Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

10 κανόνες διαπαιδαγώγησης που όλοι οι γονείς πρέπει να τηρούν


Δεν είναι εύκολο ούτε εφικτό να κάνεις πάντα το σωστό ως γονιός και να είσαι 24 ώρες το 24ωρο, πρότυπο για τα παιδιά. Μπορείς, όμως, να έχεις στο μυαλό σου κάποιους μικρούς, αλλά «χρυσούς» κανόνες διαπαιδαγώγησης σαν «μπούσουλα» για να τα βοηθήσεις να πάνε μπροστά στη ζωή τους.
Τα πάντα είναι δύσκολα πριν γίνουν εύκολα
(Εννοείται ότι αφορά και τις γιαγιάδες αυτό 😉)

«Κάθε αρχή και δύσκολη», λέει ο σοφός λαός και φαίνεται ότι έχει δίκιο. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, μαθαίνουν μέσα απ’ τα λάθη αλλά και μέσα απ’ τη συνήθεια. Φροντίζετε, λοιπόν, να είστε δίπλα τους για να τα βοηθάτε όποτε το έχουν ανάγκη, αλλά και για να τους θυμίζετε ότι σιγά-σιγά θα τα καταφέρουν.
10 κανόνες διαπαιδαγώγησης που όλοι οι γονείς πρέπει να τηρούν

Να λέτε «μπράβο» στην προσπάθεια

Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα «μπράβο» που λέμε στα παιδιά πρέπει να είναι μετρημένα. Με το να επιβραβεύουμε, όμως, την προσπάθειά τους, τα ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Αν για παράδειγμα, η κόρη σας σας κάνει δώρο ένα κόσμημα που έφτιαξε η ίδια, πείτε της «πόσο όμορφο είναι» ακόμα κι αν δεν σας αρέσει. Να θυμάστε πάντα ότι επιβραβεύετε την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα.


Να δείχνετε στο παιδί πώς να ελέγχει τη συμπεριφορά του

Για παράδειγμα, μπορείτε να του δείξετε πώς να μοιράζεται, ελέγχοντας έτσι τα «θέλω» και τις απαιτήσεις του. Να έχετε στο μυαλό σας ότι η τιμωρία και οι φωνές δεν είναι ποτέ η λύση. Αντίθετα, αν θέσετε εκ των προτέρων κάποιους κανόνες, που το παιδί μπορεί να ακολουθήσει, θα προσπαθήσει από μόνο του να συμπεριφερθεί με βάση αυτούς και έτσι να προλάβετε και τη… διαμάχη.


Να του μάθετε πώς να είναι αυτόνομο

Οι γονείς θα πρέπει να δείξουν στο παιδί πώς να είναι αυτόνομο, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τις ικανότητές του. Το να συγυρίζει μόνο του το δωμάτιό του για παράδειγμα, είναι μια κατάκτηση που δείχνει ότι είναι υπεύθυνο για κάτι δικό του και που είναι μέσα στις δυνατότητές του.


Διδάξτε του τι σημαίνει σεβασμός
Το να σας αισθάνεται το παιδί κοντά του είναι ένα πράγμα και το να σας μιλάει αγενώς είναι άλλο. Αν, λοιπόν, βλέπετε ότι δεν σας σέβεται είτε με τα λόγια είτε με τη συμπεριφορά του, θα πρέπει να του δείξετε ποια είναι τα όριά του.


Να το αφήνετε να ανακαλύπτει τον κόσμο

Ξέρουμε ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να «κουμαντάρεις» ένα παιδί, του οποίου η ενέργεια είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητη. Όμως, θα πρέπει να το αφήσεις να εξερευνήσει τον κόσμο, να τρέξει ακόμα και να χτυπήσει, χωρίς κανόνες του τύπου «Μην τρέχεις, θα γλιστρήσεις και θα σπάσεις κανένα πόδι!».


Να δεχτείτε την ακαταστασία

Σχεδόν όλα τα παιδιά είναι ακατάστατα και αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, όσο κι αν προσπαθείτε. Βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας, λοιπόν, και αφήστε τα να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους, χωρίς να τρέχετε συνεχώς να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα.


Αφήστε το να λερωθεί

Το να προσπαθείς με νύχια και με δόντια να πείσεις το παιδί να μην λερώσει τα ρούχα του, ή να μην πατήσει στο χώμα για να μην γεμίσουν λάσπες τα παπούτσια του είναι κάτι ακατόρθωτο. Αφήστε το, λοιπόν, να λερωθεί προκειμένου να παίξει και να μάθει. Έχει να κερδίσει πολλά απ’ αυτό.


Η εμπιστοσύνη είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση

Αν δείχνετε στο παιδί ότι το εμπιστεύεστε αρκετά έτσι ώστε να του αναθέσετε μια δουλειά που μπορεί να κάνει μόνο του, του δίνετε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να πάρει. Έτσι, μαθαίνει κι εκείνο με τη σειρά του να πιστεύει στον εαυτό και τις δυνάμεις του και «χτίζει» μια δυνατή προσωπικότητα.
Να επιβραβεύετε την ανεξαρτησία

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν μόνα τους ό,τι θέλουν. Ότι με τη δική τους προσπάθεια, θα πάνε μπροστά και θα επιτύχουν τους στόχους τους. Προσπαθήστε να είστε δίπλα τους για να ξέρουν ότι αν σας χρειαστούν, θα τα στηρίξετε, αλλά αφήστε τα να προσπαθήσουν μόνα τους!
Πηγή: Brightside.me


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!