Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Αν πονάτε, κρατήστε το χέρι του συντρόφου σας


Έρευνα έδειξε ότι αν τα ζευγάρια κρατούσαν τα χέρια τους όταν οι γυναίκες πονούσαν, ο συγχρονισμός των εγκεφαλικών τους κυμάτων αυξανόταν περισσότερo.
Μπορεί το να κρατάτε το χέρι του συντρόφου σας να βοηθά στην υποχώρηση του πόνου; Νέα έρευνα ανακάλυψε γιατί συμβαίνει.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι το να κρατάτε το χέρι του συντρόφου σας βοηθά στο συγχρονισμό των
εγκεφαλικών κυμάτων και τη μείωση του πόνου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερη ενσυναίσθηση έχει κάποιος για την σύντροφό του που πονά, τόσο συγχρονίζονται τα εγκεφαλικά τους κύματα. Όσο περισσότερο συγχρονίζονται αυτά τα εγκεφαλικά κύματα, τόσο περισσότερο υποχωρεί ο πόνος.
Ο Pavel Goldstein, του University of Colorado στο Boulder, δήλωσε ότι στη σύγχρονη κοινωνία έχουμε αναπτύξει πολλούς τρόπους επικοινωνίας, αλλά με λιγότερες σωματικές αλληλεπιδράσεις. Η νέα έρευνα, δείχνει τη δύναμη και τη σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος.
Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ερευνητές επέλεξαν ζευγάρια, ηλικίας 23 έως 32 ετών, που ήταν μαζί για τουλάχιστον 1 χρόνο.
Οι ερευνητές, τους υπέβαλαν σε αρκετά δίλεπτα σενάρια, καθώς μετρούσαν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών τους κυμάτων.
Σύμφωνα με τα σενάρια, τα μέλη ενός ζευγαριού κάθονταν μαζί χωρίς να αγγίζονται, κάθονταν κρατώντας το χέρι ο ένας του άλλου ή κάθονταν σε χωριστά δωμάτια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν τα σενάρια καθώς οι γυναίκες ένιωσαν ελαφρύ πόνο καψίματος στο χέρι.
Η παρουσία του άλλου, με ή χωρίς άγγιγμα, συνδέθηκε με κάποιου βαθμού συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων. Αν τα ζευγάρια κρατούσαν τα χέρια τους όταν οι γυναίκες πονούσαν, ο συγχρονισμός αυξανόταν περισσότερο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όταν η γυναίκα πονούσε και ο σύντροφος δεν μπορούσε να την αγγίξει, περιοριζόταν το ζευγάρωμα των εγκεφαλικών κυμάτων.
Οι ερευνητές δήλωσαν, ότι φαίνεται πως ο πόνος διακόπτει ολοκληρωτικά αυτόν τον διαπροσωπικό συγχρονισμό μεταξύ ζευγαριών και το άγγιγμα τον επαναφέρει.
Μπορεί κάποιος να συναισθάνεται τον πόνο της συντρόφου του, αλλά χωρίς το άγγιγμα, πιθανόν αυτό δεν μπορεί να επικοινωνηθεί πλήρως, πρόσθεσαν οι ερευνητές.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!