Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Η μάνα της προσφυγιάς-Εκδήλωση

ΔΗΜΟΣ
ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ
Παύλου Μελά 24 & Ευαγγελισμού της Θεοτόκου • 562 24 Εύοσμος •
Τηλ. 2313302163 • Fax. 2313302292 • E-mail : press@kordelio-evosmos.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ
« Από το Χαλέπι … στο Νέο Κορδελιό – Χαρμάνκοι … με τα πόδια»

Η Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέου Κορδελιού και την Ανθρωπιστική Ιατρική Μη κυβερνητική Οργάνωση «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» τιμούν την Μάνα της προσφυγιάς, συνδιοργανώνοντας την εκδήλωση με θέμα «Από το Χαλέπι … στο Νέο Κορδελιό – Χαρμάνκιοϊ … με τα πόδια».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στις 6.30μμ στην αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Α. Παπανδρέου 72).
Ομιλητές:
«Ταξιδεύοντας με τους πρόσφυγες»
Σοφία Γκαρανέ: Διευθύντρια Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος.
«Η Μάνα της προσφυγιάς στο διάβα της ιστορίας»
Κων/νος Νίγδελης: Ιστορικός, Συγγραφέας, Διευθυντής Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.
Κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης θα είναι δύο Σύριες Μάνες  που καταθέσουν τις προσωπικές μαρτυρίες από την προσφυγιά που βιώνουν.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι Σύλλογοι
Σμυρναίων Μικρασιατών «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» Νέου Κορδελιού και
ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού,
με καταθέσεις μαρτυριών από τους δικούς τους πρόσφυγες προγόνους από τη Σμύρνη, το Κορδελιό, την Καππαδοκία και τον Πόντο.
Η Γυναικεία Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης «ΥΜΝΩΔΙΑ» με χοράρχη τον Ιωάννη Τσάμη θα πλαισιώσει την εκδήλωση με τραγούδια της προσφυγιάς.

Σε όλες τις Μάνες θα προσφερθούν εποχιακά άνθη.

« Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εδώ στον τόπο μας στο Χαρμάνκιοϊ στήθηκαν οι πρώτες σκηνές των Μικρασιατών προσφύγων. Με την πάροδο του χρόνου οι σκηνές εκείνες παραχώρησαν τη θέση τους σε ένα νέο οικισμό με το όνομα Νέο Κορδελιό και Ελευθέριο τον οποίο δημιούργησαν οι πρόσφυγες από το Κορδελιό και τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Σήμερα 96 χρόνια μετά και πάλι εδώ στην ίδια περιοχή στήθηκε ένα προσφυγικό hot spot, το οποίο σε πολλούς κατοίκους της προσφυγικής μας περιοχής θύμισε μνήμες από τις αφηγήσεις των δικών τους προσφύγων προγόνων. Αυτή η σύμπτωση, αυτή η επανάληψη της ιστορίας, αυτή η συγκυρία επί των ημερών μας ήταν το βασικό κίνητρο για μας- απογόνους προσφύγων 3ης γενιάς να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση με την στήριξη του Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέου Κορδελιού και με των Συλλόγων μας, για να στείλουμε ένα παγκόσμιο διαχρονικό μήνυμα στη νέα γενιά ότι α) η προσφυγιά ήταν είναι και θα είναι πάντα η ίδια ανεξάρτητα από το πότε και για ποιους λόγους γίνεται και β) ότι η Μάνα ήταν θα είναι πάντα το κεντρικό πρόσωπο αυτής της τραγωδίας» δήλωσε η Πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού κ. Μαρία Πασχαλίδου.

ΧΟΡΗΓΟΙ:
WEST ROOM CAFÉ BAR, ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!