Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Αντιμετώπιση εγκαυμάτων στα παιδιά


Ένα βρέφος μόλις 16 μηνών μεταφέρθηκε εσπευσμένα σήμερα το μεσημέρι στα επείγοντα της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr το μωράκι έχει υποστεί εγκαύματα πρώτου και δευτέρου
βαθμού κάτω από το λαιμό και στο στήθος από από καυτή σούπα που έπεσε πάνω του.
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που άμεσα παρέλαβε το βρέφος και το μετέφερε για ιατρική περίθαλψη.
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα στα παιδιά
Τα περισσότερα μικρά εγκαύματα με φουσκάλες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πώς μπορεί να ληφθεί φροντίδα στο σπίτι σε ένα έγκαυμα, συζητήστε το με το γιατρό σας.

1.Δροσίστε το έγκαυμα : Αφήστε τρεχούμενο δροσερό νερό πάνω στο έγκαυμα για πέντε λεπτά. Αυτό βοηθά να σταματήσει η διαδικασία της καύσης ενώ μειώνει τον πόνο και το οίδημα. Μην βάζετε πάγο πάνω σε ένα έγκαυμα. Μην τρίβετε ένα έγκαυμα – μπορεί να επιδεινωθεί η βλάβη. Μην σπάτε τις φουσκάλες καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή του εγκαύματος.
2. Καλύψτε το έγκαυμα: Καλύψτε την περιοχή του εγκαύματος με έναν καθαρό επίδεσμο που δεν θα κολλήσει στην περιοχή. Αυτό βοηθά να μειώσει το κίνδυνο μόλυνσης και τον πόνο.
3.Προστατέψτε το έγκαυμα: Διατηρήστε την περιοχή του εγκαύματος καθαρή με απαλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Μην εφαρμόζετε καμιά αλοιφή στην περιοχή του εγκαύματος, εκτός αν είναι οδηγίες του παιδιάτρου σας. Ποτέ μην εφαρμόζετε βούτυρο, λίπη, ή άλλες «σπιτικές» θεραπείες, σε ένα έγκαυμα πριν το συζητήσετε με το παιδίατρο σας, καθώς μπορεί να αυξήσουν το κίνδυνο μόλυνσης.
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τα εγκαύματα
Υ πάρχουν τρία επίπεδα εγκαυμάτων και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε το καθένα από αυτά γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πρώτου Βαθμού: Το δέρμα γίνεται κόκκινο, αλλά δεν κάνει φουσκάλα. Είναι επώδυνο, όπως το ηλιακό έγκαυμα.
Δευτέρου Βαθμού: Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος καίγεται και ένα μέρος του δέρματος καταστρέφεται. Το έγκαυμα θα είναι πολύ επώδυνο και πιθανόν να αναπτύξει φουσκάλες.
Τρίτου Βαθμού: Το δέρμα είναι μαυρισμένο ή λευκό. Η επιδερμίδα και το δέρμα, τα δύο κορυφαία στρώματα του δέρματος, καταστρέφονται ολοσχερώς (μη αναστρέψιμη βλάβη).
Κάθε έγκαυμα στο οποίο το δέρμα είναι απανθρακωμένο ή δεν υπάρχει καμία αίσθηση είναι σοβαρό και θα πρέπει να ληφθεί ιατρική φροντίδα αμέσως. Κάθε έγκαυμα με φουσκάλες και οίδημα που καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος του χεριού του παιδιού σας, ή αν το έγκαυμα είναι σε χέρι, πόδι, πρόσωπο, γεννητικά όργανα ή πάνω σε άρθρωση είναι σοβαρό τραύμα και θα πρέπει άμεσα να το δει παιδίατρος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αν ανησυχείτε για το έγκαυμα, ακόμα και αν δεν μοιάζει με κανέναν από τους παραπάνω τύπους εγκαυμάτων, θα πρέπει να το δει παιδίατρος.
Θα αφήσει το έγκαυμα σημάδι στο παιδί;
Όσο βαθύτερο το έγκαυμα, τόσο πιο πιθανό να αφήσει σημάδι (ουλή). Μικρά εγκαύματα χωρίς φουσκάλες συνήθως επουλώνονται χωρίς ουλές. Εγκαύματα με φουσκάλες μερικές φορές σχηματίζουν ουλή ή μπορεί να επουλωθούν με διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα. Για την ελαχιστοποίηση των ουλών, διατηρήστε τα εγκαύματα καλυμμένα μέχρι να επουλωθούν με νέο δέρμα και δεν βγάζουν πια κάποιο υγρό. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, είναι σωστό να κρατήσετε το έγκαυμα ακάλυπτο αλλά πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο για ένα έτος για να αποφευχθεί το σκούρο χρώμα του δέρματος. Η προστασία μπορεί να είναι κάλυψη με ρούχα ή με αντηλιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!