Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Smoothies: Τι είναι και πως θα τα φτιάξετε-Μια πλήρης τροφή, για όλο τον χρόνο!


Τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρέσκα ή και κατεψυγμένα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάμειξης όλων αυτών των υλικών είναι ένα αφρώδες και παχύρρευστο ρόφημα που άλλοτε μοιάζει με πουρέ φρούτων και άλλοτε με μιλκσέικ. Αυτό προκύπτει από την ποσότητα των υγρών και του πάγου που
προστίθεται στο ρόφημα. Επίσης, η χρήση των υλικών για τα smoothies δεν είναι περιορισμένη. Ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις μας μπορούμε να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια της παρασκευής του τσάι, σοκολάτα σκόνη, διάφορα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ροφήματα σόγιας, κακάο, διάφορα αρωματικά, καφέ ή και αλκοόλ.
Τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρέσκα ή και κατεψυγμένα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάμειξης όλων αυτών των υλικών είναι ένα αφρώδες και παχύρρευστο ρόφημα που άλλοτε μοιάζει με πουρέ φρούτων και άλλοτε με μιλκσέικ. Αυτό προκύπτει από την ποσότητα των υγρών και του πάγου που προστίθεται στο ρόφημα. Επίσης, η χρήση των υλικών για τα smoothies δεν είναι περιορισμένη. Ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις μας μπορούμε να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια της παρασκευής του τσάι, σοκολάτα σκόνη, διάφορα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ροφήματα σόγιας, κακάο, διάφορα αρωματικά, καφέ ή και αλκοόλ.
Υπέρ και κατά:
Στα smoothies γίνεται συνδυασμός διαφορετικών τροφίμων οπότε και η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Υπάρχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό και αφομοιώνονται εύκολα χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας B και C και ανόργανα άλατα. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα λιπαρά τους είναι ελάχιστα. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι 5 μερίδες. Καταναλώνοντας λοιπόν, 2 smoothies την ημέρα υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες μας σε φρούτα και λαχανικά, προσλαμβάνοντας έτσι ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο.
Σύμμαχος στο αδυνάτισμα!
Τα smoothies λόγω του μεγάλου τους όγκου και του αέρα που περικλείεται κατά την πολτοποίηση των φρούτων στο μπλέντερ, προκαλούν εύκολο κορεσμό, πιο γρήγορά ακόμα και από τους χυμούς φρούτων. Η πληρότητα αυτή συμπληρώνεται και με την προσθήκη γάλακτος ή γιαουρτιού στο ρόφημα, με αποτέλεσμα να μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, καλύπτει την επιθυμία μας για γλυκό χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες θερμίδων όπως περιέχονται στα γλυκά.
Πώς μειώνουμε τις θερμίδες του ροφήματος;
Δεν προσθέτουμε ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ουσία. Προτιμάμε φρούτα γλυκιάς γεύσης. Όταν επιλέγουμε ξινά φρούτα, προσθέτουμε 1 κ.τ.γ μέλι. Αραιώνουμε το ρόφημα με περισσότερο νερό και προσθέτουμε αρκετό πάγο. Αντικαθιστούμε ένα μέρος των φρούτων με λαχανικά. Όταν χρησιμοποιούμε λαχανικά, αραιώνουμε με νερό και προσθέτουμε αγγούρι και καρότα για να αυξηθεί η γλυκύτητα. Αντικαθιστούμε τα ανθυγιεινά σνακ με τα smoothies φρουτοποτά. Ποτέ δεν τα καταναλώνουμε μαζί ή αμέσως μετά το γεύμα. Απαραίτητα εργαλεία για την παρασκευή τους: Τα smoothies παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα εργαλεία, και το αποτέλεσμα είναι ένα ομοιόμορφο αφρώδες ρόφημα που σερβίρεται σε μεγάλα ποτήρια.
  • Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα: πρέπει να είναι ώριμα για να αναδειχθεί η μυρωδιά του ροφήματος. Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιούμε βιολογικά φρούτα.
  • Αποξηραμένα φρούτα: όταν χρησιμοποιούμε αποξηραμένα φρούτα στο ρόφημα, πρέπει να τα μουλιάσουμε για αρκετές ώρες σε χυμό μήλου ή νερό για να πολτοποιηθούν πιο εύκολα. Τα φρούτα που είναι σε κονσέρβα, πρέπει να διατηρούνται σε φυσικό χυμό.
  • Κουκούτσια: σε ορισμένα φρούτα όπως τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, τα απομακρύνουμε.
  • Ξεφλούδισμα: στα συμβατικά φρούτα απομακρύνουμε τη φλούδα ενώ στα βιολογικά τα χρησιμοποιούμε και με τη φλούδα εφόσον πλυθούν αρκετά καλά.

Συμβουλή: Για μικρότερη απώλεια βιταμινών, καταναλώνουμε τα smoothies σε χρονικό διάστημα 5-10 λεπτών γιατί οξειδώνονται πιο εύκολα και γρήγορα λόγω της επαφής τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Στην υγειά σας!
Βατόμουρα με τζίντζερ
Μη σε ξεγελά το ροζ χρώμα του. Αυτή η πρόταση είναι σούπερ αποτελεσματική. Τα μούρα ενεργοποιούν αποτοξινωτικά ένζυμα και το τζίντζερ βοηθά στην καλύτερη πέψη.

Ποσότητα: Δύο μερίδες

Υλικά:
1 φλυτζάνι κατεψυγμένα κόκκινα βατόμουρα χωρίς ζάχαρη, ¾ του φλυτζανιού γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ή γάλα από ρύζι, ¼ του φλυτζανιού κατεψυγμένα κεράσια ή φράουλες χωρίς ζάχαρη, 1 ½ κουταλιά του φαγητού μέλι, 2 κουταλιές φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, 1 κουταλιά λιναρόσπορο και 1-2 κουταλιές φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού.

Βάλε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ και πρόσθεσε ελάχιστο λεμόνι για να δώσει γεύση. Ανακάτεψε το μίγμα μέχρι να μαλακώσει. Σερβίρισε σε δύο ποτήρια.

Ανανάς, μάνγκο, μπανάνα και γάλα καρύδας

Υλικά για 2 μερίδες
″    1 μικρό ανανά
″    1 μάνγκο
″    2 μπανάνες
″    1 ¾ φλ. γάλα καρύδας

Εκτέλεση: Αναμιγνύουμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά & σερβίρουμε.

Διατροφικό σχόλιο: Σε έναν μόνο χυμό περιέχονται όλα τα τροπικά φρούτα, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό τους σε βιταμίνη C, όπως και σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα μάνγκο είναι πλούσια σε ένζυμα που προσφέρουν καταπραϋντική δράση στο στομάχι και περιορίζουν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, αλλά και της σπαστικής κολίτιδας.
ΓΑΛΑ-ΜΗΛΟ-ΜΠΑΝΑΝΑ-ΜΕΛΙ
Memo: Ιδανικός φρουτοχυμός για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θέλετε κάτι γλυκό και υγιεινό.

Υλικά για 2 μερίδες
″    ½ ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά
″    ½ μπανάνα
″    ½ φλιτζ. μήλο
″    1 κ.σ. μέλ
Εκτέλεση: Αναμιγνύουμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά & σερβίρουμε.

Διατροφικό Σχόλιο: Ένας χυμός με πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες της οικογένειας Β, κάλλιο, φώσφορο και αντιοξειδωτικά ένζυμα. Ο συνδυασμός των φρούτων με το γάλα, αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα. Ιδανικό σνακ για πριν αλλά και για μετά την άσκηση.


On Pinterest!

On Instagram!