Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Φθινόπωρο :7 στόχοι για το φθινοπωρο



Το Φθινόπωρο είναι για πολλούς κάτι σαν την πρωτοχρονιά. Είναι η εποχή της επανεκκίνησης. Απασχολημένη με την οικογένειά σου 24 ώρες τη μέρα κάθε μέρα, όπως είσαι, παραμελείς να θέσεις τους προσωπικούς σου στόχους. Πάρε χαρτί και μολύβι ή απλώς κάνε bookmark το άρθρο και θέσε
τους στόχους σου για τη νέα χρονιά!
Ενίσχυσε τις σχέσεις σου με τον σύντροφο και τους φίλους σου
Τα παιδιά όπως είναι λογικό αποσπούν την προσοχή κάθε μητέρας και είναι εκείνα στα οποία κάθε μητέρα επενδύει τον περισσότερο χρόνο της. Στην πραγματικότητα όμως δεν είσαι μόνο μαμά. Είσαι και σύντροφος του καλού σου. Είσαι και φίλη των φίλων σου και κόρη των γονιών σου. Θα πρέπει να κάνεις τον προγραμματισμό σου και να θέσεις στόχους ώστε να έχεις συγκεκριμένο προγραμματισμένο χρόνο και για τους άλλους. Σχεδίασε από τώρα όλα όσα πρέπει να κάνεις προκειμένου να βγαίνεις κάθε Σάββατο βράδυ με τον σύντροφό σου. Όρισε το απόγευμα της Τετάρτης –για παράδειγμα- ως το απόγευμα εκείνο που θα πίνεις καφέ με την παρέα σου. Και σχεδίασε τις υπόλοιπες μέρες, έτσι ώστε να βρίσκεις χρόνο να επισκέπτεσαι τους γονείς σου κάθε Κυριακή.
Θέσε οικονομικούς στόχους
Είτε εργάζεσαι είτε όχι, κάθισε κάτω και κάνε τον οικονομικό σου προγραμματισμό. Έσοδα και έξοδα στο μικροσκόπιο. Δες από πού μπορείς να κόψεις περιττά έξοδα με σκοπό να κάνεις κάτι μεγάλο για την οικογένεια. Για παράδειγμα, κόβεις ένα πάγιο έξοδο –θα μπορούσε να είναι εκείνο το τηλέφωνο που δεν πολυχρησιμοποιείς-. Μάζεψε τα χρήματα –χωρίς απαραίτητα να το ανακοινώσεις στην οικογένεια- και κάνε τους έκπληξη σε μερικούς μήνες πηγαίνοντάς τους μια εκδρομή έκπληξη. Ή προγραμμάτισε αν τα οικονομικά το επιτρέπουν, μια νέα δραστηριότητα. Γυμναστήριο ή κάποια ξένη γλώσσα που ήθελες πάντα να μάθεις.
Φρόντισε την υγεία σου
Συνηθίζεις να παραμελείς την υγεία σου, όπως κάνουν όλες οι μητέρες. Δεν σου λέμε να αρχίσεις τις εξετάσεις για οτιδήποτε. Όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσεις το ετήσιο check-up σου. Στη συνέχεια θέσε στόχους για την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης. Παρακολούθησε yoga, κάνε pilates ή προγραμμάτισε να ξυπνάς μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να τρέχεις και να κάνεις γυμναστική. Θα μπορούσε να είναι και εκείνη η ψυχανάλυση που πάντα ήθελες αλλά ποτέ δεν υπήρχε χρόνος να ξεκινήσεις.
Η οργάνωση του σπιτιού
Εκείνη την γαλάζια ζακέτα που ξαφνικά θέλεις να φορέσεις τώρα με τις πρώτες ψύχρες δεν ξέρεις καν πού την έχεις στριμώξει. Και εκείνα τα μπαλκόνια πρέπει κάποτε να καθαριστούν. Πρέπει να βρεις χρόνο για να περιποιηθείς και τις γλάστρες. Θέσε ως στόχο να οργανώσεις το σπίτι σου. Φτιάξε θήκες και φακέλους ώστε τα πάντα να είναι τοποθετημένα σύμφωνα με την κατηγορία τους. Για παράδειγμα, οι αποδείξεις πληρωμής ΔΕΚΟ, τα ασφάλιστρα ή τα βιβλιάρια υγείας πρέπει να είναι χωριστά κάπου και όχι όλα μαζί ανακατεμένα. Ακόμη, τα συμβόλαια του σπιτιού και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας. Τέλος, βάλε μια τάξη στη ντουλάπα σου. Είναι αδιανόητο να έχεις τακτοποιήσει τέλεια τις ντουλάπες των παιδιών και του συζύγου, την ώρα που η δική σου είναι άνω κάτω.
«Αποσυμφόρηση» του οικογενειακού προγράμματος
Προσπάθησε να χαλαρώσεις το πρόγραμμα της οικογένειας. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά οι οικογένειες να μοιάζουν με ομάδες ατόμων που τρέχουν σαν τους τρελούς ο καθένας σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι λάθος. Ούτε τα παιδιά πρέπει να είναι μονίμως απασχολημένα με κάτι, ούτε φυσικά και οι γονείς. Είναι προτιμότερο να κόψεις μια δραστηριότητα του παιδιού, προκειμένου να κερδίσετε χρόνο όλοι μαζί. Εκείνο το καλλιτεχνικό εργαστήρι, είναι λιγότερο σημαντικό από το να δείτε όλοι μαζί ταινία και να γελάσετε παρέα.
Ένα ωραίο οικογενειακό ταξίδι
Σκέψου από τώρα πού θα ήθελες να περάσεις με την οικογένειά σου τα Χριστούγεννα και ξεκίνα αθόρυβα να οργανώνεις αυτήν την απόδραση. Εκμυστηρεύσου το μόνο στον σύντροφό του, αφενός γιατί ένα ταξίδι συνεπάγεται έξοδα, αφετέρου για να μην κανονίσει και εκείνος μια αντίστοιχη έκπληξη. Κλείσε εισιτήρια και διανυκτερεύσεις και φυσικά μελέτησε προσεκτικά την περιοχή ώστε να μην πάτε εκεί και ψάχνεστε. Κανόνισε ακόμη και δραστηριότητες που θα άρεσαν στα παιδιά και δείξε πόσο καλά οργανωμένη μαμά είσαι!
Προγραμμάτισε όλα εκείνα που σε ευχαριστούν
Αν ο ελεύθερος χρόνος σου είναι λιγοστός και είναι πραγματικά δύσκολο να τον περνάς έξω από το σπίτι, κάνε τον τουλάχιστον ευχάριστο για εσένα. Αγόρασε όλα εκείνα τα βιβλία που ήθελες να διαβάσεις. Κάνε εγγραφή σε όλα εκείνα τα on line courses φωτογραφίας και μαγειρικής που ήθελες να παρακολουθήσεις. Βρες όλες τις ταινίες που σου λένε ότι πρέπει κάποτε να δεις. Φτιάξε τον μικρό κηπάκο που πάντα ονειρευόσουν να αποκτήσεις. Μάθε να ράβεις μόνη σου τα φορέματά σου. Αγόρασε καβαλέτο και μπογιές και ξεκίνα να ζωγραφίζεις όπως ανέκαθεν ήθελες. Απλά πράγματα που θα γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο σου εποικοδομητικά για εσένα. Το σημαντικό είναι να μην κάθεσαι χωρίς να κάνεις κάτι. Το σημαντικό είναι να μην ξοδεύεις τον χρόνο σου χαζεύοντας το timeline στο Facebook. Οργανώσου και κάνε πράγματα για εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με σωστό προγραμματισμό και στόχους μπορείς να μην κατασπαταλάς τον χρόνο σου και το ξέρεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!