Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Σταφύλι σουλτανίνα γλυκό του κουταλιού

Για μένα, είναι από τα κορυφαία καλοκαιρινά γλυκά του κουταλιού και ταυτόχρονα το πιο εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε, αφού δεν θέλει καθάρισμα από κουκούτσια.
Συνοδεύει θαυμάσια το απογευματινό καφεδάκι μας στη βεράντα, ενώ πάει πολύ και με το βραδινό μας
γιαουρτάκι.

Υλικά

•   1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα

•   1 κιλό ζάχαρη
•   2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
•   1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
•   χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα σταφύλια, κόβουμε τις ρώγες, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα για το άρωμα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα σταφύλια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.

-- Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα:
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα μέσα, για 1΄- 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι, τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν και έπειτα τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.

On Pinterest!

On Instagram!