Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Η επόμενη μέρα της καταστροφής: 10 τρόποι για να βοηθήσεις τα παιδιά να την αντιμετωπίσουν


Οι αναμνήσεις από την πρόσφατη τραγωδία στην Αττική είναι ακόμη νωπές -για την ακρίβεια δεν έχουν προλάβει ακόμη να γίνουν αναμνήσεις.
Πάνω από 70 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι, εκατοντάδες οι τραυματίες -σωματικά και ψυχικά. Μεταξύ τους πολλά παιδιά. Όλοι χρειάζονται στήριξη για να συνέλθουν. Οι μικρότεροι συνάνθρωποί
μας, όμως, που βίωσαν την "κόλαση" από τόσο κοντά, ίσως λίγο περισσότερο.
Οι οδηγίες της παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children που βοηθά παιδιά με ανάγκες σε όλο τον κόσμο μπορεί να σε βοηθήσουν.
1. Κλείσε την τηλεόραση
Μπορεί οι ενήλικες να μπορούν να ελέγξουν την επίδραση που έχει ο βομβαρδισμός που δέχονται μέσω του δέκτη τους -αν και αυτό "παίζεται". Τα παιδιά σίγουρα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Έχοντας ήδη ζήσει τη "φρίκη" το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι να την ζουν ξανά και ξανά μέσω των χωρίς έλεος, τις περισσότερες φορές, ρεπορτάζ βασισμένων στην καταστροφολογία. Τις όποιες πληροφορίες χρειάζονται, τις όποιες απαντήσεις θα τις βρουν από τους δικούς τους ανθρώπους. Από εσάς.
2.  Άκουσε τα παιδιά
Δώσε τους χρόνο και ζύγισε αυτά που έχουν να σου πουν. Προσπάθησε να καταλάβεις τι γνωρίζουν, τι έχουν αντιληφθεί, τι νιώθουν, πριν προσπαθήσεις να απαντήσεις στην όποια ερώτηση έχουν. Να θυμάσαι ότι τα ανήλικα παιδιά βιώνουν έντονο στρες όταν δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της όποιας κατάστασης, οπότε βασική προτεραιότητά σου είναι να "ακούσεις" που έχει φτάσει ο φόβος τους και μετά, μιλώντας, να προσπαθήσεις να τα καθησυχάσεις ανάλογα.
3. Μη ρωτάς
Σε συνέχεια της προηγούμενης συμβουλής, ξεχωρίζουμε μια μικρή αλλά σημαντικότατη λεπτομέρεια. Μη ρωτάς ξανά και ξανά τον παθόντα σχετικά με αυτό που έχει πάθει. Όσο και να σε "καίει". Δημιούργησε τις προϋποθέσεις να σου ανοίξει την καρδιά του μόνος του και θα έχει μεγαλύτερη αξία η εξομολόγηση!

4. Κάνε τα  να νιώσουν ασφαλή
Πρέπει να αισθανθούν τα παιδιά ότι οι πράξεις των ενηλίκων λειτουργούν προς τη δική τους ασφάλεια κυρίως. Πείσε τα ότι σε περίπτωση κινδύνου, η δική τους ασφάλεια είναι το κύριο μέλημα των ενηλίκων.
5. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για τη όποια αλλαγή  στη συμπεριφορά τους
Μπορεί να φαίνονται "χαλαρά" αλλά μπορεί και να μην είναι. Αν αλλάξουν οι συνήθειές τους ως προς τον ύπνο, το φαγητό, τη συγκέντρωση σε αυτό που κάνουν, τότε να ανησυχήσεις. Αν εντοπίσεις έντονες συναισθηματικές εναλλαγές "στα καλά καθούμενα", εκρήξεις και ακραίες συμπεριφορές παρατήρησέ τες καλά. Λογικά, με τον καιρό θα ελαττώνονται. Αν αυτό δε συμβεί, τότε καλό θα ήταν να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια και συμβουλές αντιμετώπισης για το παιδί.
6. Δέξου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό
Δεν βιώνουν όλοι τα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Γεγονός. Και ισχύει για κάθε περίπτωση. Και η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Τα μικρότερα παιδιά θα στηριχθούν στους γονείς για την όποια ερμηνεία. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα βασισμένα σε πληροφορίες που θα πάρουν από εσάς, αλλά και από φίλους, γνωστούς και, φυσικά, τα social media. Όπως και να τα ερμηνεύσουν το σίγουρο είναι ότι θα επηρεαστούν. Η δική σου "δουλειά" είναι να τους παρέχεις αγάπη, αγκαλιά, στοργή, και σιγουριά ώστε να χτίσουν το αύριο με βάση αυτά τα στοιχεία.

7. Βρες έξτρα χρόνο για τα παιδιά σου
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο, όμως είναι πολύ σημαντικό να είσαι ΕΚΕΙ για τα παιδιά σου όσο περισσότερο μπορείς. Και δεν μιλάμε μόνο για τη φυσική σου παρουσία. Γιατί αν είσαι στο ίδιο δωμάτιο, μιλάς διαρκώς στο τηλέφωνο, κάνεις δουλειές ή γράφεις στον υπολογιστή, τότε πρόκειται για ένα "δώρο άδωρο". Μίλα, παίξε, αλλά κυριότερα.. το ξαναείπαμε, άκουσε τι έχουν να σου πουν!
8. Δώσε το παράδειγμα
Έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές και ισχύει άλλες τόσες. Ό,τι κι αν πεις στα παιδιά έχει τη μισή αξία από αυτό που θα δουν και θα εισπράξουν ως "μήνυμα" πρακτικό. Κάνε αυτό που θέλεις να μάθουν τα παιδιά και θα είσαι κερδισμένος. Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούνε -ιδιαίτερα μέσα στο σπίτι τους. Φρόντισε να διατηρείς την ηρεμία σου, να είσαι θετικός και πρόθυμος για βοήθεια και κάνοντας όλα αυτά θα έχεις περάσει το πιο καλό και αποτελεσματικό μήνυμα.
9. Πρόγραμμα ως συνήθως
Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουν τα παιδιά -και όλοι δηλαδή- στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους, τόσο πιο χαλαρή θα είναι η ένταξή τους στη ζωή γενικότερα. Η ρουτίνα βοηθά στην αποσυμπίεση της βίαιης πραγματικότητας και είναι, φυσικά το ζητούμενο.
10. Γνώρισέ τους τον εθελοντισμό
Τι καλύτερος τρόπος από το να μπει κανείς μέσα στο πρόβλημα αλλά από την "άλλη πλευρά"! Η καταστροφή έχει συντελεστεί. Γεγονός. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Γεγονός. Υπάρχει όμως και τρόπος για να ανακουφιστούν. Και εσύ μπορείς να βοηθήσεις. Γεγονός 100%. Δώσε το καλό παράδειγμα, βάλε και τα παιδιά στο "παιχνίδι" και ξόρκισε το κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!