Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Τι να κάνετε αν πάθετε καρδιακή προσβολή και είστε μόνη


Μια καρδιακή προσβολή δεν είναι πάντοτε ένα ξαφνικό και  θανατηφόρο συμβάν . Συχνά είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία κατά την οποία σχηματίζεται ένας θρόμβος σε μία αρτηρία της καρδιάς , στερώντας την παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα
προειδοποιητικά σημάδια της καρδιακής προσβολής ή περιμένουν έως ότου τα συμπτώματα γίνουν αφόρητα πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια . Άλλοι περιμένουν μέχρι να είναι απολύτως σίγουροι ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή , αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις.

Αν είστε μόνος και έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής τότε για να σώσετε τον εαυτό σας θα πρέπει καταρχήν να παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά πραγματικά θα σας βοηθήσει. 
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσετε αρχικά  τα σημάδια και τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής :

 1. Δύσπνοια
 2. Έντονος πόνος στο στήθος
 3. Πόνος στο λαιμό σας
 4. Πόνος που εκτείνεται στο αριστερό σας χέρι
 5. Δυσάρεστη πίεση στο κέντρο του στήθους ή πληρότητα που διαρκεί πάνω από μερικά λεπτά, φεύγει και ξαναεμφανίζεται
 6. Πόνος που απλώνεται στους ώμους , το λαιμό , το σαγόνι , τα χέρια ή στην πλάτη .
 7. Δυσφορία στο στήθος που συνοδεύεται από ζάλη , λιποθυμία , εφίδρωση , ναυτία ή δύσπνοια .

Μερικά λιγότερο κοινά προειδοποιητικά σημάδια  καρδιακής προσβολής που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη περιλαμβάνουν :

 1. Δυσκολία στην αναπνοή
 2. Πόνος στο στήθος, στο στομάχι ή κοιλιακό άλγος ( Μπορεί να αισθάνεστε καούρα ή δυσπεψία).
 3. Ανεξήγητο άγχος , αδυναμία ή κόπωση .
 4. Αίσθημα παλμών , κρύος ιδρώτας ή ωχρότητα .

Εάν τώρα σας συμβεί κατά την οδήγηση, θα πρέπει αμέσως να κάνετε στην άκρη και να καλέσετε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Ακόμη και αν βρίσκεστε κοντά σε ένα νοσοκομείο μην επιχειρήσετε να πάτε οδικώς, καλέστε ασθενοφόρο, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμος και  να εξηγήσετε την κατάσταση και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Αφού έχετε καλέσει ασθενοφόρο , είναι πολύ πιθανόν να σας δώσουν τηλεφωνικές οδηγίες, να μασήσετε μια ασπιρίνη , εκτός εάν ο γιατρός σας σάς έχει ενημερώσει διαφορετικά ( π.χ. , λόγω των αλλεργιών ή αντενδείξεων , συμπεριλαμβανομένων πιθανών  επιβλαβών  αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα ή γνωστές επιπλοκές της νόσου ) . Λάβετε υπόψη ότι η μάσηση της ασπιρίνης βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, γρηγορότερα από το να την καταπιείτε ολόκληρη. Αν διατηρείτε τις αισθήσεις σας, παραμείνετε ήρεμοι, ξαπλώστε και χαλαρώστε τα ρούχα που μπορεί να σας πιέζουν ειδικά στην περιοχή του στήθους.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή με την διακοπή του καπνίσματος καθώς και με την απώλεια του περιττού βάρους. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή και προσπαθήστε να μειώσετε την χοληστερόλη και  να ρυθμίσετε το διαβήτη. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ασπιρίνης , αν έχετε σημαντικούς παράγοντες κινδύνους για καρδιακή νόσο . Ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου , είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσει έναν υγιή τρόπο ζωής  και να κάνετε συχνές εξετάσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.americanheart.org της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!