθε σε επαφή με την τράπεζα στην οποία πήγανε τα χρήματα που πλήρωσα, και διεκδίκησε την επιστροφή εφ' όσον δεν είχα παραλλάβει το προιόν που παρήγγειλα, δύο μήνες μετά. 
Βρίσκομαι λοιπόν σήμερα, στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι τα λεφτουδάκια  μου, μπήκανε μέχρις τελευταίου λεπτού, εχθές το βράδυ στον λογαριασμό μου.! 
Και θα ήθελα να σας προτρέψω, κορίτσια μου γενικότερα, να διεκδικείτε. Να μην θεωρείτε ότι κάτι έχει χαθεί, σε καμμία περίπτωση, μέχρι να μην υπάρχει πια κάτι άλλο να εφαρμόσετε για να βρείτε το δίκιο σας. Εκεί έξω υπάρχει πολύ απάτη, όμως γι αυτό ακριβώς, έχουν αναπτυχθεί μηχανισμοί οι οποίοι μας προστατεύουν σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό, αρκεί να το ψάξουμε.

Παραθέτω και ένα άρθρο που βρήκα στην ΧΕ, αρκετά χρησιμο για τις αγορές μας στο διαδύκτιο.
Μερικές συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές:
  1. Μην αποστέλλετε χρήματα σε αγγελιοδότες προκαταβολικά
  2. Αγνοήστε και διαγράψτε αμέσως “ύποπτα” e-mail που σας προτρέπουν να δώσετε προσωπικά σας στοιχεία, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, πιστωτικής κάρτας,  λογαριασμό Paypal, κ.α. εάν πριν δεν έχετε πιστοποιήσει τα στοιχεία του προσώπου που ζητά τις εν λόγω πληροφορίες.
  3. Μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία  ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
  4. Μην προχωράτε σε αγορά ή πώληση αγαθών, εάν δεν έχετε πιστοποιήσει την ταυτότητα και αξιοπιστία του πωλητή ή αγοραστή.
  5. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές σας με πρόσωπα, τα  οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας
  6. Αν θέλετε να προχωρήσετε σε πληρωμή μέσω Paypal ή σε κάποιον άλλον ιστότοπο online πληρωμών, πληκτρολογήστε οι ίδιοι στο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) τη διεύθυνση του ιστότοπου όπου θέλετε να πλοηγηθείτε και όχι κάνοντας κλικ σε κάποιο link που συμπεριλαμβάνεται σε email που παρέχεται για το σκοπό αυτό. Το link μπορεί να σας οδηγήσει σε άλλο ιστότοπο από αυτόν που επιθυμείτε.
  7. Ζητήστε πάντα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς σε ΣΤΑΘΕΡΟ τηλέφωνο με το πρόσωπο με το οποίο συναλλάσσεστε.
  8. Να θυμόσαστε ότι τα προωθούμενα e-mail από τρίτους (π.χ. τράπεζες) μπορεί να είναι παραποιημένα
  9. Τέλος, ο ασφαλέστερος τρόπος αγοράς ή πώλησης αγαθών είναι χέρι με χέρι

 Έαν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό!  

Έχετε εξαπατηθεί;
 Αν έχετε εξαπατηθεί ή έχετε την υποψία οτι κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ελιάνα με 💓




On Pinterest!

On Instagram!