Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ψήσε την βανίλια


Φωτό: Εύη Σκούρα

Σήμερα ξεφεύγουμε… Όχι πολύ, λίγο, αλλά ξεφεύγουμε. Άλλωστε, αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, ένα παραστράτημα πού και πού δεν κάνει κακό αλλά σπάει την μονοτονία. 
Φτάνει να μπορεί να ελέγχει κανείς τα παραστρατήματά του και να μην τα επαναλαμβάνει συχνά.
Έτσι λοιπόν, σήμερα σας έχω ένα καλοκαιρινό επιδόρπιο, ένα εντυπωσιακό φρουτένιο γλυκό: ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.
Το γλυκό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο και με βανίλιες και με δαμάσκηνα. Το έχω φτιάξει και με τους δύο τρόπους και είναι εκπληκτικό. Εσείς διαλέξτε όποιο σας αρέσει και όποιο σας είναι πιο εύκολο.
Τα φρούτα ψήνονται σε κόκκινο κρασί και η σάλτσα τους είναι αρωματική και πολύ γευστική! Η παγωμένη κρέμα αμυγδάλου δεν είναι τίποτα άλλο από χτυπημένη σαντιγί με ψιλοκομμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα, το πιο εύκολο παγωτό που μπορείτε να φτιάξετε.
Καλό θα είναι να το φτιάξετε την προηγούμενη ώστε να μπορέσει να παγώσει καλά.  Για την vegan εκδοχή διαβάστε τις σημειώσεις.

Ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά (συν το χρόνο αναμονής)
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
Για τις ψητές βανίλιες
  • 8 ώριμες, μικρές σε μέγεθος, βανίλιες* (περίπου 900 γρ.)
  • 1 λοβό βανίλιας
  • ¼ φλυτζανιού (60 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • ¼ φλυτζανιού ζάχαρη άχνη
Για τα παγωμένη κρέμα αμυγδάλου
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη**
  • 2 κουταλιές στέβια σε σκόνη (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη)
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. αμύγδαλα
  • 1-2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Για την παγωμένη κρέμα αμυγδάλου: Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα αμύγδαλα και την ζάχαρη και τα καβουρδίζετε μέχρι να καραμελώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα σπάτε με ένα γουδοχέρι σε μέτρια κομμάτια.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη στέβια και την βανίλια σε σαντιγί και προσθέτετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα δοχείο και αφήστε το στην κατάψυξη όλη νύχτα. Πριν σερβίρετε αφήστε την παγωμένη κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά περίπου.
Για τις ψητές βανίλιες: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C. Χαράξτε σταυρωτά την βάση των φρούτων και τοποθετείστε τα, με την κομμένη πλευρά από πάνω, σε ένα μικρό ταψάκι, το ένα δίπλα στο άλλο.
Κόψτε στα δύο την βανίλια κατά μήκος και προσθέστε τη στο ταψάκι. Περιχύστε τα φρούτα με το κόκκινο κρασί και πασπαλίστε τα με την ζάχαρη άχνη. Ψήστε τα φρούτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεκολλάει η φλούδα τους.
Φροντίστε να αλείψετε τα φρούτα με τη σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τουλάχιστον δύο φορές. Αφού ψηθούν, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Σερβίρετε τις ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.
Σημειώσεις
  • *Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις βανίλιες με δαμάσκηνα
  • **Με φυτική κρέμα το γλυκό είναι κατάλληλο και για vegans
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!