Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

10 από τα χειρότερα συστατικά τροφίμων που δεν πρέπει να φάμε ποτέ ξανά!



Καλό είναι να το έχουμε στον νου  μας γιατί έρχονται μέρες ...κραιπάλης... 
Ως συνήθως, τέτοια εποχή, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με φαγητό και ποτό, και εντελώς μα εντελώς δικαιολογημένη και απενοχοποιημένη 😉😊
επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη

Αυτά είναι μερικά από τα χειρότερα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, που χρησιμοποιεί σήμερα η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων. Όταν αγοράζετε ένα προϊόν, καλό είναι να ελέγχετε την ετικέτα του, ώστε να γνωρίζετε τι θα πρέπει να αποφεύγετε.

1) Βενζοϊκό νάτριο (Sodium Benzoate)

Ένα κοινό συντηρητικό τροφίμων που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και ζυμομυκήτων. Όταν συνδυάζεται με τις βιταμίνες C και Ε, παράγει το καρκινογόνο βενζόλιο. Το βενζοϊκό νάτριο στερεί από τα μιτοχόνδρια του οργανισμού μας το οξυγόνο. Έχει επίσης συνδεθεί με την υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Που υπάρχει: Σε χυμούς, τουρσιά, αναψυκτικά, έτοιμες σάλτσες για σαλάτες, καρυκεύματα.
2) BHA και BHT (βουτυλοϋδροξυανισόλη & βουτυλοϋδροξυτολουόλιο)

Ένα συντηρητικό που αποτρέπει τη διάσπαση των λιπών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα BHT και ΒΗΑ «θεωρούνται καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Ένα φυσικό υποκατάστατο που κάνει την ίδια δουλειά στη διατήρηση των τροφίμων είναι η βιταμίνη E.

Που υπάρχει: σε πατατάκια, στο λαρδί, στο βούτυρο, τα δημητριακά, στον έτοιμο πουρέ, σε κονσέρβες κρεάτων, σε μπύρες, τσίχλες και άλλα τρόφιμα.
3) MSG (όξινο γλουταμινικό νάτριο)

Ένα ενισχυτικό γεύσης το οποίο είναι γνωστό ότι βλάπτει το κέντρο ρύθμισης της όρεξης  του εγκεφάλου  (υποθάλαμος), εμποδίζοντας την αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει. Το MSG έχει συνδεθεί επίσης με εμφάνιση φλεγμονών του ήπατος και δυσπλασίες.

Που υπάρχει: σούπες σε κονσέρβα,  μίγματα σούπας, κατεψυγμένα έτοιμα  γεύματα, κονσερβοποιημένα έτοιμα γεύματα, fast food, φασόλια σε κονσέρβα, dressing για σαλάτες.
4) Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης.  Αποδείχθηκε πρόσφατα ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αλλάζουν την  εντερική χλωρίδα, ευνοώντας την παρουσία επιβλαβών βακτηρίων που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία.

Που υπάρχουν: στα  γιαούρτια με λίγα λιπαρά, σε χυμούς, στις τσίχλες, σε αναψυκτικά διαίτης, στο πρόχειρο φαγητό  (Οι πιο συνηθισμένες γλυκαντικές ουσίες: ACESULFAME POTASSIUM, ASPARTAME, GLYCEROL, HSH, ISOMALT, LACTITOL, MALTITOL, POLYDEXTROSE, SACCHARIN, SORBITOL, SUCRA)

5) Potassium Bromate

 Ένα πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται στην αρτοποιία για να μαλακώνει και να αποχρωματίζει τη ζύμη. Έχει απαγορευτεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Κίνα, εξαιτίας των καρκινογόνων ιδιοτήτων του. Έχει συνδεθεί με τη νεφρική ανεπάρκεια και τον καρκίνο του θυρεοειδούς . Αν και διασπάται κατά την διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος, οι δοκιμές έδειξαν ότι ίχνη του υπάρχουν στα τελικά προϊόντα της αρτοποιίας.

Που υπάρχει: στα ψωμάκια των fast food, στις έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες. 
6) Ακρυλαμίδιο  (Acrylamide)

Το ακρυλαμίδιο είναι μια καρκινογόνος χημική ουσία, υποπροϊόν της επεξεργασίας σε υψηλή θερμοκρασία.

Που υπάρχει: σε τρόφιμα που θερμαίνονται πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου, τηγανητά τρόφιμα όπως τα τσιπς και στις τηγανητές πατάτες. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει επίσης ακρυλαμίδιο.
7) Νιτρώδες και νιτρικό νάτριο (Sodium Nitrite or Nitrate)

Συντηρητικό που  χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση του επεξεργασμένου κρέατος. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος σε αρουραίους.

Που υπάρχει: σε λουκάνικα,  χοτ ντογκ, μπέικον κ.ά.
8) Σιρόπι καλαμποκιού

Επεξεργασμένο γλυκαντικό που παράγεται από το καλαμπόκι και είναι γνωστό ότι έχει συνδεθεί με τον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Που υπάρχει:  σε αναψυκτικά, γλυκά, συμπυκνωμένους χυμούς, επεξεργασμένα δημητριακά, γλάσο, καρυκεύματα. 
9) Brominated Vegetable Oil (BVO)

Το  BVO είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που διατηρεί τη γεύση λεμονιού στα αναψυκτικά και στα ενεργειακά ποτά. Είναι νόμιμο στις ΗΠΑ ενώ έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Πρόσφατα, οι εταιρείες Fanta, Mountain Dew και Gatorade ανακοίνωσαν ότι αφαίρεσαν το BVO από τα προϊόντα τους.

10) Τεχνητά Χρώματα

Τα τεχνητά χρώματα μπλε 1 και 2 (Blue 1-2), πράσινο 3 (Green 3), κόκκινο 3 (Red 3) και κίτρινο 6 (Yellow 6) έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, και του εγκεφάλου.

Που υπάρχει: Στις πολύχρωμες καραμέλες, σε δημητριακά, σε σοκολάτες, χυμούς, ενεργειακά ποτά.
πηγή:https://www.collective-evolution.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!